❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CM10 & vzjadrenik CM10 na i4

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Steebe

Příspěvekod Steebe » 19 years ago

Možná sem moc pečlivej ale :

Jak si delal test ?

nezapnul si nahodou CM9 pripojil na AP nameril signal potom nezapnul tu prismu nameril signal a pak CM10 nameril signal ?

Cim vic karet si tam dal a soucasne jelo tim vic se to rusilo a signal mohl klesat ...
Doufam ze tak si to nedelal .... jinak mi prijde i me osobne CM9 jako nejlepsi volba z praktickeho pouzivani ..
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 19 years ago

Steebe píše:Možná sem moc pečlivej ale :

Jak si delal test ?

nezapnul si nahodou CM9 pripojil na AP nameril signal potom nezapnul tu prismu nameril signal a pak CM10 nameril signal ?

Cim vic karet si tam dal a soucasne jelo tim vic se to rusilo a signal mohl klesat ...
Doufam ze tak si to nedelal .... jinak mi prijde i me osobne CM9 jako nejlepsi volba z praktickeho pouzivani ..

Nemyslím, že skenováním by se ty karty nějak výrazně rušily, to už možná zacházíme do extrémů :)
Rozhodně ale 2 stejné karty současně zobrazují stejný signál +/- nějaké 2dB, ale rozdíl víc než 10dB je dost ne?

A pokud si dobře pamatuju, tak karty s 5006X šly na trh s 3-měsíčním zpožděním, takže někde soudruzi mohli udělat chybu.. :)
0 x
T-T

jali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jali » 19 years ago

Leeonek píše:
tom-tom píše:Je to kvůli 400mW kartám, otázka je, co to dělá u obyčejných karet... rozdíl od defaultu, nebo vyšší než default je stále default??

400mW karta má vestavěné zesilovače na RX a TX části a ty jen zesilují to co jde do nich de takže jako takové se nedají ovládat, dále je to karta jako každá jiná. Pokud nastavíš hodnotu 1db na mikrotiku musíš počítat s tím že ve skutečnosti nevyzařuješ 1db ale hodnotu X krát vyšší. Škoda že se na školení SR5ky neměřili protože je tam nikdo neměl

Tak to jsi na omylu, merila se taky, dokonce 2 kusy, protoze jsme mysleli, ze je vadna, kdyz mela tak malo, jenze na jinem skoleni a jinde, ale stejnym merakem. Pokud jde o zesilovace, tak ma hlavne vstupni predzesilovac, ktery zlepsuje jeji citlivost, jenze s kazdym zesilenim stoupa sum, takze je otazkou o kolik je to lepsi. Pokud jde o vystupni vykon, tak se do 20 na MK (cca tech 20 dB na vystupu) chova uplne stejne jako CM9. Jenze u CM9 tady konci narust vykonu a do 30 se uz prakticky nemeni, 400mW karta jeste chvilku stoupa, asi do 23dB a pak se taky zastavi. Zlaty voci nejakech 400mW. MK je reguluje uplne stejne, podle me na vystupu zadny zesilovac neni, jen je povoleno primo v fw karty vyssi nastaveni. Nekde jsem cetl, ze hardwarove by ten Atheros chip mel 1W umet (nebo 0,5 ted nevim).
0 x
JALI

Nenašli jste zde odpověï ? podívejte se také na http://www.futureshop.sk/forum

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

jali píše:Tak to jsi na omylu, merila se taky, dokonce 2 kusy, protoze jsme mysleli, ze je vadna, kdyz mela tak malo, jenze na jinem skoleni a jinde, ale stejnym merakem. Pokud jde o zesilovace, tak ma hlavne vstupni predzesilovac, ktery zlepsuje jeji citlivost, jenze s kazdym zesilenim stoupa sum, takze je otazkou o kolik je to lepsi. Pokud jde o vystupni vykon, tak se do 20 na MK (cca tech 20 dB na vystupu) chova uplne stejne jako CM9. Jenze u CM9 tady konci narust vykonu a do 30 se uz prakticky nemeni, 400mW karta jeste chvilku stoupa, asi do 23dB a pak se taky zastavi. Zlaty voci nejakech 400mW. MK je reguluje uplne stejne, podle me na vystupu zadny zesilovac neni, jen je povoleno primo v fw karty vyssi nastaveni. Nekde jsem cetl, ze hardwarove by ten Atheros chip mel 1W umet (nebo 0,5 ted nevim).

Na školení ve Skalici ty karty nebyli ;)
Pokud vyzařuje jen to co například obyč CM9 tak je to divné protože mě s 28db anténama a výkonem nastaveným na hodnotu 1db na 8km spoji drží be problémů rychlost 54/54mbit a se signálem -59. Což se mi zdá po zkušenostech s ostatníma spojema nějak podezřele dobrý výsledek.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 19 years ago

Možná tomu nerozumím, ale z principu se navzájem víc karet připojených na jedno AP nemůže rušit. Běží na stejném kanále, provoz řídí jeden AP pomocí CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access/Collision Avoidance).

http://www.svetsiti.cz/view.asp?rubrika ... anekID=121

Kdyby se karty v režimu Client připojený na jeden AP navzájem rušily, tak by vlastně wifi sí nemohla fungovat. Nehledě na to, že bez přenosu dat pouze přijímají beacon a provoz i případné vyzařování je minimální.

A navíc když jsem postupně vypínal jednotlivé karty, tak se na signálu ostatních karet naprosto nic nezměnilo.
0 x