❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Za většinu problémů s RB může nedostatečně dimenzovaný zdroj

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
petr

Za většinu problémů s RB může nedostatečně dimenzovaný zdroj

Příspěvekod petr » 19 years ago

18V zdroj dodávaný některými prodejci spolu s RB532 je pro běžný provoz nedostatečný. Mohu se podělit o draze (čas jsou peníze) nabyté zkušenosti:

Původní hostap (Debian Linux na PII/233, 2xXI-626) zvládal, přes občasné vytuhnutí, páteřní linku a až 36 současně připojených wifi klientů bez problémů. Právě ono tuhnutí mě vedlo k výměně PC za Routerboard.

RB jsem osadil 2xCM9, místo původního switche zapojil všechna 3 eth rozhraní. Obě WiFi rozhraní nastavil jako ap-bridge, na páteři jsou 2 klienti, na druhém rozhraní běžní uživatelé.

Po zapojení fungovalo všechno skvěle (bylo připojeno jen 15 uživatelů). Ale jen do večera, kdy se začínali připojovat další klienti. Když jejich počet přkročil 20, začínaly se ve větším množství ztrácet pakety, odezva na ping kolísala od 3ms až do 900 i víc. Některá klientská zařízení hlásila při připojování chybu - prostě katastrofa.

Zkoušel jsem hledat chybu v nastavení, obcházel uživatele, měnil u nich zařízení, vyměnoval karty v RB (CM10, TP-Link), použil jiný RB532 i zdroj stejného typu. Nic nepomáhalo.

AŸ mě napadla spásná myšlenka vyměnit zdroj za výkonnější. A ejhle ... Najednou všechno fungovalo jak z praku!!!
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 19 years ago

petr píše:18V zdroj dodávaný některými prodejci spolu s RB532 je pro běžný provoz nedostatečný. Mohu se podělit o draze (čas jsou peníze) nabyté zkušenosti:

Původní hostap (Debian Linux na PII/233, 2xXI-626) zvládal, přes občasné vytuhnutí, páteřní linku a až 36 současně připojených wifi klientů bez problémů. Právě ono tuhnutí mě vedlo k výměně PC za Routerboard.

RB jsem osadil 2xCM9, místo původního switche zapojil všechna 3 eth rozhraní. Obě WiFi rozhraní nastavil jako ap-bridge, na páteři jsou 2 klienti, na druhém rozhraní běžní uživatelé.

Po zapojení fungovalo všechno skvěle (bylo připojeno jen 15 uživatelů). Ale jen do večera, kdy se začínali připojovat další klienti. Když jejich počet přkročil 20, začínaly se ve větším množství ztrácet pakety, odezva na ping kolísala od 3ms až do 900 i víc. Některá klientská zařízení hlásila při připojování chybu - prostě katastrofa.

Zkoušel jsem hledat chybu v nastavení, obcházel uživatele, měnil u nich zařízení, vyměnoval karty v RB (CM10, TP-Link), použil jiný RB532 i zdroj stejného typu. Nic nepomáhalo.

AŸ mě napadla spásná myšlenka vyměnit zdroj za výkonnější. A ejhle ... Najednou všechno fungovalo jak z praku!!!

Přesně tak, za všechno můžou zdroje... Čim silnější, tim lepší :oops:
0 x

Zdeněk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk » 19 years ago

Zdravím- týká se problém tvrdosti zdroje i Wrapu ??- ne jen Routerboardu ?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

petr píše:AŸ mě napadla spásná myšlenka vyměnit zdroj za výkonnější. A ejhle ... Najednou všechno fungovalo jak z praku!!!

Nejlepší je zdroj k ntb, to že origoš zdroje k wrapům a RB stojí zaho... je známá věc podobně jako RB a n-streme
0 x

Zdeněk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk » 19 years ago

Dík - mám problém z Wrapem, kde klioši mají velký ping - ale jen jakmile se většina navěsí - typuju to buï na přetížení MC9, nebo taky na ten zdroj. Dám pak vědět. jak to dopadlo.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

po týdenním provozu "originálního zdroje" pro wrap jsem se nestačil divit, zkoušel jsem jen test stability, měl jsem ho doma pod stolem, žádný připojený klient, jen sem ho občas propingl protože se mi zdálo že se seká. po tom týdnu sem šáhl na zdroj že ho odpojím a pomalu jsem se popálil, nemluvě o tom že docela dost smrděl něčím spáleným
0 x

piti2

Příspěvekod piti2 » 19 years ago

petr píše:18V zdroj dodávaný některými prodejci spolu s RB532 je pro běžný provoz nedostatečný. Mohu se podělit o draze (čas jsou peníze) nabyté zkušenosti:

