❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
keksik

Re: 17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

Příspěvekod keksik » 13 years ago

miract píše:Funguje, jen nebyly zadny poradny deste, aby se dalo posoudit. :-)

No a nejake podrobnosti? velkost, anten, vzdialenost, modulacia-rychlost, txpower ;-), signaly, rezerva na unik..a tak..pre predstavu
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Koukám jsou zajímavé ceny Summitu v 17GHz rychlost až 310Mbit a ceny dle rychlosti jen lehce nad 10GHz spoji. Asi to bude souviset s postupným vyklizením 10ky i když jak se říká z deště pod okap, protože kdoví s čím tam kdo přijde a šušká se i o Ubiquiti v budoucnu (rovná se smrt maloseriovým assemblerům). Každopádně máte ji už někdo nasazenou?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

David2006 píše:Koukám jsou zajímavé ceny Summitu v 17GHz rychlost až 310Mbit a ceny dle rychlosti jen lehce nad 10GHz spoji. Asi to bude souviset s postupným vyklizením 10ky i když jak se říká z deště pod okap, protože kdoví s čím tam kdo přijde a šušká se i o Ubiquiti v budoucnu (rovná se smrt maloseriovým assemblerům). Každopádně máte ji už někdo nasazenou?

Me hlavne zarazi, jak vsichni jasaji nad 17GHz a pritom tam ty spoje nejdou nasadit na vetsi vzdalenost bez poruseni vyzareneho vykonu. Na 400 metru je 35/35 pri plne rychlosti malo :) Ale ono to bude asi tak, ze misto malych vykonu to vsichni pecou 20dBm a jak jim to krasne jede :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Alcoma umi nastesti jen 8dB. :-) ale jak rikas, kazdej to okotli na max, jak je zvyklej z jinych(2,4 a 5GHz) pasem.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

soooc píše:Me hlavne zarazi, jak vsichni jasaji nad 17GHz a pritom tam ty spoje nejdou nasadit na vetsi vzdalenost bez poruseni vyzareneho vykonu

špatně se díváš, tady nikdo nejásá nad tím, jak je nasazuje na dlouhé vzdálenosti, jen že je to alternativa za krátké desítky.

soooc píše: Na 400 metru je 35/35 pri plne rychlosti malo :)

Ale tak tohle sis fakt vycucal z prstu :)) 1km s třicítkama je uplně v normě a v klidu.

soooc píše:Ale ono to bude asi tak, ze misto malych vykonu to vsichni pecou 20dBm a jak jim to krasne jede :)

jednak je 20db povolených, a pak bych chtěl vidět jak třeba u Safu kotlíš výkon, když je tam max tx power -11db ;) Alcoma je na tom teda asi líp, jak píše miract, ale to mě netrápí, mě to stačí do 4km max. Pak desítky co zbyly a pak licence :)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Leeonek píše:
soooc píše:Me hlavne zarazi, jak vsichni jasaji nad 17GHz a pritom tam ty spoje nejdou nasadit na vetsi vzdalenost bez poruseni vyzareneho vykonu

špatně se díváš, tady nikdo nejásá nad tím, jak je nasazuje na dlouhé vzdálenosti, jen že je to alternativa za krátké desítky.

soooc píše: Na 400 metru je 35/35 pri plne rychlosti malo :)

Ale tak tohle sis fakt vycucal z prstu :)) 1km s třicítkama je uplně v normě a v klidu.

soooc píše:Ale ono to bude asi tak, ze misto malych vykonu to vsichni pecou 20dBm a jak jim to krasne jede :)

jednak je 20db povolených, a pak bych chtěl vidět jak třeba u Safu kotlíš výkon, když je tam max tx power -11db ;) Alcoma je na tom teda asi líp, jak píše miract, ale to mě netrápí, mě to stačí do 4km max. Pak desítky co zbyly a pak licence :)

Tak asi zijeme v jinem svete - MP360 - rychlost 384Mbit, 56MHz kanal. Vysílací výkon -13 dB, anteny 35/35 (33dB/33dB). Citlivost -61.3, prijimana uroven -56.338, rezerva na unik necelych 5dB ... Nebo se nekde mylim? :) Nebo mi snad chces rict, ze na 400 metru staci rezerva na unik 5dB? :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

blax
antispam: Ano

Příspěvekod blax » 13 years ago

zkus ten SAF nastavit pres CLI pak asi nebudes na -11dBm :-
0 x

Leeonek

soooc: bral jsem v potaz pouze freemile se 100Mbitem, tam je to ok, ještě tuším při -86 to drželo lajnu v nejmenší modulaci ;) Vyšší rychlosti a modulace asi neeee

blax: jo, když chceš, budeš na -5 ;) (opět pouze freemile)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to soooc - rozhodne nestaci ! ... na kilak mas 4db dolu pri destiku ( 50mm ) :-) a pri poradnem desti ( 100mm ) 8 db dolu ... takze spoj s 5db rezervy .. byt jen na 400m ... je zatracene malo ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Leeonek

Dade, tys ho to ale vůbec nepochopil :)
0 x

David2006

Koukám Racom asi vyvinul vlastní 17GHz pojítko. Jinak by to nedával k desítce jako ochranu investic (proti blížící se M10:) ) v akci. Tak na 2-3roky by tím mohli Ubiquiti i uniknout:)). Nevíte někdo parametry? Kolik to má propustnost, max výkon, citlivosti a tak.. .

http://www.wifi-shop.cz/letaky/vanoce.jpg
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 13 years ago

David2006 píše:Koukám Racom asi vyvinul vlastní 17GHz pojítko. Jinak by to nedával k desítce jako ochranu investic (proti blížící se M10:) ) v akci. Tak na 2-3roky by tím mohli Ubiquiti i uniknout:)). Nevíte někdo parametry? Kolik to má propustnost, max výkon, citlivosti a tak.. .
http://www.wifi-shop.cz/letaky/vanoce.jpg

Udajne ma v prubehu 2Q12 postupne vypadnou ven 11, 17 a pak 24GHz.
0 x
Dan Skoupý

David2006

Safra, safra tak to se snad bude i na co těšit :D .
0 x

Leeonek

No 11Ghz od racomu bych klidně zkusil.
Jinak když si koupím 10ghz spoj na 15km, tak by mě zajímalo jak ho budou nahrazovat v 17ghz :) Dodají k tomu zdarma 2m paraboly, nebo to hodí řekněmě na 7km a zbytek budou přenášet pakety v kýblech?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

neumis cist ? jedna se o mestske skoky :) takze 2 max 3 km ..
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education