jo tohle chápu ale na druhou stranu, nikdo nepotřebuje něco co vydrží 10 let v provozu. Ty sám jsi dělal 10GHz pojítko, teda vlastně jenom konvertory a tedy je to velmi snadné kdyby se do toho pustil někdo jako alcoma, orcave atd.. Vemu atherosa, upravim vnitřní zapojení a na výstupu mám 10GHz podle představ. Ty chipsety uměji ladit cokoliv kamkoliv když se to upravý takže je možné udělat lehce 10GHz spoj. Pak už jenom záleží na ovládacim software jestli zůstane na 802.11 nebo ne a tohle by taky neměla bejt věda pro nějakou skupinku lidí případně to dostat do duplexu viz nstreme dual. Z tohodle pohledu jsou prostě profy pojítka strašně předražený takže chápu reakce lidí který to říkaji.
Jo vidim to jednoduše ale takhle to prostě je. Na druhou stranu na ubntu se neudělá to samí co na profy spojích. To je prostě jiná liga. U profy to defakto ani nejde přes cpu, nezajímá ho co tam teče, latence jsou krutě nízky, stabilní... proti tomu ubnt nemůže nikdy stát a cena za tuhle nekvalitu prostě odpovídá protože to je na páteř furt pomalí a proto to má jenom stovkový ethernety. To už je rychlejší 5GHz s kvalitními anténami když budu kupovat něco za 16kBezDPH tak mám celích 14k na antény ale to nikoho nenapadne. Kupte si na 5GHz antény za 14k a uvidíme jak to výborně pojede.
nicméně se budu opakovat ale kdo má 10GHz spoje tak ví že je nasadí a už si jich nevšímá... teda u našich vlastních to tak je a to mi za 100k stojí protože z předchozím 5GHz spojem se furt sralo aby to jelo a dostalo se z toho aspoň 50Mbit v rozumný kvalitě a to samí teď přide do 10GHz pásma díky levnýmu ubntu. Protože to je postavený na 802.11 a bude to mít každej v okolí takže se zase připravte na přelazování páteří díky blbečkovy co pálí 50dB na vedlejší šachtě.
Jo to budou fakt kvalitní pátěřní spoje.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)
Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
miract píše:Tak to jsi uplne vedle. Ty tu srovnavas trabanta s BMW. Ale parametrove a provedenim je ubnt naprosty lowend. Myslis, ze by ray, orcave, alcoma, summitd... nebyly schopni udelat tuhle kristalku za stejnou cenu? Urcite ano, ale maji vlastni cest a nehodlaji tim kramem prznit pouzitelne free pasmo!!!
Já netvrdím, že UBNT je nějaké super... ale v konečném důsledku trabanta si koupí miliony lidí a BMW vrchních 10 tis. Výsledek bude, že stejnou cestu urazí zhruba za stejný čas, protože na cestě bude tolik trabantů, že nebude moct jet rychleji

Já souhlasím se všemi, kdo jsou proti UBNT PB10. Jenom si myslím, že současná cena profi pojítek je jinde, než by měla být. Ono taky určitě BMW stálo více před krizí než nyní. Co si vzpomínám, tak poslední určitý třesk s cenami byl při přechodu z 30-40Mbit pojítek na 100-170Mbit pojítka. Od té doby jsou ceny +- stejné. Osobně si myslím, že vývoj 80G pojítka musí být dražsí něž 10G a paradoxně kapacitně rychlejší siklu vyjde levněji. Já vím, zas nedosáhnu tak velké vzdálenosti. Ale i tak v dnešní době (ještě tu není PB10) nemůže nikdo myslet vážně delší spoj v 10G. 11G je prostě nutnost už jenom z důvodu, že 10G je prostě free.
OK Insider, beru, že výrobci asi jedou "na krev", ale prostě mi tu chybí něco, co opět zlomí tu cenu jako u přechodu z 40Mbit na 100+ Mbit. Nad tím by se meli zdejší výrobci zamyslet... jestli to nejde dělat i jinak.