Mozes upresnit aky zdroj si pouzil? (patametre pripadne vyrobcu).
Mam presne take iste problemi aj ja. Mam 2 APcka kde su RB a na jednom je 22 clientov a na druhom 17. Ten druhy ma pingi OK ale na prvom akonahle je viacej userov ON-LINE ta pingi su strasne a vela strat. Pritom CPU na RB je okolo 50% .
0 x

Zdeněk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk » 18 years ago

Zdravim - vše vyřešeno - jediný problém byl v CPU Routerboardu, nestačil ani Wrap ( CPU266) ani RB532, celý průser vyřešilo až PC Celeron 3GHz 512MB RAM, všechny CM9 přes adaptéry do PCI slotů a najednou vše šlape jak hodinky. Takže závěr jasný - pokud máš 30-40 kliošů, na routeru máš nějaký Shaping, pro každého pravidlo ve firewallu, plus sem-tam něco , tak ty procáky z wrapek jsou slabé.
0 x

piti2

Příspěvekod piti2 » 18 years ago

Takze po vymene "originálneho" 18V zdroja za zdroj k notebooku 19.5V, 90W sa nic nezmenilo. Takze moje konštatovanie je take ze RB532 zvlada max 20clientov. Akonahle je tam viacej (ja mam 22) tak uz to ma stratu paketov a nepomohla ani vymena zdroja. :( .

Takze je mi na nic :(
Idem skusit ho vymenit za obicajne APcko za par korun a som zvedavy ci stalo za to vyhodit tolke tisice za "najlepsie riesenie pre ISP" :)
0 x

jonescz

Příspěvekod jonescz » 18 years ago

Dejte pred vase uzasne zdroje UPS a uvidite ze bude pro problemu s resetovani a neb oodpadavanim klientu. A plati to obecne na jakekoli AP , nejen WRAPan nebo RB
0 x

piti2

Příspěvekod piti2 » 18 years ago

jonescz píše:Dejte pred vase uzasne zdroje UPS a uvidite ze bude pro problemu s resetovani a neb oodpadavanim klientu. A plati to obecne na jakekoli AP , nejen WRAPan nebo RB

mi chces povedat ze UPSka vyriesi moj problem?
Aj ked som skusal a vytiahol zdroj z elektriky tak RB bezal normalne asi 5sec ????????????????????????
prosne neverim ,ale aby som bol objektivny tak zoberiem upsku od servra (lebo novu na skusku nebudem kupovat) a dam ju tam na 48 hod. a potom poviem ci je toto prave pre stabilitu .
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

piti2 píše:mi chces povedat ze UPSka vyriesi moj problem?
Aj ked som skusal a vytiahol zdroj z elektriky tak RB bezal normalne asi 5sec ????????????????????????
prosne neverim ,ale aby som bol objektivny tak zoberiem upsku od servra (lebo novu na skusku nebudem kupovat) a dam ju tam na 48 hod. a potom poviem ci je toto prave pre stabilitu .

Nevím jestli ti pomůže ale možné kolísání napětí určitě vyrovná
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 18 years ago

piti2 píše:Takze po vymene "originálneho" 18V zdroja za zdroj k notebooku 19.5V, 90W sa nic nezmenilo. Takze moje konštatovanie je take ze RB532 zvlada max 20clientov. Akonahle je tam viacej (ja mam 22) tak uz to ma stratu paketov a nepomohla ani vymena zdroja. :(

RB, dokonca i 112 utiahne hravo 50 klientov, vsetkych bezdrotovo, zalezi len na tom, ako to je nastavene a ako sa osetruje pretazenie cpu. Je to o vykone a rb vseobecne ho zbytocny nema. Bohuzial. Na rbckach opravdu netreba ziadne pocty spojeni kontrolovat, ani dokkonale shapovacie techniky nasadzovat. Proste spravit z neho transparentne apecko (klasicky bridge) alebo routovat (lepsi pripad) bez akychkolvek pravidiel (okrem mac+ip) a kludne vam ukazu ako smoke pingy tak i zatazenie daneho rb112 :-)
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 18 years ago

No mne sa to tiez sprava podobne , tiez znicoho nic zacnu pingy na klienta lietat 5-400 ms a tecie cezto apcko max 500kbps tak neviem , tiez spekulujem nad silnejsim zdrojom ak nepomoze silnejsi zdroj tak vazne uvazujem nad krabyckovim APckom. Kolko ma vlastme mA ten orig zdroj k RBckam ???
0 x