❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
keksik

Re: 17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

Příspěvekod keksik » 13 years ago

Dade_Marfi píše:hele musim se zde zastat lidi z alcomy, nikdy jsem nevidel a o nikom neslisel, ze by primo zakaznikovi doporucil spoj co porusuje normy ... to je proste kravina .. takhle alcoma prodavat fakt nemusi :) takze tady bych spis videl chybu na strane zakaznika pripadne montazni firmy co spoj navrhla a vymontovala ... ale pochybuju, ze by mel jaky koli obchodnik v alcome potrebu prodavat prepalene spoje a jeste o nich vypravet, ze takto je to vse ok ...

Ale ano, potvrdzujem, predajca Alcomy veselo pobada zakaznika at si to koupi, kto vam to zmeri, vzdyt to ma uhel necelych 2 stupne, ze jo. Chyba nie je na strane zakaznika Dade. Alcoma sa snazi predavat cez "mrtvoly". Opatrne som siel na 2km, s navretou zilou na 5km, no Alcomak s kludom anglicana mi odporucil 17cku aj na 7 ci 11km na co uz nemam gule. Tam pojde licencia.Takze taka je realita.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

hmm muzes me treba do SZ (PM) jmenovat toho obchodaka ? diky
0 x

keksik

lukic píše:
Stanislav Hrncir píše:třeba na slovensko Alcoma vesele prodává 17GHz, s tvrzením, že na 9 km to chodí absolutně bez problému../toto mám jako tvrzení od majitele, který při koupi s alcomou komunikoval, ne vlastní/ jak dokopu majitele aby mi to hodil na veřejky dodám printscreen, výkon 8dB /maximum co z toho jde rozumě vyždímat /

toto mam ja v ponuke:

pro 17 GHz a 99,99% to u spoje MP100 s kapacitou 100 Mbit/s (28MHz/32QAM)
vychazi nasledovne:

2,7 km pro 35/35cm a vykon -13 dBm
3,4 km pro 65/65cm a vykon -18 dBm
3,9 km pro 95/95cm a vykon -21 dBm
4,5 km pro 120/120cm a vykon -24 dBm

Vyse uvedene je pocitano pro eirp 20 dBm.

7,1 km pro 35/35cm a vykon 8 dBm
11,3 km pro 65/65cm a vykon 8 dBm
14,9 km pro 95/95cm a vykon 8 dBm
19,6 km pro 120/120cm a vykon 8 dBm

Vyse uvedene je pocitano pro vykon +8 dBm (maximalni pro 32QAM).

Nikoho tam nenabada na porusovanie, ale spomina, ze to umoznuje.. Ja ked zacnem ratat bez unikovej rezervy, tak na 9km mi vychadza free space loss 137dB, vysielam -24, anteny mam 44dBi (120cm). Cize -24-137+44+44=-73dBm. Citlivost na QAM32/28Mhz je -76, cize este mam 3dB rezervu. Chapem, ze ked sa pusti lejak, tak ten spoj by mal vypadnut a to aj pri naznaku bezneho dazda. Ale od toho tam je ATPC, aby v case kedy utlm prostredia sa zvysi, tak zvysilo aj vysielaci vykon. Preto ak ratam najhorsi variant s utlmom 3dB/km (SK/CZ zona na 32mm dazd), tak do +8dBm TX mam rezervu 10 x 3dB, cize aj ten spoj na 9km to ustoji. Chapem ze v tom case porusujem vseob. povolenie, ale pocas zvyseneho atmosferickeho utlmu nebudem tak rusit ako pri utlme minimalnom a to co dvihnem na vykone, to utlmi prostredie. Preto technicky problem nevidim, pravny ano - vo vseobecnom povoleni nie je povolene pomocou ATPC pocas burok prekrocit EIRP.. Nemate niekto vyjadrenie CTU/TUSR ako sa k tomu stavaju?

Ten tvoj vypocet - v praxi ked to takto nastavis tak ti to nebude fungovat spolahlivo, to nie je na hrane ale za hranou. Na tu vzdialenost budes musiet ist aspon na -65dBi u RX. V norme ti to nikdy nepojde poriadne. ATPC u Alcomy vie ist do minima -21dB, menej uz neda, ked to dosadis do vzorca hore vyjde ti signal -70dB. Lenze SNR nebudes mat 25 ani nahodou, pojde pod 20 a kolonka Rx level kde ti bude ukazovat Rx level -70dB bude zlta a bude svietit ze LOW. Dalej, u ATPC nastavujes pozadovanu uroven signalu skokovo po 5dB. Najmenej je mozne prednastavit -75 a najviac -35.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