Jak vidět, tak na to asi UBNT káplo a že se to nelíbí jedné malé zemičce v centru Evropy, tak co no. Na ČR jejich prodeje určitě nestojí. Ale debata nad tím je plodná

0 x
nelíbí se nám to protože to je free. Jinde je to licence a tamní ČTU ti dá do zubů když budeš dělat problem.
0 x
knedlik píše:miract píše:Tak to jsi uplne vedle. Ty tu srovnavas trabanta s BMW. Ale parametrove a provedenim je ubnt naprosty lowend. Myslis, ze by ray, orcave, alcoma, summitd... nebyly schopni udelat tuhle kristalku za stejnou cenu? Urcite ano, ale maji vlastni cest a nehodlaji tim kramem prznit pouzitelne free pasmo!!!
Já netvrdím, že UBNT je nějaké super... ale v konečném důsledku trabanta si koupí miliony lidí a BMW vrchních 10 tis. Výsledek bude, že stejnou cestu urazí zhruba za stejný čas, protože na cestě bude tolik trabantů, že nebude moct jet rychleji. Výsledkem je stejná funkce jenom jiné pohodlí.
Já souhlasím se všemi, kdo jsou proti UBNT PB10. Jenom si myslím, že současná cena profi pojítek je jinde, než by měla být. Ono taky určitě BMW stálo více před krizí než nyní. Co si vzpomínám, tak poslední určitý třesk s cenami byl při přechodu z 30-40Mbit pojítek na 100-170Mbit pojítka. Od té doby jsou ceny +- stejné. Osobně si myslím, že vývoj 80G pojítka musí být dražsí něž 10G a paradoxně kapacitně rychlejší siklu vyjde levněji. Já vím, zas nedosáhnu tak velké vzdálenosti. Ale i tak v dnešní době (ještě tu není PB10) nemůže nikdo myslet vážně delší spoj v 10G. 11G je prostě nutnost už jenom z důvodu, že 10G je prostě free.
OK Insider, beru, že výrobci asi jedou "na krev", ale prostě mi tu chybí něco, co opět zlomí tu cenu jako u přechodu z 40Mbit na 100+ Mbit. Nad tím by se meli zdejší výrobci zamyslet... jestli to nejde dělat i jinak.
Jak vidět, tak na to asi UBNT káplo a že se to nelíbí jedné malé zemičce v centru Evropy, tak co no. Na ČR jejich prodeje určitě nestojí. Ale debata nad tím je plodná.
Upřimně ono na to nekáplo UBNT, ale my, když jsme to s UBNT stejně jako s Mikrotikem před 4 lety řešili a nabídli jim spolupráci.. Prostě ukradli nápad, se kterým se ale neumí vypořádat a dobře jim tak.
Taky si dovolim tvrdit, že jsme první, kdo předvedl komerční verzi frekvenčního expanderu pro OFDM a zaroveň první, kdo předvedl, vyrábí a dodává komponenty pro simplexní šíření na 9 a 10 GHz.. Ale nedává nám to právo porušovat předpisy ČR.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
OT: Takže je to vlastně tvoje chyba ! Neměl jsi jim to ukazovat ! Pošlu ti fakturu za zmařenou investici do tvého pojítka
. Samozřejmě to byl vtip.
Já vlastně ani FD pojítko nepotřebuju a myslím, že 80% ISPků taky ne. Mě by stačilo z např. 360M pojítka 300 down a 60up. Takže se simplexnímu nebráním... ale to neznamená, že budu mezi prvními s PB10, to určitě ne. Já mám zálusk na jiné..

Já vlastně ani FD pojítko nepotřebuju a myslím, že 80% ISPků taky ne. Mě by stačilo z např. 360M pojítka 300 down a 60up. Takže se simplexnímu nebráním... ale to neznamená, že budu mezi prvními s PB10, to určitě ne. Já mám zálusk na jiné..

