❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Siklu na 1,3 km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soooc

Re: Siklu na 1,3 km

Příspěvekod soooc » 13 years ago

kdavid píše:Si delas prdel? :D

Jak si to nastavoval? Jinak v rezime 90:10 je signal mene stabilny. tet to mam na 75:25 a signal se uz ani nehne

soooc píše:
kdavid píše:Takze doladene voltmetrom

delka spoje 1,3 km

signal je 1. strane je -63 dB
signal na 2. strane je -57 dB

Je to dost malo podle mne. Dost mala rezerva v dezdi.

Jake mate signali na obdobnou vzdalenost?

david

1,5 km - -46/-46 :)

Nemam v rukach nablino :-D
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Peyrak píše:900m -39/-39

Sakra teď si vybavuju, že nemám doladěnou jednu stranu spoje, mám už od začátku to samé co ty, ale na 600m ;)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

jen tak mimochodem, jak dlouho Vám to zaměřování trvalo a kolikrát jste dělali kterou stranu?
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

Peyrak píše:jen tak mimochodem, jak dlouho Vám to zaměřování trvalo a kolikrát jste dělali kterou stranu?

Na jednom spoji, zhruba 700m to trvalo pul hodky. Ja na jedne a kolega na druhe. Je to o tom, jak se podari trefit laloky proti sobe a aspon trochu chytnout signal. Pak uz to doladeni jde celkem rychle. Na druhem spoji prima viditelnost. To kolegum moc neslo. Trapili se tam tak 2 hodky a stridali strany chvilku ladili na jedne a pak na druhe. Nastesti byli na obou stranach zaroven, tak nemuseli prejizdet :-D jinak by se najezdili :-D
Naposledy upravil(a) pthv dne 10 Dec 2011 01:53, celkem upraveno 1 x.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

my sme to měli taky asi na půl hodinky
0 x

klacek

Příspěvekod klacek » 13 years ago

Útlum trasy počítám přes jeden vzoreček, nevím, kde přesně jsem ho vzal, tak za něj neručím, ale pro spoje v různých pásmech to +- sedí.

Útlum trasy = 92,45+20*LOG10(f)+20*LOG10(d) ...... f - frekvence v GHz, d - vzdalenost v km
Útlum atmosféry = 0,4 * d .... d - vzdalenost v km (hodnota 0,4 je pro 74G, nižší pásma mají tenhle útlum úplně zanedbatelnej)
Signál = 2x antena + vykon - utlum trasy - utlum atmosfery

Pro siklu na 900m a 1,5km:
Útlum trasy = 129,0 dB a 133,4dB
Antény = 2x 42dBi
Výkon 5dB
Útlum atmosféry 0,36dB a 0,6dB

a výsledek je cca -40dB a -45dB, což je +-1dB to co tu ostatní psali
0 x

kdavid

Příspěvekod kdavid » 13 years ago

Diki za odpoved!!!

Hosi jaky signal by se nemnel prekrocit kdyz chci mit garantovane 500 Mbit v pomeru 75:25 aby to ACMko zvladalo.

Dikes
0 x
David Kratochvil

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

diky za info ohledně výpočtu, mezitím jsem z chlapů vymáčknul přiloženou tabulku pro výpočet. Siklu zatím nemá oficiální kalkulátor, ale vzhledem k dešti atd je nutno dosahovat velmi vysokých rezerv na útlum, a teď doslova cituji komunikaci z podpory:
Citlivost spoje se liší podle použité modulace, pro EH-1200 s plnou kapacitou a 500MHz kanálem je citlivost v rozsahu od -59dBm (nejvyšší kapacita) do -77dBm (nejnižší kapacita). Důležitý faktorem je především vzdálenost spoje, protože se zvyšující se vzdáleností roste při dešti poměrně rychle množství srážek, které musí spoj překonat a tedy i útlum. S ohledem na velké hodnoty útlumu při dešti je nutné dosahovat velmi vysokých rezerv v signálové bilanci spojů.
Přílohy
Siklu RSSI.zip
(6.67 KiB) Staženo 401 x
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

kdavid

Nevite, ze jak by se dala zmenit sirka pasma z 500 na 250 MHz? Nejak mi vypadla ta moznost. Mam tam nejnovejsi firmware
0 x
David Kratochvil

klacek

V release notes bylo, ze sw 2.x podporuje jenom 500MHz, stejne mi neni moc jasny k cemu je v CR dobrej 250 MHz kanal. Jednotky se stejne nerusi ani na jednom stozaru a napr. u EH-1200L byla sice moznost 250 nebo 500, ale stejne porad jen 2 frekvence, tj. s 250 MHz stejne neni vic ruznej frekvenci/kanalu, alespon zatim. Stejne tak neni pouzitelnejch cely 71-76, ale jen 4 kanaly ... zatim. Finalne to vychazi, ze by melo bejt cca 9 kanalu s 500MHz nebo 2x tolik kanalu s 250 MHz. Zatim mi fungujou jen 4 kanaly s 500MHz, ale nemam s tim problem (v jedne lokalite jedou pres sebe 2 siklu a 1 gigabeam, vsechno pres sebe, jen rozumne rozmisteny na stozaru a vse ok).
0 x

kdavid

Hoj,

potrebuji to proto, aby sem mnel vetsi rezervu na signal pri 250 MHz a Qam16. Potrebuji prenest spolehlive cca 310 Mbit a kdyz acm cvici tak se obraz na IPTV rozpadava :(

a pri mensi sirce pasma je aj vetsi vystupny vykon o 1dB, dva
0 x
David Kratochvil

klacek

Prepnutim na 250MHz se zvene imo citlivost jen o 1-2 dB, coz nic neresi, stejne na 1,3km by modulace nemela padat prislis casto. Jinak co se tyce TV, tak je potreba mit poradne nastaveno prioritizovani dat, jinak jdou multicasty pres siklu divne bez ohledu na prepinani/neprepinani modulace. S nastavenou prioritizaci to jede jak vino.

Pripadny prepinani modulaci je v show log. Nastaveni priporitizace je slozitejsi, muzu na mail poslat script ...
0 x

Atanono
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 13 years ago

nejdelší trasa:

trasa 1.6km
rf rssi -47
rf cinr 19

kolega má na štelování dobré oko. Já jsem vždy slepej jak patrona a ladím to dost dlouho :D .
0 x

kdavid

klacek píše:Prepnutim na 250MHz se zvene imo citlivost jen o 1-2 dB, coz nic neresi, stejne na 1,3km by modulace nemela padat prislis casto. Jinak co se tyce TV, tak je potreba mit poradne nastaveno prioritizovani dat, jinak jdou multicasty pres siklu divne bez ohledu na prepinani/neprepinani modulace. S nastavenou prioritizaci to jede jak vino.

Pripadny prepinani modulaci je v show log. Nastaveni priporitizace je slozitejsi, muzu na mail poslat script ...

Dekuji, budu vsecnej kdyz mi to vis zaslat. Jinak pres to siklu nam jede jen to IPTV nic jineho, ale sikli to nevidi jako multicast ale jako normal data. Pripadne neda se udelat Vlana na zvlast interface na tom siklu?
0 x

klacek

Pokud tam teče jen a jen TV, tak by to mělo běžet asi i s výchozím nastavením, není co před čim prioritizovat.

Co zmiňovaný show log ? Ukazuje změny modulace a pokud jo, tak jak často ? Co signál, už je lepší než tu padalo v diskuzi (tj kolem -60) ?
0 x