❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Menší ISP jako živnost
Re: Menší ISP jako živnost
Ja zvladnul loni Francii a predloni Anglii, oboji na 14 dnu autem. Nastesti se nic zasadniho nestalo, aby to neslo resit po mobilu. Jinak se snazim delat sit tak, aby vypadek jednoho bodu neznamenal pad cele site(OSPF, zalohy...). Stoji to ale nemale penize navic. Odmenou je za to klidnejsi spani.
0 x
hapi píše:saaakra, to máte teda brutálně nespolehlivý sítě. Když odjedu na měsíc tak se nic neděje. Maximálně při bouřkách (šoky v elektrice) vytuhávaji RBčka ale v drtivý většině zareagujou ti u kterých jsou APčka a restartnou to.
Ty k takovym APckum nedavas UPSky, ze ti vadi "soky v elektrice"?
0 x
bohužel ne. Jenom 2-3 hlavní body máme zálohovaný, ostatních cca 20 ne. Jo je to chyba nicméně k tomu dochází tak zřídka a navíc když vypadne proud ve vesnici tak neni třeba aby jelo APčko když ve venici nejede nikdo 

0 x
reset píše:jinak provozuji sdruzeni , ktery jsem si sam vymyslel, delam pro nej na zivnost (proste se to tak nejak vyvrbilo, nebyl to zamer, tak me nekamenujte),
a jak se mame ? , nemuzu mluvit za ostatni, kdyz to srovnam s VF (cca 5 let zamestatnec IT), tak:
VF: prace vicenmene pridelovana, 8h/5d (kdyz nepocitam pohotovost) , castecna buzerace od nadrizenych , financi dost , weekend a vecery abs. volne
sit: praci si musim najit sam (a ze ji mam nad hlavu), 16h/7d, permanentni pohotovost (az na vyjimky) , financi dost, chodim spat kolem 4h rano, vstavam na 12h
kombinace VF/sit : nerealne , vydrzet to lze jen docasne, pak zamirit ke chocholouskovi , penez mraky , ale je to o zdravi a nervy , abs. nestihacka , a o volnu si radeji nenechavat ani zdat , nelze sedet na dvou zidlich suocasne , vydrzel jsem to tri roky pri rozbehu site, pak jeste rok na zivnost pro VF, uz nikdy vice
ty casy jsou jen orientacni, samozrejme ze na siti nedelam celych 16h, ale proste aktivne se ji venuji, neznamena to , ze stale neco nekde bastlim, vysledny realny cas straveny na siti je tak 2-5h/d ,
rozdil se zamestnanim je ze tam musis sedet, a nic nedelat v praci je peklo, nuda
na siti jsme dva na full time, praci mame asi spatne poresenou - potreba doresit , nejsem manager ale IT delnik , delam vsechno, od navrhu a montazi, pripojovani klientu, sit A-Z , administrativa , planovani , trozdelovani financi , nakup materialu, proste abs. vse, mam tu prvni a posledni slovo. Jen ucetni mame externi, ale priznani zpracovavam a podavam ja . Proste kurva pro vsechno .
Za to si samozrejme necham radne zaplatit, ale jsem az na konci rady, kdyz neco zbude. Konicek je konicek
Velmi presne a vystizne popisana praca takmer one man show siete. Hlasim sa do klubu

0 x
hapi píše:bohužel ne. Jenom 2-3 hlavní body máme zálohovaný, ostatních cca 20 ne. Jo je to chyba nicméně k tomu dochází tak zřídka a navíc když vypadne proud ve vesnici tak neni třeba aby jelo APčko když ve venici nejede nikdo
a co když skáčeš do další vesnice? Já když je to koncová vesnice tak tam zálohu taky nedávám, ale na přeskokách to mám. To lidi nezajímá že ve vedlejší vesnici nejde elktrika