0 x
tak si nenakupuj symetrickou licenci. Kup si klidně 200/50Mbit.
0 x
knedlik píše:OT: Takže je to vlastně tvoje chyba ! Neměl jsi jim to ukazovat ! Pošlu ti fakturu za zmařenou investici do tvého pojítka![]()
![]()
. Samozřejmě to byl vtip.
No tak trochu, ale znáš to.. Někdo míní a druhý mění. Dělba práce

S tím se dá souhlasit, že duplex je lahůdka. Tím myslím všeobecně. Ikdyž u ná v síti to kolikrát lítá i jedna k jedné.. A ono to tak dopadne, ale ne na 10GHz, ale třeba na 24GHz, které jsou k tomu jako stvořené..
Edit: Ala hlavně co jsem chtěl říct.. Nebojte ono spuštěním prvního simplexu se tolik nezmění.. Pár lidí si zadělá na problémy a zbytek? Vklidu bude existovat dál.. Toho se fakt nebojím
0 x
-
ak si spravne pamatam:
alcoma spravila spoj v pasme 5G - vyvoz do brazilie, kde je to licencovane pasmo. Radio malo problemy s prevadzkou v tuzemsku, pretoze bolo rusene - ved predsa len, ked v okoli prazili radia s vykonom 20, 30 db, tak 3db to neprehlusi. moja domnienka je taka, ze ak UBNT dodrzi max vykon, ktory mate 3db, tak si ani neskrtne, pretoze ho da dole stala nosna z profi spojov. Ak to vsak niekto prepali vykonom, tak pojdu dole profi spoje, pretoze budu prehlusene UBNT.
tot moj nazor.
alcoma spravila spoj v pasme 5G - vyvoz do brazilie, kde je to licencovane pasmo. Radio malo problemy s prevadzkou v tuzemsku, pretoze bolo rusene - ved predsa len, ked v okoli prazili radia s vykonom 20, 30 db, tak 3db to neprehlusi. moja domnienka je taka, ze ak UBNT dodrzi max vykon, ktory mate 3db, tak si ani neskrtne, pretoze ho da dole stala nosna z profi spojov. Ak to vsak niekto prepali vykonom, tak pojdu dole profi spoje, pretoze budu prehlusene UBNT.
tot moj nazor.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk
http://www.citicom.sk
Zdravím Vás,
Velice se Vám předem omlouvám, pokud budu psát něco co již je dávno zde vyřešené, ale bohužel pročítal jsem pečlivě od prvního příspěvku celou diskuzi a dostal jsem se až na nějakou 12 stranu, popravdě na více jsem neměl čas a také mi přijde velmi zbytečné číst několik stránek, kde se řeší „skoro hádka“ na téma radom x límec. Co bylo zajímavé, tak dohady o tom, zdali se může legálně užívat simplexní pojítko typu bod-bod pracující ve volném pásmu 10,5GHz, zdali ten kdo je na konkrétním místě dříve má přednost před tím co tam přišel nyní, jaký typ antén bude muset ubnt používat pro povoz v ČR atp. TO pro mě bylo zajímavé, ale po 12 stranách příspěvků, kde není nikdo, kdo by se k tomu objektivně vyjádřil, jsem se rozhodl přestat číst (i když zajímavé, ale k tématu ne tolik podstatné skutečnosti) a rovnou zavolal panu Mackovi z ČTÚ, na kterého jsem byl odkázán, jako na profesionála ve volném pásmu 10,5GHz pro ČR. Případně zde na něho uvádím telefonní kontakt, který určitě není nijak tajný (dostal jsem ho přímo od pracovníka ČTÚ) tel: 224 004 111.
