Chcel by som ci mi niekto nevie poradit.
Siet mam v rozsahu 192.168.0.0/16
POtreboval by som na zaklade MAC a IP priradit rozne GW.
napriklad
IP 192.168.1.1 MAC AA:AA:AA:AA:AA - dhcp priradi GW 192.168.80.1
IP 192.168.1.2 MAC BB:BB:BB:BB:BB - dhcp priradi gw 192.168.80.2
dIK za radu
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
DHCP - dve GW
dej si mk zaroven jako gw a tu prirazuj v dhcp. na mk si potom muzes smerovat cokoliv pres jakoukoliv gw.
takhle jak jsi to popsal to nejde
takhle jak jsi to popsal to nejde
0 x
Hmm Dik za radu . Tak ako popisujes to mam ale zacinam mat problem.
Mam 2 linky 40M a 80M .
Preto potrebujem prehodit uzivatelov na iny MK aby som mohol kapacitu vyuzit.
Neda sa to dako poriesit DHCP?
Napriklad ze by som spustil 2 x DHCP a ak na MK nebude mat zaznam IP a MAC tak by poziadal IP
od ineho DHCP?
Mam 2 linky 40M a 80M .
Preto potrebujem prehodit uzivatelov na iny MK aby som mohol kapacitu vyuzit.
Neda sa to dako poriesit DHCP?
Napriklad ze by som spustil 2 x DHCP a ak na MK nebude mat zaznam IP a MAC tak by poziadal IP
od ineho DHCP?
0 x
to by bolo harakiri... neco by se dalo vymyslet, ale neni lepsi to zavlanovat a pustit dhcp do vlanu?
0 x
nebo když nemůže a nebo nechce vlany, tak nechat jednu gw 192.168.0.1/24, dhcp pool 192.168.0.128/25, který se bude přidělovat těm, co nemají zápis mac a ostatním podle mac přidělovat:
192.168.0.2 klient1
192.168.0.3 klient2
192.168.0.4 klient3
...
192.168.0.127 posledni klient
ve firewallu je izolovat, aby mezi sebou nekomunikovali, svázat ip s mac, tak aby si nemohl nikdo z poolu nastavit a použít některou z adres přidělených na základě mac a v queues si je už může třídit jak bude potřeba.
Něco podobného mám na jedné 4-bytovce. Tenkrát jsem měl obyč. switch, RB411 a málo času. Dočasně to tam už tak zůstalo. Navíc, tehdy jsem ani nevěděl, že něco jako vlan existuje, natož k čemu to je a obecně smysl věcí s přívlastkem "virtuální" jsem chápal asi jako sex po telefonu
192.168.0.2 klient1
192.168.0.3 klient2
192.168.0.4 klient3
...
192.168.0.127 posledni klient
ve firewallu je izolovat, aby mezi sebou nekomunikovali, svázat ip s mac, tak aby si nemohl nikdo z poolu nastavit a použít některou z adres přidělených na základě mac a v queues si je už může třídit jak bude potřeba.
Něco podobného mám na jedné 4-bytovce. Tenkrát jsem měl obyč. switch, RB411 a málo času. Dočasně to tam už tak zůstalo. Navíc, tehdy jsem ani nevěděl, že něco jako vlan existuje, natož k čemu to je a obecně smysl věcí s přívlastkem "virtuální" jsem chápal asi jako sex po telefonu

0 x
netvrdil jsem, že to je jednoduché, jenom že to tak jde taky a že to mám vyzkoušené 

0 x
hapi píše:a proč prostě nesměruješ určitý ipčka jednou konektivitou a jiný druhou?
přesně tak
0 x
Já myslím, že pánovi tady nejde o dvě konektivity. On má prostě x počítačů a každý z nich má mít vlastní subnet s dhcp
0 x