Caute,
Existuje do praxe vhodny routerboard na tok cca 300mb pro 800 klientu?
Nebo se ani ty 1100ahx2 výkonem nepopasuji s ničím nad 100mb?
Mám 4jadro intel, ale občas resetuje skrze nekompatibilitu hardware desky a pciex sitovek
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Routerboard na 300mb tok
Pokud to jen routuje, tak neni problem i RB450G, ale spis RB1200 ci nejake to ..AHx2. Pokud na to delas shaping, nat..., tak na tyhle hracky rovnou zapomen a zustan u x86.
0 x
RB450G teda rozhodně na 300Mbit i kdyby jenom routoval nemůžu doporučit. Neutahne to.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Přesně tak, fakt nevím co by jste ještě od routerboardu za 1200kč chtěli :)
0 x
Vy mozna nemuzete doporucit, nebot jste to nikdy nevideli, ale ja stim problem nemam a ty tisice PC za nim taky ne. Ale jak si muzete precit, napsal jsem tam "i".
0 x
nemluvíme tu o tisíce počítačů který nic nedělaji ale o stovkách počítačů kteří něco dělaji. Já osobně bych do toho nešel. To je na 450G trochu moc. Jo na testu dá skrz 700Mbit ale ne reálných dat.
0 x
Graf CPU pri 200Mbitech ve spicce. Prutok bohuzel nemam, nebot rosinfo neumi merit vic jak 130Mbit a potom ukazuje blbosti, ale kdyz si sectu toky na ostatnich interface, tak jsem na 200Mbitech. Ta 100% spicka byla chyby v RoSu, kdyz jsem odstranil bridge, tak slo CPU na 100%. Ale i pri tom 100% vytizeni pres to teklo hrube pres 100Mbit a na odezve to nebylo temez znat.
- Přílohy
-
- cpu.JPG (20.47 KiB) Zobrazeno 2483 x
0 x
Už z principu nedám na starosti routování reálného provozu tisícovky počítačů a 300Mbit datového toku něčemu takovému jako je routerboard určený "na takové to domácí žvýkání" čímž bezesporu RB450G je :) jako šetřit jo, ale s rozumem. Co myslíš, jak intenzívní útok by byl potřeba na shození Tvé RB450G vytížené na 60% oproti x86 co běží na 10 nebo míň procent? Nebo třeba nestalo se ti nikdy že některý z Tvých klientů díky zadrbanému počítači nevědomky útočí velkým datovým tokem někam ven, a zastaví to až shaper?
Nechci tvrdit, že je určený čistě pro domácí použití, svoje využití v sítích určitě má. Pokud mám ale infrastrukturu která obsluhuje tolik počítačů, určitě bych měl mít i prostředky na koupení potřebného hw. Proč vynakládají společnosti (ve dvou takových jsem pracoval) miliony na kvalitní směrovače které obsluhují řekněme těch 1000 počítačů? Napíšu tam, a řeknu jim že udělali pěknou blbost, stačilo použít RB450G :DDD
Skušenost přímo s RB450G nemám, nemám totiž na síti ani jeden, ale mám tam poměrně dost jiných se stejným (nebo výkonnějším) procesorem.
Pěkný graf máš, a co ta druhá světlá špička téměř 100%? A co ty, co ukazují v týdenním grafu 60%?
Nechci tvrdit, že je určený čistě pro domácí použití, svoje využití v sítích určitě má. Pokud mám ale infrastrukturu která obsluhuje tolik počítačů, určitě bych měl mít i prostředky na koupení potřebného hw. Proč vynakládají společnosti (ve dvou takových jsem pracoval) miliony na kvalitní směrovače které obsluhují řekněme těch 1000 počítačů? Napíšu tam, a řeknu jim že udělali pěknou blbost, stačilo použít RB450G :DDD
Skušenost přímo s RB450G nemám, nemám totiž na síti ani jeden, ale mám tam poměrně dost jiných se stejným (nebo výkonnějším) procesorem.
Pěkný graf máš, a co ta druhá světlá špička téměř 100%? A co ty, co ukazují v týdenním grafu 60%?
0 x
Leeonek píše:Pěkný graf máš, a co ta druhá světlá špička téměř 100%? A co ty, co ukazují v týdenním grafu 60%?
To co ukazuje v tydenim grafu pres 60% je rychlost pres 200Mbit. Druha spicka muze byt moje testovani, par dnu zpet jsem si hral s btestem primo na tom RB a to jak zname sezere 100% CPU hned.
Ja jsem napsal, ze "i" RB450G to z vlastni zkusenosti zvlasne bez potizi uroutovat, ale ze by bylo vhodnejsi nasadit jako AHx2, pokud se jedna o prosty routing.
Co chvili si tu nekdo stezuje, ze mu centralni shaper jede ve spicce na 90% a je dle vas v poradku? Tak proc by RB450G nemohla jet na 60-70%(pri 300Mbitech)?
Ja ji tam mam z vlastni lenosti a hlavne kvuli tomu, ze RB1200 stoji(stala) za ... Mam uz nachystany 2 mesice L3 switch, ne za 1500,- ani 15000,- ale za mnohem vic, ale zatim nebyla sila to predelat. A ani me nic netlaci to hled udelat. Moje rocni investice do site maji 6 nul, tak urcite nepatrim k tem skudlidum, co spojuji "krabicky" pres switche a rikaji tomu sit...
0 x
To, kolik proinvestuješ na síti v podstatě nic neříká o tom, jestli jsi nebo nejsi škudlil. Já s bezmála tisícovkou klientů pronivestuju ročně taky nějaký milion, a určitě není jen jeden. RB450G bych nikdy nenasadil ani na 200Mbit, dokonce už při 100Mbitu už bych se díval po něčem jiném :)
Toť můj názor a tímto bych rád uzavřel debatu z mé strany.
Toť můj názor a tímto bych rád uzavřel debatu z mé strany.
0 x
po novym roce budeme navyšovat kapacitu a tou 450G poteče už přes 100Mbit a musí tam jít něco jinýho. Už teď se ti to místy nelíbí a ty grafy podle mě ukazujou cca tak o 20% menší zatížení než ve skutečnosti je. Za mě prostě 450G nebo RB1200 na takovouhle práci ne a RB1100AH v tom nebude lepší.
0 x
Tak jasne, grafy se musi brat orientacne. Vzdyt to grafuje co 5 minut nejakou prumernou hodnotu a nejsou v nich videt uplne spicky (trvajici kratky okamzik) .... Taky bych rozhodne (nad 200, 300 Mbit) pouzil neco jineho nez RB ...
0 x
nechápu jak někdo muže honit přes 100mbit rbčkem 450G ani na jiném RB bych to nehonil, jako pokud nejsi ovlivněnej brutál místnem, že potřebuješ titernou krabičku, tak se mašina na to postaví za pár korun, a vždy to význam má, investice se ti vrátí a ne aby jsi honil 450Gčko udejchanou a řešil za chcilku že padá na hubu..a zase to předělával.. to rozumnej človek snad neudělá ne

0 x
Vubec nevis o cem mluvis a jen spekulujes. Az budes mit vlastni zkusenost, tak neco pis!
0 x
ale vím o čem mluvím, máme na síti 303 zařízení, 5 centrálních shaping masin a jeden cistej nat, vše řídí ispadmin, 450g mám po síti hodne do 80-90mbitu, ale proste pri vetším zatížení, pri reálném provozu není dobrý 450g mít..
to je můj názor...přeber si to jak chceš..
to je můj názor...přeber si to jak chceš..
0 x