Zprvu doporučuji velmi pozorně přečíst VO zde:
http://www.ctu.cz/1/download/Opatreni%2 ... 006_38.pdf
Telefonní rozhovor:
1. otázka:
mohu v ČR provozovat simplexní pojítko P2P ve volném pásmu 10,5GHz pokud dodržím body A) až L), které jsou ve VO obsaženy?
Odpověď: pokud budou dodrženy frekvence, výkon a anténa bude splňovat parametry uvedené v bodě H) NEVIDÍM V TOM PROBLÉM – nikde se tam nic nepíše o tom, že by takový provoz byl zakázán!
2. otázka:
Platí pravidlo, že kdo dříve v daném bodě má postaven spoj a provozuje ho, má nějaké „výhradní právo“ že ten druhý, který přišel později ho nesmí zarušit?
Odpověď: nikdy jsem nic takového neslyšel, je to volné frekvenční pásmo. Viz bod K) cituji:
Provoz stanice nemá zajištěnou ochranu proti rušení způsobenému vysílacími radiovými stanicemi jiné radiokomunikační služby provozovanými na základě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, nebo jinými stanicemi téže služby. Případné rušení řeší fyzické a právnické osoby vzájemnou dohodou.
Tak Vám nevím, ale „štípačkami“ tady nikdo v tomto případě NIC nevyřeší, maximálně z toho bude mít problémy s policií a žalobu na krku. A pak se můžeme vesele žalovat mezi sebou, např. o ušlý zisk, ale s tím ČTÚ nic dělat nebude a trpět budou akorát obě strany.
3.otázka:
Může někdy v ČR dojít ke stejné situaci jako je na Slovensku a to provozu 10,5GHz až 10,65GHz dle CEPT/ERC/REC 12-05 E v multipointu?
Odpověď: ANO, pokud to bude v požadavcích evropských ustanovení, které musíme dodržovat, tak ano. Ale o ničem nevím a ani se nic neplánujeme, jen do budoucna nedoporučuji volné pásmo 10,5GHz jako nějakou jistotu.
Takže když to shrnu, UBNT 10ka se prodávat ať chceme nebo ne bude, používat legálně také a záleží už jen na jejím provozovateli, jak se bude chtít přizpůsobit ostatním, ale jak tu již několikrát padlo, pár lidu to určitě „ohulí“ šoupne na to anténu za co nejméně peněz s co největším „psaným“ ziskem a ostatní se POS…
Musím přiznat, také máme v naší sítí téměř na 50 spojů ve volném pásmu 10,5GHz (konkrétně ORCAVE od starých 2011 po nové 1S10–není to nic tajného) a jsme z toho VELMI nervózní, šetříme na to kde se dá, minulý rok se doplatili první spoje, dnešní spoje se stále splácí a máme to všechno hodit za hlavu a přemigrovat na nejlépe placené pásmo, nebo alespoň na 24GHz (kde snad ještě nějaký ten rok bude klid) ? Každý mi potvrdí, že jsou to nemalé investice, které budou ve finále dvojnásobné, díky migraci na jiné pásmo! TO JE STRAŠNÁ PŘEDSTAVA, ale pravděpodobně to tak dopadne. Nic nenaděláme, život je boj a jen tak se nezastaví. Na druhou stranu, díky za to
Velice se Vám předem omlouvám, pokud budu psát něco co již je dávno zde vyřešené, ale bohužel pročítal jsem pečlivě od prvního příspěvku celou diskuzi a dostal jsem se až na nějakou 12 stranu, popravdě na více jsem neměl čas a také mi přijde velmi zbytečné číst několik stránek, kde se řeší „skoro hádka“ na téma radom x límec. Co bylo zajímavé, tak dohady o tom, zdali se může legálně užívat simplexní pojítko typu bod-bod pracující ve volném pásmu 10,5GHz, zdali ten kdo je na konkrétním místě dříve má přednost před tím co tam přišel nyní, jaký typ antén bude muset ubnt používat pro povoz v ČR atp. TO pro mě bylo zajímavé, ale po 12 stranách příspěvků, kde není nikdo, kdo by se k tomu objektivně vyjádřil, jsem se rozhodl přestat číst (i když zajímavé, ale k tématu ne tolik podstatné skutečnosti) a rovnou zavolal panu Mackovi z ČTÚ, na kterého jsem byl odkázán, jako na profesionála ve volném pásmu 10,5GHz pro ČR. Případně zde na něho uvádím telefonní kontakt, který určitě není nijak tajný (dostal jsem ho přímo od pracovníka ČTÚ) tel: 224 004 111.
