❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Chcete plastové ethernety na nových routerboardech?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Myghael

Re: Chcete plastové ethernety na nových routerboardech?

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Italská pracovní morálka... Nu což, globalizace. :-D

Co se týče routerboardů, byl jsem velmi nemile překvapen, když jsem srovnal starý RB133 s novým RB711 - ta kvalita jde celkově neskutečně do p***le a není to jenom plastovým RJ-45 bez LEDek... O aktuálním výrobním programu společnosti MikroTikls nemluvě.
0 x

superweb

Příspěvekod superweb » 13 years ago

net.work píše:
Kvuli plastovemu ETH predelavat sit? :roll:
[/quote][/quote]

nejen kvuli tomu eth. I kvuli super mmcx co posledni dobou pouzivaji, kvuli super kvalite novych serii 711 atd. Jejich snahy o klientksou jednotku ala sextant jsou taky zoufaly. Proste mi prijde, ze posledni dobou to jde do haje ve vsech smerech a zlepseni je v nedohlednu. Naproti tomu ubnt se za posledni 2 roky dost zlepsilo. Spousta lidi to odsuzuje na zaklade zkusenosti se starsimi ne uplne stabilnimi firmwary. Nekomu pak vadi omezene moznosti konfigurace. Ale muj nazor je, ze bezdrat ma bezdratovat. Routovat, shapovat, diagnostikovat sit(krome funkce bezdratu) a podobny veci okolo ma delat neco jineho. Tam se nebranim nasazeni mikrotiku.
Jedinou slabinou ubnt jsou anteny. Ale verim, ze kdyz osadis nanobridge nejakym limcem, bude to celkem pouzitelne. Bohuzel ten clovek co to vyrabi moc nekomunikuje. Takze cesta bude asi ve vlastni vyrobe - jen doufam ze na to nema celosvetovy patenty :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

zajimavy, motas hw se sw. u mk ti vadi hw a u ubnt sw. Podstatnej rozďil.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Tak tady bych se superweba i zastal (i když to nemá zapotřebí). Mě to vyšlo tak že "někdo" tedy ne nutně on může sw od ubntu odsuzovat na základě předchozích fw či nedostatečných fcí. Takže nechápu kde to tvrzení Hapi bereš že o tom psal když to psal jinak. Na límec bych se u klientů vyflákl a pokud se budeš práskat přes kapsu a dávat PB M5 25dBi který má hlubší parabolu tak o moc lepší věci za smysluplné peníze neseženeš (dle mě až na vyjímky dané vzdáleností či sakra velkým rušením stačí Lka a NSka). Mám tu i páteřky na Šťouračových anténách které mají stejné rozměry a límec a chytím na to stejné rušení jako na PB M5 25dBi. Jedou asi líp hlavně v testech kdy je tam Raketa :mrgreen: . Jinak je to asi uživetelsky stejné, možná konstrukčně do toho bude míň zatékat, ale cena je opravdu vysoká.
0 x

hapi

tak mikrotik sam pise, ze vyrobu anten pro jejich rbcka nechava na ostatnich. Zarid si vyrobu plosnaku na anteny, dej to do jirous boxu a mas to.
0 x

David2006

No teda...tak proč když to sám píše jak říkáš tak udělal SXT a Sextant? :lol: Pač mu těžce ujal vlak :D . Ale to by bylo na flame, tak nechme toho superweb se rozhodne i bez toho.
0 x

hapi

protoze ho k tomu nekdo musel donutit. Spis to bylo mysleno obecne. Ze nebudou delat treba sektorky ala airmax nebo 30db paraboly nebo treba atoma do rack case protoze to je pry na externich vyrobcich aby vzaly boardy a vintegrovali to do neceho.

klientsky jednotky delal mikrotik vzdy. jenom to bylo kdysi drahy, byla v tom vocesana RB532.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

hapi píše:klientsky jednotky delal mikrotik vzdy. jenom to bylo kdysi drahy, byla v tom vocesana RB532.

...a melo to podstatne lepsi antenu a uchyceni.
0 x

hapi

to jo a taky to stálo 5 hadrů. proti sxt a sextantu nic nemam krome toho zalomenyho konektoru potazmo zalomenyho kabelu aby se to veslo do dveri.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

+1 taky toho (sxt) mam uz desitky ks u klientu a zatim tuk tuk, zadny vetsi problem...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

David2006 píše: Na límec bych se u klientů vyflákl a pokud se budeš práskat přes kapsu a dávat PB M5 25dBi který má hlubší parabolu tak o moc lepší

O nějaké práskání přes kapsu vůbec nejde, ta větší parabola má téměř stejný zisk a nesměrovost je v podstatě uplně stejná. Myslím že jsi to vůbec neporovnával a je to pouze Tvůj předpoklad.

David2006 píše: Mám tu i páteřky na Šťouračových anténách které mají stejné rozměry a límec a chytím na to stejné rušení jako na PB M5 25dBi

Když namíříš parabolu směrem na Brno, tak Ti nemomůže ani svěcená voda proboha, uvědom si to. Límec Tě neochrání zepředu, víš na co se ten límec používá???? Teoreticky lepšího výsledku při rušení zepředu, dosáhneš pouze směrovější parabolou, tzn 60 nebo 90cm.

David2006 píše:Jedou asi líp hlavně v testech kdy je tam Raketa :mrgreen: . Jinak je to asi uživetelsky stejné, možná konstrukčně do toho bude míň zatékat, ale cena je opravdu vysoká.

V testech jedou líp než NB s 25db anténou? Nepovídej, tak to fakt ukazuje na tu lepší odolnost proti vodě :DDDD
0 x

David2006

Podle mě ta cena 3000 navíc se v případě normálního klienta nevyplatí, ale uznávám že každý to vidíme jinak. Rušení bylo stejné z boku tj. mezi 45-90 stupni kde jsem čekal že se ten límec projeví víc. Jenže ta malá parabolka prostě není dost hluboká a taky límec sotva doléhá k zářiči což tosamé má defacto NB 25dBi. Tedy proto ty výsledky takřka shodné na stejném stožáru - měnil jsem právě NB25 za Šťourače. Pro páteřky to nějaký smysl tehdy mělo, ale u klienta to je vesměs jedno a hlavně dražší. Nevím co se Ti na mém příspěvku nezdálo, píši v něm jen své zkušenosti, možná máš ale jiné tak se poděl :mrgreen: .
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

bežne dávame NB22/25 klientom. Samozrejme pokiaľ to vyžaduje vzdialenosť od sektorovej antény :)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

David2006: Pro klienty ty paraboly určitě ne, to by bylo fakt už hodně finančně náročné, myšleno samozřejmě výhradně na páteřní spoje.
u NB-25 je sice zářič trochu víc uvnitř než u 22db verze, ale ppodle toho co jsem zkoušel to bylo téměř shodné. Bohužel to, co přezáří NB dozadu kvůli konstrukci zářiče, je ten největší problém. Když to použiješ z dědiny ven a budeš předpokládat že parabola něco odstíní, je to bohužel právě opak, posbíráš komplet celou lokalitu co máš za sebou. Tohle se mi u kvalitnějších antén nestane, dokonce například svůj sektor otočený na druhou stranu buď neslyším, a pokud ano, například s -80. Když si dáš 2x NB na jeden stožár uslyší se na -40.

Bohužel jsme "poněkud" mimo téma, takže doporučuju pokračovat v nějakém odpovídajícím tématu....
0 x

David2006

Souhlasím, jsme mimo téma, každpádně mé zkušenosti jsou jiné.
0 x