❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
UBNT Full duplex spoj
Re: UBNT Full duplex spoj
tak zase kdo to kdy měl nasazený, luxusní věc. Jenom by to mohly chlapci lépe dotahnout a přidat možnost aby RX karty při spojování mohly protistranu najít sami bez toho aby se fixovaly frekvence. Pokud to dokáže orcave, tak na wifi by to neměl bejt problem. Takhle se člověk uklepne nebo něco vyvede a už se to nespojí ale zase se to okamžitě napojuje což je sakra dobrá věc.
0 x
midnight_man píše:chlapi s princípu je somarina uvažovať nad full duplex pri 5Ghz pásme v dnešnej dobe.
Já bych řekl že právě naopak. V duplexu je možné využít to pásmo efektivněji. Si vem, že když dáš na sajtu 3 spoje v klasickém áčku,
dáš je raději přes jeden kanál, aby se neovlivňovaly. Zasereš tak 3 kanály oběma směry + částečně i ty mezi.
S duplexem si při troše štěstí vystačíš jen s jedním kanálem pro všechny 3 tx a teprve na rx použiješ 3 různé, tak aby se ti nerušily. Zarušíš sice celkem
4 kanály, ale ne durch z obou stran. Navíc, pokud jde o last-mile spoje k AP, rx může být jen v 10MHz, protože uplink z AP není tak využívaný jako downlink (klienti budou vždycky potřebovat víc download, než upload).
Chová se to podobně jako duplexní spoje v 10GHz, ty principy jsou dost podobné. Ještě kdyby se na karty přidaly pásmové filtry,
že by se uplink oddělil v 5500-5600 MHz a downlink v 5600-5700 MHz, tak by to možná chodilo slušně i na jiných duplexních parabolách než na jirouskách.
0 x
- midnight_man
No ako poviete páni....ale keď tvoj jirous vidí 40 sietí v meste ťažko vyrábať nejaké duplexné spoje.
0 x
midnight_man píše:No ako poviete páni....ale keď tvoj jirous vidí 40 sietí v meste ťažko vyrábať nejaké duplexné spoje.
nepochopil si o co ide... wifi je vseobecne HD a ked sa ma jedna karta starat o rx a tx sucasne, tak tam logicky musi dojst ku koliziam. je kazdemu zname, ze ak pusti o troska viac uploadu do sektorky, tak rapidne klesa download - proste nie rovnomerne s kapacitou. a ked sa spravi spoj tak, aby sa na rx pouzivala vylucne jedna wifina a nadruhy smer druha wifina, tak to velmi rapidne vylepsi kvalitu spoja.
co myslis, preco chodi dual nstream tak luxusne ako chodi?
inak tato myslienka napadla aj mna zhruba pred mesiacov, ale teraz to nemam kde vyskusat, lebo vsetky spoje ktore nestihaju ideme menit za licenci a toto tym padom straca pre nas vyznam.
0 x
- midnight_man
Ukáž mi ten luxusný Dual Nstreme pretože tu na fóre nájdeš len málo referencií na to...zvacsa negativnych.Chcel som také niečo realizovať no ak mám mať výkony na 0dB, aby to vedelo chodiť tak to je škoda reči 

0 x
dubrma píše:"ale teraz to nemam kde vyskusat"
Takže to máš v provozu?
nemam to nikde... len som nad tym uvazoval. ale myslienka je to dobra. len je nutne prestavat komplet spoj, odtienit co najviac obe anteny na jednom sajte, kvalitna kabelaz, kovove skrinky, kvalitne anteny a pravdepodobne aj novy stoziar, ktory ti dovoli co najviac oddialit obe anteny od seba. a jasne k tomu treba este priratat na kazdu stranu spoja nejake rb, ktore ti to cele bude davat dokopy a riadit to, aby cez jeden ethernet siel rx a cez druhy tx.
a ked sa nad tym clovek zamysli, ze aj tak je len vo volnom pasme a zdaleka sa to nechyta na profi spoje, tak si clovek priplati a rovno kupi ten profi spoj a v konecnom dosledku usetri, lebo ta to skor ci neskor dobehne a ten licenc tam kupis tak ci tak.
takze ja som sa vybral cestou "setrenia"

0 x
myslím, že s tím stíněním to zase taková hrůza nebude, běžně mám na sajtu NB metr od sebe ob jeden kanál a neruší se. Měřil jsem to.
0 x
midnight_man píše:Ukáž mi ten luxusný Dual Nstreme pretože tu na fóre nájdeš len málo referencií na to...zvacsa negativnych.Chcel som také niečo realizovať no ak mám mať výkony na 0dB, aby to vedelo chodiť tak to je škoda reči
Pro někoho, kdo to použije na spoje na nějakých 2-4km, i na duálních jirousech, to je za ty prachy luxus..
mato1 píše:....a ked sa nad tym clovek zamysli, ze aj tak je len vo volnom pasme a zdaleka sa to nechyta na profi spoje, tak si clovek priplati a rovno kupi ten profi spoj a v konecnom dosledku usetri, lebo ta to skor ci neskor dobehne a ten licenc tam kupis tak ci tak.
takze ja som sa vybral cestou "setrenia"![]()
![]()
Nevím kde nakupujete 10GHz spoje, nebo licencované, ale podle mě na trhu chybí ten segment kdy 50Mb v 5GHz přestává stačit, nebo nejde kvůli rušení, ale 100Mb v 10GHz je zas zbytečně moc vysoká investice do tohoto konkrétního místa. No a 50Mb v 10GHz stojí jen o pár tisíc míň než 100Mb, že se člověku nechce tolik peněz za ten krám dát.
Neříkám, že by 50Mb 10GHz spoj měl stát 15 tisíc, ale kdybych mohl koupit pack 4x50Mb spojů za celkovou cenu řekněme 100 tisíc bez DPH, nebudu si dělat násilí s dualnstremem.
0 x
- midnight_man
Presne tak, tlačiť v meste 50Mbps 5tkou je proste prasačina. Človek, aby ani nespal...kedy mu lahne spoj.
0 x
jakej je rozdíl mezi tím když na wifi tlačim 5, 50, 150 Mbit? Neni náhodou už tan kanál tak trochu k ničemu?
0 x
- midnight_man
Taký že pri 5mbps o tom spoji ani neviem, pri 20 sa škrabem za hlavou čo bude o pol roka a pri 50 nebudem spať počítajúc packetloss...Ja neviem čo je na tom k nepochopeniu.
0 x
midnight_man píše:Presne tak, tlačiť v meste 50Mbps 5tkou je proste prasačina. Človek, aby ani nespal...kedy mu lahne spoj.
Ano, dva roky som "nespal" az som to prehol cez koleno a dal tam Alc

0 x
hmm, půl roku jsme měly jeden aktivní 5GHz spoj v Ačku + nstreme a jel 2/3 dne 40Mbit a podle smokepingu neměl ani jeden PL.
Ptám se znova, jakej je rozdíl mezi 5, 50, 150Mbit na wifi. Když je CCQ 90+ tak žádný PL nejsou a je jedno kolik tam toho teče.
Ptám se znova, jakej je rozdíl mezi 5, 50, 150Mbit na wifi. Když je CCQ 90+ tak žádný PL nejsou a je jedno kolik tam toho teče.
0 x
- midnight_man
hapi neviem kde ty poskytuješ svoje služby
ale u nás 50mbps proste wifinou v meste neprelezie tak..aby som mohol spokojne spať.
Keksik zrejme vie o čom rozprávam...

Keksik zrejme vie o čom rozprávam...
0 x