A jmeno toho obchodnika?
0 x

keksik

Oooo, to zas nieee, to by bol tuna hon na carodejnice ;-))). Musel som len na Dadeho ruzove okuliare zareagovat. Inac mne je to fuk. Kazdy sa snazi tocit business. Toto je este celkom neskodne, lebo predava sa nie neskusenym uzivatelom ale profi zariadenia profikom, ktori vedia do coho idu, takze rozhodnutie je na kazdom jednom zaujemcovi a je uuplne jedno ze taketo barlicky predajaca puziva.
Napriklad, samozrejme na odstrel by bolo uvadzanie nepravdivych parametrov zariadeni (ktore si pred kupou nikto overit nemoze) a realita by zaostavala za prezentovanym.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to neni o ruzovych brilych ... spis jsem chtel vedet ktery ten ony to takto prodava ... :)
0 x

keksik

Dade_Marfi píše:to neni o ruzovych brilych ... spis jsem chtel vedet ktery ten ony to takto prodava ... :)

Ale vsak je len jedeeeen ty trmajvoziik, mysli :mrgreen:
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

pockej, ktery jeden ?? ted ti nerozumim ... jako myslis u Vas na SK, ze prodava jen Sasa ? nebo koho sakra myslis ? :D
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Dade_Marfi píše:co bys nechtel od volneho pasma ?

Ja nic. Jdu do 11GHz na vytizene patere.
Jen mne pobavilo to reseni 17GHz na 10km.
17ka je pasmo jak 24ka - kilak, dva, tri a konec. Vylozena lastmile. A tam zas nepotrebujes tak siroky kanal.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

tak to prrr .. 17Ghz ma takrka polovicni utlum v desti .. a to je fest znat ;) .. takze ano 24GHz do cca kilaku ... 17GHz do trech kilaku ;)

ale jinak samozrejme lic. s koupenym patricnym vykonem .. jo to ma smysl ... o tom zadna ;)
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 13 years ago

Leeonek píše:Podle toho co jsem si přečetl z minula o cenách licencí na slovensku, chápu že to nemáte lehké, ale tohle bych si prostě netroufl provozovat. Mě by takovýto spoj dokázal s přehledem uživit celou síť o bezmála tisíci uživatelů a Ti prostě licenci zaplatí, tam bych to neřešil. Netvrď mi, že ten spoj je někam do dědiny s 200 klientama....

to že mu to řekli tupci nebo chytráci z Alcomy, by asi přes telekomunikačním úředem neobstálo ;)

Presne do takých lokalít potrebujem tlačiť konekt , dedina 100-200 klientov 5 GHz nestačí a licencované pásmo sa po finančnej stránke neoplatí.

A ked už preberáme ten prepálený výkon vo freebande , presne tý istý obchodáci vám spočítajú spoj v licencovanom pásme s 0dB do antény s tým že ATPC "prikúri" ked bude pršať .
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Dade_Marfi píše:tak to prrr .. 17Ghz ma takrka polovicni utlum v desti .. a to je fest znat ;) .. takze ano 24GHz do cca kilaku ... 17GHz do trech kilaku ;)

ale jinak samozrejme lic. s koupenym patricnym vykonem .. jo to ma smysl ... o tom zadna ;)

No tak DOBRE - 24ka je lastmile a 17ka lasttwomiles.
Lepsi?
Stouro...
:D :D
0 x

lukic

Příspěvekod lukic » 13 years ago

keksik píše:
lukic píše: Cize -24-137+44+44=-73dBm. Citlivost na QAM32/28Mhz je -76, cize este mam 3dB rezervu.

Ten tvoj vypocet - v praxi ked to takto nastavis tak ti to nebude fungovat spolahlivo, to nie je na hrane ale za hranou. Na tu vzdialenost budes musiet ist aspon na -65dBi u RX. V norme ti to nikdy nepojde poriadne. ATPC u Alcomy vie ist do minima -21dB, menej uz neda, ked to dosadis do vzorca hore vyjde ti signal -70dB. Lenze SNR nebudes mat 25 ani nahodou, pojde pod 20 a kolonka Rx level kde ti bude ukazovat Rx level -70dB bude zlta a bude svietit ze LOW. Dalej, u ATPC nastavujes pozadovanu uroven signalu skokovo po 5dB. Najmenej je mozne prednastavit -75 a najviac -35.

OK, co takto: MP360, citlivost pri QPSK a 56Mhz kanale -83, ATPC nastavim na -75. Stale to nebude OK? Na 9km mi to vychadza v tomto rieseni, ze 95 % casu budem v norme, 5% mozno ATPC dvihne vykon. Prijimany signal pri -24dBm a 120cm antenach bude stale -73, cize tam je 10dBm rezerva na demodulaciu. Alebo ratat, ze SNR vzdy musi byt az 25dB a to aj pri QPSK?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Dade_Marfi píše:pak je mimo pasmo .. no co k tomu rict :)

Oprav mě až někde budu plácat blbosti. Využitelné pásmo je 17100-17300Mhz
Saf má možnost použít při 30Mhz kanálu frekvence 17115, 17145 a 17175, dolní jsou pak 17215, 17245 a 17275. Jsou některé z vypsaných kanálů mimo povolené frekvence?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

hmm, pak to tedy zvladly s mensim freq rozestupem ...
0 x