❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB1100AH

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Majklik

Re: RB1100AH

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Majklik píše:Takže k tomu, že port 12 a 13 je zdechlý a protlačí hluboce pod 100 Mbps. Tak je to dáno verzí ROSu. Vybalil jsme ještě jeden krám, dodáno s ROS 5.7 (nicméně RB1100AH má mít plnou podporu až od ROS5.9) a výkon na portu 12 a 13 v pohodě, po uprade na ROS5.11 se výkon zhroutí k 80 Mbps u posledně zkoušeho kusu. Kdepak soudruzi udělali chybičku?

Soudruzi udělali chybičku od ROS 5.10, v ROS5.9 ještě porty 12 a 13 jedou full speed, od 5.10 prošlé mazem. I když je to slinkované na gigu (dle hlášení protistrany i lou ROSu), tak to routuje i případně bridguje, jak kdyby to byl stovkový port. Respektive to chvilkově vyjede i nahoru, ale pak padne dlů, takže v průměru to dává kolem 80 Mbps.
Kdepak je nejvhodnější míto pro omlácneí jim cihličky o hlavičku? :-
0 x

Warcz

Příspěvekod Warcz » 13 years ago

Oki super už to chápu asi to tak udělam. Teď ale přemýšlím jak udržek konfigurace synchronizované.

Jinak jak by jste řešili připojeni 2x 100Mb linky ? Skriptem který při vypadku přepne maškaradu ? Balancing dat ? DIky
0 x

Warcz

Ještě jeden debilni dotaz. Kam se do te RB1100 dava ta MicrSD karta ??? Diky
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

je vevnitř, musíš to rozebrat.
0 x

Warcz

Ach jo. Oki diky za info.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

nechceš si z toho udělat ftp server že ne?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Majklik píše:Takže k tomu, že port 12 a 13 je zdechlý a protlačí hluboce pod 100 Mbps. Tak je to dáno verzí ROSu. Vybalil jsme ještě jeden krám, dodáno s ROS 5.7 (nicméně RB1100AH má mít plnou podporu až od ROS5.9) a výkon na portu 12 a 13 v pohodě, po uprade na ROS5.11 se výkon zhroutí k 80 Mbps u posledně zkoušeho kusu. Kdepak soudruzi udělali chybičku?

Tak pánové z MikroTiku uznali, že mají problém s porty 12 a 13 na 1100AH. Slibují hbitou nápravu v 5.12. To jsem zvědav. :-)

Warcz píše:Oki super už to chápu asi to tak udělam. Teď ale přemýšlím jak udržek konfigurace synchronizované.

Jinak jak by jste řešili připojeni 2x 100Mb linky ? Skriptem který při vypadku přepne maškaradu ? Balancing dat ? DIky

Na usnadnění udržovní skoro stejných konfigurací se dá použít třeba toto: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Milliscript

A o jaké linky jde? Každá je od jiného ISP nebo dvě od jednoho a oběma můžou jít oběma stejné IP adresy, máš to zapojené jen do jednoho RBčka nebo do dvou pro zálohu i RBčka?

