❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10Gbit switch

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
lukas

Re: 10Gbit switch

Příspěvekod lukas » 13 years ago

My tu poptavku poslali primo k Ciscu, byl tady kdysi nejaky jejich obchodak, tak jsme na nej jeste meli kontakt. A ten prave volal, ze to hazi na ATC. Jeste jsem klikal cenik Tech Data, ale jednak mi to tam prislo docela drahy a jednak tam vubec nemeli to, co jsme hledali. Meli jsme tam pozadavek na 4, nebo 6x WS-C2960S-48TS + WS-C2960-48PST a 2x WS-C3750G-12S.

Na ten Juniper me prave privedl kamos z CRa, sami pres to uz nekdy od zacatku jedeme a problemy nepocitujeme vubec zadny. Coz teda driv rozhodne neplatilo. Kde jsem byl, tam byly 2xEX4200, jedna SFP a druha metalicka ve stacku, 2x2 DC, to se mi hrozne libilo. O nizsich radach nic nevim, na poslednich obrazkach byly vsude jen EX4200 a MX960, ale to je fuk. EX4200 jsem navrhnul kvuli tem SFP, co vim, tak v nizsi rade to nikde neni, coz je teda mimochodem strasna skoda.

Muzu se zeptat, proc jste opustili ty 3750G?
0 x
Lukas Kristek

ocior

Příspěvekod ocior » 13 years ago

lukas píše:Na ten Juniper me prave privedl kamos z CRa, sami pres to uz nekdy od zacatku jedeme a problemy nepocitujeme vubec zadny. Coz teda driv rozhodne neplatilo. Kde jsem byl, tam byly 2xEX4200, jedna SFP a druha metalicka ve stacku, 2x2 DC, to se mi hrozne libilo. O nizsich radach nic nevim, na poslednich obrazkach byly vsude jen EX4200 a MX960, ale to je fuk. EX4200 jsem navrhnul kvuli tem SFP, co vim, tak v nizsi rade to nikde neni, coz je teda mimochodem strasna skoda.

Muzu se zeptat, proc jste opustili ty 3750G?

To jsou spis rohliky tyhle rady cisca. Cisco nam vzdycky dalo nejake ramcove ceny a dal Alef.

Prochazi pres nas pater CRa a maji tu EX3200. To reseni stacku s EX4200f a EX4200t je fajn, ta "t" verze je tam jako "levna" zaloha procesoru. Zvanili jsem s clovekem od CRa asi hodinu po telefonu, ale spis o problemech co s tim mame, nez jak to kdo stavime. Co jsem pochopil, tak se jim ten stack casto rozpadne, coz neznamena, ze musi dojit k vypadku na linkach.

Potrebovali jsme 10G port a dostali jsme takovou cenu, ze se vyplatilo prodat cisco a koupit novy Juniper. Navic nas uz nebavilo resit, ktery IOS je v poradku a kde ho najit. V pripade totalniho pruseru se vyrazne snizil cas, za ktery switch nabootuje. Ale to je spis tim obrim konfigurakem, nez obecny problem cisca. Pristupny FreeBSD system v juniperech uz je jen takova tresnicka :-)
0 x
Dan Skoupý

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Zdravim vsechny,

zeptam se asi trochu hloupe, ale jak funguje to stohovani switchu. Az doted, nez jsem to tady cetl, jsem mel povedomi, ze se tim da rozsirit pocet portu daneho switche a ten propoj byva vetsinou vice kapacitni nez proste propojeni nejsilnejsim portem na switchi. A ze nedochazi ke zbytecnemu zabrani portu.

Jak tedy funguje ta zaloha proti vypadku? To by nam asi vyhovovalo, zatim jsme uvazovali o reseni, ze z okruhu vylezou 2 porty, kazdy pujde do jednoho switche. Z kazdeho z techto 2 switchu bude mit pak BGP stroj pripojeni, to same pak kazdy ze serveru.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

ocior

Příspěvekod ocior » 13 years ago

soooc píše:zeptam se asi trochu hloupe, ale jak funguje to stohovani switchu. Az doted, nez jsem to tady cetl, jsem mel povedomi, ze se tim da rozsirit pocet portu daneho switche a ten propoj byva vetsinou vice kapacitni nez proste propojeni nejsilnejsim portem na switchi. A ze nedochazi ke zbytecnemu zabrani portu.

Jak tedy funguje ta zaloha proti vypadku? To by nam asi vyhovovalo, zatim jsme uvazovali o reseni, ze z okruhu vylezou 2 porty, kazdy pujde do jednoho switche. Z kazdeho z techto 2 switchu bude mit pak BGP stroj pripojeni, to same pak kazdy ze serveru.

A na jaky switch se ptas? U kazdeho vyrobce to bude jinak.

To co chces muzes stejne dobre udelat na dvou prepinacich za pomoci RSTP apod. Ten stack port obykle neni jen rychly ethernet port, ale primo "zapojeni portu", takze kdyz ti v masteru chcipne cpu, puvodni slave zvladne obslouzit i porty vypadleho masteru.
0 x
Dan Skoupý

lukas

Ty porty by meli fungovat takto i u Cisca, navic si muzes propojit i zdroje, takze kdyz jeden zdechne, pojede druhej. To je dobry, kdyz mas treba 2 zdroje na privod. Kazdej switch zapojis na neco jinyho. Viz. http://www.cisco.com/en/US/prod/collateral/switches/ps5718/ps5023/prod_white_paper09186a00801b096a.html. U toho Cisca rady E je rychlost stacku 32Gbit FD, u klasicke Gckove rady 16Gbit. Muzes propojovat i E cko s Gckem, akorat se ti to degraduje no. U toho Cisca musis mit na napajeni solo stack, jsou na to jiny kabely, u Juniperu tusim staci jen data stack, resi to i napajeni, ale to si teda nejsem jistej.
0 x
Lukas Kristek

lukas

btw. v tvem pripade bych zvazil, jestli ten celej routing nenechat switchum, vubec bych do toho netahal nejaky dalsi stroje. Pak bych sel spis cestou toho Juniperu, Cisco s tou ip services licenci, nebo jak to nazyvaji, stoji strasny prachy. Nebo cracknout tu IP base no :)
0 x
Lukas Kristek