❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT Full duplex spoj

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: UBNT Full duplex spoj

Příspěvekod hapi » 13 years ago

v tom případě jsem s mikrotikem větší kamarád než vy :-)
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

midnight_man píše:hapi neviem kde ty poskytuješ svoje služby :) ale u nás 50mbps proste wifinou v meste neprelezie tak..aby som mohol spokojne spať.

Keksik zrejme vie o čom rozprávam...

Taky byste machrovali, kdyby jste měli pokrytí lokality vesnic s průměrným počtem 450 obyvatel na jednu vesnici. Že Hapi? ;)
0 x

hapi

nechápu

chcete mi říct že nejste schopný protlačit v 5GHz 50Mbit na ptp spoji? V tom případě, sem s mikrotikem velmi dobrej kamarád. :-) a dobře vám tak :-D
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

hapi píše:nechápu

chcete mi říct že nejste schopný protlačit v 5GHz 50Mbit na ptp spoji? V tom případě, sem s mikrotikem velmi dobrej kamarád. :-) a dobře vám tak :-D

hapi hapi... kazdy ma nejaky problem, len tebe furt vsetko funguje. kazdy ma problem s rusenim len teba to nejak zazrakom vzdy obchadza. ja ti neviem... bud mas take stastie, ze zijes v najvacsej diere v CR, kde nemas konkurenciu, alebo tam bude nieco ine.
ale ked si spomeniem na starsiu diskusiu, kde niekto nadaval ze ma problem s rusenim a pretlacenim urciteho datoveho toku cez spoj a ty si obhajoval MK ako svoju maminku, tak ta nekonec ukecali, aby si dal export nastaveni... a hla, tam kanal (ak sa dobre pamatam) 5380 :-)
0 x

hapi

jo a komu to vadí? mám ti ukázat scan okolí? nebo ještě lépe spektrák? od 5000 do 6000 je obsazeno. Tady se to neřeší. Nicméně i legální spoje si místo udělaji.

Ale zaujalo mě že nedokážete přes wifi protlačit 50Mbit. Máme 2x2 doplněný o 40MHz a přesto nejste schopný skrz to něco dostat. A nebude to náhodou tim že používáte ubntu? :-D

Ne sorry ale musim si rejpnout protože tohle co povídáte je scifi. Jak chcete k zákazníkovy dostat skrz sektor 10Mbit když na ptp spoji nedáte ani 50Mbit? Asi nakupujem správný anteny :-D nebo je správně umisťujem na stožáry :-)
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

hapi píše:Ale zaujalo mě že nedokážete přes wifi protlačit 50Mbit. Máme 2x2 doplněný o 40MHz a přesto nejste schopný skrz to něco dostat. A nebude to náhodou tim že používáte ubntu? :-D

Ne sorry ale musim si rejpnout protože tohle co povídáte je scifi. Jak chcete k zákazníkovy dostat skrz sektor 10Mbit když na ptp spoji nedáte ani 50Mbit? Asi nakupujem správný anteny :-D nebo je správně umisťujem na stožáry :-)

hapi... nejdem sa s tebou hadat. ale myslis, ze my vsetci sme taky sprosty, ze sme neskusali klasicke "A", ze sme neskusali nstream a neskusali rozne merane kable a dcom, prowax a tyhan anteny??? ked o financie nejde, tak ver, ze clovek skusi vsetko, co trh ponuka. skusil som uplne vsetko co sa da zohnat na trhu, akurat som nemal v rukach anteny od stouraca. takisto som skusal nespocetne mnozstvo konfiguracii, prezrel som v minulosti vsetky dema, obvolal znamych v desiatkach sieti a skusil rozne pokusy a navody, co boli na roznych zahranicnych forach a pod. proste to nejde...
este aj nstream mi v prudko zarusenom prostredi chodilo max do 20 mbit. na tom istom spoji s tymi istymi antenami stacilo vymenit za bullet a zlepsenie cca o 5-10 mbit. samozrejme mam aj ja spoje, kde mi nstream chodi stabilne 35-40 mbit (vidiek a pod.), ale ja mam problem dostat konekt zo zaruseneho mesta von na vidiek.
uz samotna distrubucia na vidieku je bezproblemova, len skok do dediny je problem.

a keby aj ja hodim spoje do kanalov, ktore zrejme pouzivas vo vacsine svojich spojov (podla tvojej odpovede), tak aj ja by som bol vysmiaty a ako tak by mi to slo. ale ja som asi z tych debilov, ktory sa snazia ist aspon v povolenych kanaloch.
a ked uz sme pri tom... mas vobec kozu na papuli nadavat na ubnt-ckarov, ze prepaluju vykony??? hej, mozno prepaluju (tak isto aj vacsina MK-ckari), ale aspon chodia povacsine v legalnych kanaloch. ty samozrejme neprepalujes (mozno, ale pochybujem), ale chodis mimo legalny rozsah. skus sa opytat na TU, kto by mal vacsi pruser u nich. ten kto ide mimo dovoleneho pasma alebo ten, kto troska prikuri nejakemu spoju. ja som s panmi s TU neraz kecal a ich reakcia je, citujem (priblizne):
"jasne, vieme o tom, ze kazdy ide mimo limitu, ze kazdy vyzaruje daleko nad limity urcene TU, ale preboha ludia, nechodte mimo dovolenych frekvencii. preboha, ludia, len toto nerobte, lebo potom mame problem my. a ked mame problem my, tak verte, ze vy budete ten, kto si to cele zlizne aj s urokmi".