Pokud dvě RBčka, každá linka je jiný ISP a nechci dělat totální zálohu, která by připouštěla součásné selhání jednoho libovolného routeru i jedné libovolné konektivity, tak do každého strčím jednu linku a na tu si to daný RBčko NATuje co jde z LAN.
Na LAN straně nahodím dvě VRRP rozhranní tak, že když vše jede, tak první RB drží master na jednom VRRP a druhé RBčko drží druhé VRRP. Prioritu VRRP měním pomocí netwatch skriptu tak, aby když mi chcípne uplink (oblíbeně netwatchem testuji poslední router před NIXem daného ISP), tak změním prioritu tak, že VRRP přejde na druhé RBčko. Počítačům v lokální síti rozhážu nějak napůl jako default gateway ty dvě IPčka přidělená těm VRRP rozhranním a mám udělané i statické vytěžování obou linek.
Pokud máš těch poboček víc (a na každé dvě RBčka a dvě linky), tak dělám mezi pobočkama 2 nebo 4 tunely (záleží, jak je řešeno připojení WAN strany) a nad tím OSPF s vhodně přidělenýma prioritama na tunely. Takže bez přerušení přežije současné selhání po jednom RBčku na každé pobočce a i současné selhání jedné konektivity na každé pobočce a s trošku ostřejším časováním OSPF to pro uživatelova data je bez výpadku, jen zadrhnutí na max 4 sekundy (dojdeli k překlopení VRRP se základní periodou 1 sec).
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Není trochu divné, že je tam jen 40MB HDD? Já to mám taky tak ... Kolik tam vlastně má být? V datasheetu to pro jistotu neuvádí.
Zdeněk Švarc píše:
/system> resource print
uptime: 1m10s
version: 5.11
free-memory: 1532948KiB
total-memory: 1555216KiB
cpu: e500v2
cpu-count: 1
cpu-frequency: 1333MHz
cpu-load: 0%
free-hdd-space: 25372KiB
total-hdd-space: 41768KiB
architecture-name: powerpc
board-name: RB1100AH
platform: MikroTik
0 x

MKey3

Příspěvekod MKey3 » 13 years ago

Ahoj, zkoušel někdo na HW switchi v tomhle krámu u portů v secure vlan-modu protlačit netagované pakety? U starších switch chipů (Atheros8316)mi funguje přidání vlan0 na konkrétní porty, u tohoto (Atheros8327) to nefunguje. Navíc to vypadá, že nejde na portech nastavit ani vlan-header. Testováno na ROS 5.8-5.12.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Jaké naměřené napětí Vám ukazuje RB1100AH, mě ukazuje 11,2V a přitom reálné napětí je 13,5V. To samé mi ukazuje třeba i RB493G, tam je to 11,2. Groove ukazuje 12,6V, všude je reálné změřené napětí 13,5-13,6V.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Napájaš to priamo na dosku? RB1100 ma 240V napajanie nie? Mne RB1100 ukazuje 13,4V ale napájame to 240V.
0 x

Leeonek

Napájím to přes poe, každopádně pokud Ti ukazuje 13,4 tak to ukazuje taky špatně, uvnitř je 12V zdroj.
Mám tu jedno RB1200AH, když jsem ho zapojil na 24V ubnt poe, ukazuje to 22,5V, když to zapnu na 230V, ukazuje to pro změnu přesně 12V, takže na ten voltmetr se nedá vůbec spolehnout a to je to co jsem si potřeboval ověřit.
Radši to ale nerozdělávej, jak uvidíš že je uvnitř zdroj DVE, tak budeš plakat :)
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 12 years ago

leeonek: oni rbcky ukazuju vseobecne hovadiny.. na jednom bode mam rb411ah a ta pre zmenu obcas ukazuje skoro 30V (pritom tam by sa mala uz davno sama vypnut) napajana je cca 27V cez poe
0 x

Leeonek

Ono když se díváš napřímo, tak to vadí, ale pokud to hodíš do grafu a "upravíš" si veličinu tak, aby ukazovala standartně 13,5-13,8 tak to zase takový problém není. Pokles napětí pak jde vidět například při běhu na baterii. Ještě zkusím jedno rb jestli ukazuje u každého napájecího napětí stejnou odchylku nebo ne. Pokud ne, tam i měření v grafu bude na starou belu, protože reálný pokles si to bude ukazovat jak chce :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ukazuje to kraviny. Na jednom bodě jsou 3 SXT a dva ukazujou 17.2V a jeden z nich 18V a jsou napájený z jednoho zdroje na stejně dlouhých kabelech. Jestli jsou ty kabely stejný nebo ne to nevim ale v tom případě to docela ten kabel zatěžuje :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků