hele kecáš kraviny ale totální.
Ject na jedný technologii má právě výhody v tý proprietarní technologii protože můžu ject přes 30Mbit na sektoru což ty na ovislinkách nemůžeš. Typicky mk proti mk nebo ubnt proti ubntu jede logicky nejlépe + můžeš použít vylepšovací funkce (nstreme, nv2, airmax). Když přišly WLA5000 byly na trhu mikrotiky který 5GHz uměly. To že máme síť na jedný technologii nám umožňuje válcovat konkurenci protože můžu zapnout vylepšující věci.
Klient se musí přizpůsobit nám, ne my jemu. Jestli chce 20mbit, musí do mkčka jinak čau.
To že se nevyvedly RB711 je podle mě jenom dočasný.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB711 nová verze - nechce se připojit na AP
tom-tom píše:V tom případě nemáš žádnou konkurenci, když si můžeš dovolit síť na technologii od jedné značky. A nebo jsi OSko (minimální personální náklady, žádné DPH), které si může dovolit dotovat výměnu zařízení u klienta.
Já mám v síti 1/3 ovislinků - to jsou staří klienti ještě z dob, kdy došlo k uvolnění 5GHz pásma a WLA5000 bylo jediné schopné zařízení s regulací výkonu,
slabou 1/3 klientů na mikrotiku (Straightcore), novější klienti z doby, kdy Straightcore cpal do beden ty RB133 sráče od Mikrotiku a zbytek jsou UBNT.
Cca polovina našich klientů jsou migranti od konkurence, kteří přišli s něčím od ovislinku nebo UBNT, takže síť musí být prostě uzpůsobena tak,
aby fungovala dobře se vším.
Navíc, nerad se uvazuju na jednu značku a jakoukoliv proprietární technologii, takže teď nemusím plakat, že se nevyvedly 711ky. Je to sice nepříjemnost, ale pro mě má zanedbatelnou váhu...
Jenže taky nemůžše využít výhod proprietárních technologií a protokolů. Navíc přeci jen i v základu existuje určitá nekompatibilita mezi různýma značkama, což mám ověřeno dlouholetou praxí. Taky mám prozatím na síti mix z Ovisů, UBNT a MK, ale základ je MK a noví klienti jenom na MK. Ovisy a UBNT postupně nahrazuju lidem MKčkama - většinou když se něco podělá, třeba napáječ, tak jim dám MK. Podle mne je právěže potřeba se orientovat převážně na jednu značku kvůli kompatibilitě a unifikaci použitých komponent.
p.s. Hapi byl opět rychlejší...

0 x
hapi píše:hele kecáš kraviny ale totální.
Ject na jedný technologii má právě výhody v tý proprietarní technologii protože můžu ject přes 30Mbit na sektoru což ty na ovislinkách nemůžeš. Typicky mk proti mk nebo ubnt proti ubntu jede logicky nejlépe + můžeš použít vylepšovací funkce (nstreme, nv2, airmax). Když přišly WLA5000 byly na trhu mikrotiky který 5GHz uměly. To že máme síť na jedný technologii nám umožňuje válcovat konkurenci protože můžu zapnout vylepšující věci.
Klient se musí přizpůsobit nám, ne my jemu. Jestli chce 20mbit, musí do mkčka jinak čau.
To že se nevyvedly RB711 je podle mě jenom dočasný.
Asi dobře masíruješ zákazníky, kteří si pak myslí, že s 10Mbit internetem se dneska nedají prohlížet ani stránky a udělají cokoliv, aby tu dvacku měli

Pokud bych lidem nutil výměnu zařízení, musel bych to leda dotovat, protože se najdou i takoví, co mají 5GHz, ale vezmou si jen základní 1Mb, který máme pro socky, že je to levné a jim to stačí.
Prozatím se nám ale stále ozývají klienti od konkurence a dokonce se vracejí někteří, co před rokem utekli na kabelovku, takže nemám zatím důvod měnit filosofii, když to funguje a vydělává.
A co se týče těch proprietárních technologií, ne že bych neměl možnost ze dne na den ty klioše rozstrkat podle technologie, ale těch pár Mb, které přidává nstreme nebo NV2, mi za to opravdu nestojí.. a latence zatím taky nemusím řešit, průměr od klienta je 12ms na seznam.
Co se týče Airmaxu, ať se to někomu bude líbit nebo ne, musím konstatovat, že je na tom líp než NV2, jeli jsme z Rocketu na jednom AP, kde máme hodně M5-tek, celé léto a podzim, ale stejně jsme tam na zimu zase vrátili mkčko, protože na něm mám spoustu podpůrných skriptů a management celého ap je prostě někde jinde.
0 x
Jak jsem psal, ze mam vadnou 711HnD serie 141 v Sexantu, dal jsem ji do boxu z IPmedie, tam jela 24 hod. venku bez problemu. Ted jsem ji vratil zpet do Sexantu a zase to samy. Koukal jsem na konektory, trochu je prihnul a stejne nepomohlo. Vizuelne ty samci v Sextantu maji stredovy koliky mirne zapustenejsi, kdezto pigtail v antene z IPM ma stredovy kolik temer v rovine s okrajem konektoru.
0 x
tom-tom píše:Asi dobře masíruješ zákazníky, kteří si pak myslí, že s 10Mbit internetem se dneska nedají prohlížet ani stránky a udělají cokoliv, aby tu dvacku měli......
Je to uz mimo tema, tak no-flame pls, ale Starnet a Oxynet http://www.oxynet.cz/ na tebe.....