po dlhsej diskusii sa sami aj priznali, ze nikdy nesli von merat koli vyziarenemu vykonu. vzdy chodia len koli debilom, ktory vyzaruju mimo dovoleny rozsah a potom sa na nich tlaci zhora a oni proste musia ist do terenu. a ked sa mera, tak sa mera uz vsetko. takze hapi... v konecnom dosledku dakujeme prave tebe a tebe podobnym za pruseri s TU.
ja mozem byt len rad, ze posobis daleko, daleko odomna :-)
0 x

hapi

nepoužívej typickou topologii. Je snadný vylíst na panelák ve městě a rozstřílet 10 ptp spojů do vesnic že? Bohužel tohle je cesta kterou popisuješ a která nefunguje. Namůžeš mířit z vesnic do zarušenýho města. To nefunguje. Máš si udělat nějakou "ostrovní" vesnici do který střelíš z města jednim spojem a z vesnice do další vesnice. Defakto do/z města nemáme ani jeden spoj v 5GHz protože to nejde, je to vražda. Jo vlastně jeden máme na okraji města ale to je jedinej. Ostatní vedou z vesnice vedle města a div se nebo ne, 50Mbit na duálnim Nku uplně v pohodě kdykoliv.

Neni to o tom vzít antenu a posadit jí do města. Je to o nečem jinym. No a taky nelíst na střechu vedle konkurence že. Pak si moc neškrtaji oni ani ty.

Jestli si chcete stěžovat že vám něco nejede, tak hledejte chybu u sebe. Třeba v tom, když už tu vytahuješ zákony, že pokud je místoo už zarušený, nemáš tam co dělat :-)
0 x

tom-tom

hapi píše:...No a taky nelíst na střechu vedle konkurence že. Pak si moc neškrtaji oni ani ty.

V podstatě přesně jak píšeš... akorát někdy to je obráceně - postavíš a vybuduješ AP a za rok dva přijde nějaký magor a postaví AP na baráku naproti přes ulici. A na mikrotiku - ten přece používají profíci, ideálně pak s cracknutou v2.9.6, protože licence L4 stojí skoro 2 tisíce a pak už by nezbylo na antény :)
Jo a ještě tx-power na default, potřebuje přece aby to fungovalo opravdu hyper super.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

asi keď poviem že nedokážem stabilne a kvalitne pretlačiť 50Mbbps v 5tke..tak to plati. Nezačal som wifi robit vcera :) Keď niekomu stačí 40ms ping a sem tam timeout na PtP budiš... Ešte raz, u nás sa už v meste 50 mega tlačiť 5tkou NEDÁ! Je to jasne povedané alebo treba niečo dodať? Ak by som aj našiel volnejši kanál spektrálom..do týždňa to prestane ist, co je na tom k nepochopeniu?
0 x

hapi

L4 licence stojí do litra.
0 x

tom-tom

Pokud jde o mě, já ti věřím, jenom jsem si chtěl u Hapiho přihřát polívčičku ;)
Taky mám 2 spoje, kde jsme začali na 20MHz kanálu, pak se časem muselo jít do turba, aby jsme dostali propustnost jako dřív,
později se ani v turbu nedařilo. No a protože to byly důležité spoje a muselo se to rychle řešit, holt se tam musela dát desítka.

Ale jak už to tady někdo napsal, taky začínám mít pocit, že se Hapimu naše problémy buďto vyhýbají, nebo má fakt z prdele kliku :)

hapi píše:L4 licence stojí do litra.

Aha.. no tak teď už to je přímo v desce, takže nevím kolik teď stojí samostatně, ale vím jistě, že prvních pár licencí na x86 nás kdysi vyšlo u IPmedie za cca 1400 nebo 1500 kus.
0 x

hapi

tak turbo, totálně degradovalo citlivost karty a TX power.

L4 licence co vim tak nikdy nešla samotná na papíře nad 900,- s DPH nebo kolik to teď je.
0 x

tom-tom

Ale no tak... neříkej žes nikdy nedržel v ruce licenci co se prodávaly na 64MB nebo 128MB modulu do IDE.
0 x

hapi

to bude asi tim že jsem do IDE to nikdy nedával a většinou jsme chtěly CFku nebo něco na sata případně CFku do IDE redukce.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

hapi píše:jo a komu to vadí? mám ti ukázat scan okolí? nebo ještě lépe spektrák? od 5000 do 6000 je obsazeno. Tady se to neřeší. Nicméně i legální spoje si místo udělaji.

Ano, ale rozhodně ne v takové rychlosti jako na 5380 :)))

hapi píše:Ale zaujalo mě že nedokážete přes wifi protlačit 50Mbit. Máme 2x2 doplněný o 40MHz a přesto nejste schopný skrz to něco dostat. A nebude to náhodou tim že používáte ubntu? :-D

Že jsem tak smělý, kolik dostaneš přes mikrotika v jedné polarizaci, 20Mhz, klasické Nko bez mikrotikových vychytávek ala nstreme nebo NV2? Ubnt dá bez zapnutého airmaxu +- 40Mbit i v "normálně" zarušeném prostředí.
0 x