0 x
to záleží na podmínkách. Pokud vypadne jedna vesnice, vypadne i druhá, tak tady jsou vesnice zapojený. Jako ber to sportovně. SLA si zákazníci neplatí a nějaká dostupnost zajištěná je a výpadek 1 den ročně je sranda ne? Kvůli jednomu dni mám investovat 3 litry do UPSky ve který jsou za 2-3 roky baterky mrtvý? Radši za to postavim novej sektor.
0 x
Kdybych neměl všude UPSky tak nemám zákazníky. V Brně problém není, tam je napájecí síť zakruhovaná a výpadky prakticky nejsou, ale okolní vesnice jsou na tom podstatně hůř. Někdy při bouřkách vyskočí chránič u lidí, kde mám AP a když nejsou doma, tak si toho ani nevšimnou. A už jsem si nadávek od buranů užil dost. Za ten klid v duši ten ranec za pořádný baterky a UPSku stojí. Snažím se lidi nalákat a taky udržet kvalitou bez výpadků. A pokud ke mě přišli od někoho, kdo výpadky neřešil, tak jsou rádi a nevadí jim, že mám net o pár kaček dražší než konkurence..
0 x
Repkins píše:Kdybych neměl všude UPSky tak nemám zákazníky. V Brně problém není, tam je napájecí síť zakruhovaná a výpadky prakticky nejsou, ale okolní vesnice jsou na tom podstatně hůř. Někdy při bouřkách vyskočí chránič u lidí, kde mám AP a když nejsou doma, tak si toho ani nevšimnou. A už jsem si nadávek od buranů užil dost. Za ten klid v duši ten ranec za pořádný baterky a UPSku stojí. Snažím se lidi nalákat a taky udržet kvalitou bez výpadků. A pokud ke mě přišli od někoho, kdo výpadky neřešil, tak jsou rádi a nevadí jim, že mám net o pár kaček dražší než konkurence..
Presne tak. Taky lakame radeji na spolehlivost nez na cenu. Navic u nas neni vyjimkou, ze jsou dokonce planovane vypadky elektriny na cca. 8 hod. Takze na to musime dimenzovat UPS. APcka taky na rodinne domy temer nedavame. Radeji na nejake verejne budovy typu skola, vodojem, panelak. Ty jsou lepe pristupne pri reseni pripadnych problemu. Na druhou stranu nikdo tam za nas to vypnout/zapnout neudela, takze je potreba to mit bez zaseku.
0 x
Já když AP na barák tak jedině tak, aby jsem nemusel vůbec do baráku. A myslím si, že i na to lidi slyší, že spíš Ti tam nechají udělat převaděč když ví že jim člověk nebude lézt domů.
0 x
Jasan to jo, tak to máme řešeno, vše je přístupné zvenku. Snad jen na jednom baráku je UPSka uvnitř.
0 x
já mám taky jeden barák uvnitř, to byl první, nebyly zkušenosti 
akorát místo UPSky dávám zdroje se zálohou, aby to vydrželo déle v provozu.

akorát místo UPSky dávám zdroje se zálohou, aby to vydrželo déle v provozu.
0 x
Jak to myslite pristupne z venku? to jako ze si vemes zebrik a vylezes na strechu k boxu s AP?
0 x
Jak to myslite pristupne z venku? to jako ze si vemes zebrik a vylezes na strechu k boxu s AP?
0 x
Repkins píše:Jasan to jo, tak to máme řešeno, vše je přístupné zvenku. Snad jen na jednom baráku je UPSka uvnitř.
Ano, to je ten správný styl. My teda máme na hodně rodinných domech převaděče a dneska bych to taky dělal jinak. Preferoval bych domy, kde je přístup zvenku na střechu (typicky šumperáky a budovy s plochou střechou).
U některých mám i domluvené, že když pojedou na dovolenou a já tam budu potřebovat, tak buď vím, u koho jsou klíče, a nebo mám povolený přístup přes žebřík na střechu (i šikmou, kdyby byla nouze největší).
A nebo je rozvaděč na patě domu, to mám nejraději

0 x
Doba je cim dal horsi. Driv byli lidi radi za to, ze muzou mit levnejsi internet, bez problemu souhlasili s tim, aby si ISP dal k nim APcko (nemyslim tim RD, spis bytovky a panelaky), a ted akorat nadavaji, kdyz tam clovek jednou za uhersky rok vleze.
Nedavno me jedna baba v panelaku sjela, co zase chci na strese a blablabla kecu okolo, a to tam platim najem i s elektrikou.
Predevcirem podobny vystup v jedny bytovce.
Nedavno me jedna baba v panelaku sjela, co zase chci na strese a blablabla kecu okolo, a to tam platim najem i s elektrikou.
Predevcirem podobny vystup v jedny bytovce.
0 x