0 x
Pintero píše:Jak jsem psal, ze mam vadnou 711HnD serie 141 v Sexantu, dal jsem ji do boxu z IPmedie, tam jela 24 hod. venku bez problemu. Ted jsem ji vratil zpet do Sexantu a zase to samy. Koukal jsem na konektory, trochu je prihnul a stejne nepomohlo. Vizuelne ty samci v Sextantu maji stredovy koliky mirne zapustenejsi, kdezto pigtail v antene z IPM ma stredovy kolik temer v rovine s okrajem konektoru.
Ja ty boxy od ipmedie pouzivam od zacatku a problem se signalem mam jen na asi 3 kouscich. A to jstese mi smali, ze jsou to kramy.

0 x
Já jsem se nesmál, mám jich plnou síť.. Za ty love je to slušná anténka. Jedinou nevýhodu, která mě trošku vadí, má v tom, že k odpojení kabelu se musí sundat ze stožáru a rozebrat.
0 x
Repkins píše:Já jsem se nesmál, mám jich plnou síť.. Za ty love je to slušná anténka. Jedinou nevýhodu, která mě trošku vadí, má v tom, že k odpojení kabelu se musí sundat ze stožáru a rozebrat.
Tohle plati pouze v pripade, ze pouzije horizontalni polarizaci. Ve vertikalu smeruje konektor primo do diry na UTP a pokud mas tenke prsty jako ja, tak se da malickem vymacknout i RJ45 konektor. Jinak kdyz tyto anteny zacinaly, ta se delala i verze pro horizontalni polarizaci, kde byl konektor spravne smerovan.
Ja bych si klidne dvacku priplatil, kdyby tam do te hlinikove desky dali o 4 sroubecky vic i na tu H polarizaci, tak aby sel konektor vytahnout bez rozdelani...
0 x
Njn, nemám ruce ale lopaty
do takové dirky prst nenacpu... A hlavně taky používám skoro všude Horizontál. Ale zase tak často to netřeba odpojovat, prakticky vubec. Namontuju a jdu pryč a už se nevracím. Spíš bych to ocenil při instalaci a směrování. Ale jak říkám, za ty love...
Ještě mě tak napadá jedna otázka ohledně těch "vadných" 711tek.. Vy všichni regulujete TX power tím, že přepnete na manual TX a pak nastavíte výkon ručně?? Nezkoušel to někdo regulovat přes vnitřní automatiku pomocí změny nastavení v položce Antenna Gain (Regulatory Domain - CzechRep a TX Power - Default).??? Já zatím dojíždím zásoby s kovovýma konektorama, tak to nemám jak testovat. Ikdyž... Koupil jsem na test MaxStation Mikron, ve kterým je 711 s plasťákem, tak to hodím na mrazák a testnu...

Ještě mě tak napadá jedna otázka ohledně těch "vadných" 711tek.. Vy všichni regulujete TX power tím, že přepnete na manual TX a pak nastavíte výkon ručně?? Nezkoušel to někdo regulovat přes vnitřní automatiku pomocí změny nastavení v položce Antenna Gain (Regulatory Domain - CzechRep a TX Power - Default).??? Já zatím dojíždím zásoby s kovovýma konektorama, tak to nemám jak testovat. Ikdyž... Koupil jsem na test MaxStation Mikron, ve kterým je 711 s plasťákem, tak to hodím na mrazák a testnu...
0 x
-
Dnes mi "ustne" potvrdili, ze byla chyba v RB711 a pri od serie /147 by to malo byt v poriadku. Mozte to niekto potvrdit, pripadne vyvratit???
0 x
To udělá to samé, jako když si to spočítám a nastavím sám ... je to jednorázový výpočet při uložení konfigurace. Kdyby to umělo dynamiku, jako ATPC u alcom a podobných, žilo by se lépe. Ale když to pořádně neumí ani statiku, máme holt problém.
Repkins píše:Vy všichni regulujete TX power tím, že přepnete na manual TX a pak nastavíte výkon ručně?? Nezkoušel to někdo regulovat přes vnitřní automatiku pomocí změny nastavení v položce Antenna Gain (Regulatory Domain - CzechRep a TX Power - Default).???
0 x
kdyby něco tak se má používat card rates a ne na tvrdo manuál protože pak se skutečně může karta vodpálit. Card rates nepřekročí hodnoty uložený v kartě.
0 x
ludvik píše:To udělá to samé, jako když si to spočítám a nastavím sám ... je to jednorázový výpočet při uložení konfigurace. Kdyby to umělo dynamiku, jako ATPC u alcom a podobných, žilo by se lépe. Ale když to pořádně neumí ani statiku, máme holt problém.Repkins píše:Vy všichni regulujete TX power tím, že přepnete na manual TX a pak nastavíte výkon ručně?? Nezkoušel to někdo regulovat přes vnitřní automatiku pomocí změny nastavení v položce Antenna Gain (Regulatory Domain - CzechRep a TX Power - Default).???
Oki, to je možné, ovšem za předpokladu, že právě v tomhle není bug. Ale když to tak študuju ty zkušenosti ostatních, tak to vypadá spíš na chybu HW.
0 x