❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 670m v 5Ghz-n

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
martynek

Spoj na 670m v 5Ghz-n

Příspěvekod martynek » 13 years ago

Prosím poraďte mi co nejlépe zvolit za technologii a antény na páteřní propoj na 670m
na 80/80Mbit
Myslel jsem na jirouše 24db duplex +MT n
Není to zbytečně předimenzované ?

Díky za názory
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Jakej mas rozpocet ? Jaky je prostredi ? Kolik je toho slyset ? ... malo informaci ... :evil:
0 x

martynek

Příspěvekod martynek » 13 years ago

Upřesnění: cca 20tis rozpočet a cca 20 sítí + tady lítaj samí airmaxi
v příloze je foto budovy na které bude new vysílač a foceno z bodu odkud se tam bude střílet přívod

musí to být naprosto spolehlivý spoj... já vím na 5ce že toho chci moc,, ale na 10Ghz nemám a 700 m...

co by jste mě ze svých zkušeností poradily ? já je zatím sbírám a nerad bych tam dával nějaké zbytečnosti.

díky
Přílohy
safina.jpg
safina.jpg (64.38 KiB) Zobrazeno 1725 x
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

urcite by som siel do:
2x rocket
2x alubox (kde zavries rockety)
2x dcom merane kable (cca 1-1.5m)
4x jirous extream alebo nejake podobne anteny aspon strednej triedy. pripadne moze byt aj dcom antena
4x 50cm konzola (na oddialenie anten co najviac od seba)

vykony na minimum, 20 mhz kanal, wds rezim, ack napevno, airmax zapnuty

takata konfiguracia mi u nas v meste, v extremne zarusenom prostredi (cca 100 sieti) davala zhruba 60-70 mbit.
pri 20 sietiach sa to priblizi k stovke urcite.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

teraz kukam, ze to chces FD.

tak to zabudni na 5ghz pasmo... jedine co by ta mohlo spasit, je nstream dual a turbo a aj to budes velice na hrane.
a nehovorim o tom, ze zaseries 2x 40 mhz kanal.

proste na 5ghz nie...
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Ale dyť von těch 80/80 vlastně nepotřebuje, protože než duchařit s nstreamem a mít jej v čase potenciálně nestabilní, tak je lepší se s tím uploadem uskromnit a nebo mu těch 20tis bude stačit na 4-5měsíců leasingu desítky/sedmnáctky :lol: . On to pochopí, než by tam měl vysoké latence :)
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Příliš málo konkrétních informací, na to aby jsme mu tady mohli doporučovat rockety na co největších jirouskách, nebo dual-nstreme nedej bože 2x40MHz...
Typický požadavek začátečníka - mám na to dvacet tisíc, ale musí to jet tak rychle, jako kdybych do toho dával milión.
Nepíše ani o kapacitě konektivity, kterou má k dispozici a jediný argument, proč ten spoj musí být 80/80 FD je, že to tak chce, protože dneska už nic pomalejšího nemá význam :)

Nevím jak u koho, ale já mám poměr upstream vs downstream na konektivitě cca 1/5 a ikdyž jsem zkoušel přes vánoce nastavit klientům symetrickou rychlost, poměr se skoro nezměnil a vyššího uploadu využilo akorát pár tahačů, kterým jely uploady torrentů do plných.
Takže skutečnost, že profi pojítka v 10GHz a vyšší jsou fullduplex, je pro většinu z nás jen "příjemný bonus". Proto nechápu, k čemu by skoro-amatérovi měl být fullduplexní 80Mb spoj na 5GHz a v turbu.

Z toho co napsal se dá maximálně usuzovat, že se pár kamarádů domluvilo, že dají dohromady finance a nasdílí si nějakou hyper-super přípojku od UPC, nebo něco podobného a zmiňovaných 20k bude jediná a maximální investice.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 13 years ago

mato1 píše:urcite by som siel do:
2x rocket
2x alubox (kde zavries rockety)
2x dcom merane kable (cca 1-1.5m)
4x jirous extream alebo nejake podobne anteny aspon strednej triedy. pripadne moze byt aj dcom antena
4x 50cm konzola (na oddialenie anten co najviac od seba)

vykony na minimum, 20 mhz kanal, wds rezim, ack napevno, airmax zapnuty

takata konfiguracia mi u nas v meste, v extremne zarusenom prostredi (cca 100 sieti) davala zhruba 60-70 mbit.
pri 20 sietiach sa to priblizi k stovke urcite.

Kdyby zde šlo hodnotit přínos článku, tak dávám plus. Sice UBNT moc nemusim, ale rozhodně jedna z málo rozumných rad, které se tu dají na celém fóru najít.
0 x