Telefonní rozhovor:
1. otázka:
mohu v ČR provozovat simplexní pojítko P2P ve volném pásmu 10,5GHz pokud dodržím body A) až L), které jsou ve VO obsaženy?
Odpověď: pokud budou dodrženy frekvence, výkon a anténa bude splňovat parametry uvedené v bodě H) NEVIDÍM V TOM PROBLÉM – nikde se tam nic nepíše o tom, že by takový provoz byl zakázán!
2. otázka:
Platí pravidlo, že kdo dříve v daném bodě má postaven spoj a provozuje ho, má nějaké „výhradní právo“ že ten druhý, který přišel později ho nesmí zarušit?
Odpověď: nikdy jsem nic takového neslyšel, je to volné frekvenční pásmo. Viz bod K) cituji:
Provoz stanice nemá zajištěnou ochranu proti rušení způsobenému vysílacími radiovými stanicemi jiné radiokomunikační služby provozovanými na základě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, nebo jinými stanicemi téže služby. Případné rušení řeší fyzické a právnické osoby vzájemnou dohodou.
Tak Vám nevím, ale „štípačkami“ tady nikdo v tomto případě NIC nevyřeší, maximálně z toho bude mít problémy s policií a žalobu na krku. A pak se můžeme vesele žalovat mezi sebou, např. o ušlý zisk, ale s tím ČTÚ nic dělat nebude a trpět budou akorát obě strany.
3.otázka:
Může někdy v ČR dojít ke stejné situaci jako je na Slovensku a to provozu 10,5GHz až 10,65GHz dle CEPT/ERC/REC 12-05 E v multipointu?
Odpověď: ANO, pokud to bude v požadavcích evropských ustanovení, které musíme dodržovat, tak ano. Ale o ničem nevím a ani se nic neplánujeme, jen do budoucna nedoporučuji volné pásmo 10,5GHz jako nějakou jistotu.
Takže když to shrnu, UBNT 10ka se prodávat ať chceme nebo ne bude, používat legálně také a záleží už jen na jejím provozovateli, jak se bude chtít přizpůsobit ostatním, ale jak tu již několikrát padlo, pár lidu to určitě „ohulí“ šoupne na to anténu za co nejméně peněz s co největším „psaným“ ziskem a ostatní se POS…
Musím přiznat, také máme v naší sítí téměř na 50 spojů ve volném pásmu 10,5GHz (konkrétně ORCAVE od starých 2011 po nové 1S10–není to nic tajného) a jsme z toho VELMI nervózní, šetříme na to kde se dá, minulý rok se doplatili první spoje, dnešní spoje se stále splácí a máme to všechno hodit za hlavu a přemigrovat na nejlépe placené pásmo, nebo alespoň na 24GHz (kde snad ještě nějaký ten rok bude klid) ? Každý mi potvrdí, že jsou to nemalé investice, které budou ve finále dvojnásobné, díky migraci na jiné pásmo! TO JE STRAŠNÁ PŘEDSTAVA, ale pravděpodobně to tak dopadne. Nic nenaděláme, život je boj a jen tak se nezastaví. Na druhou stranu, díky za to

0 x
blixik píše:Zdravím Vás,
Telefonní rozhovor:
1. otázka:
2. otázka:
3.otázka:
Výborně, pan Macek je velmi kvalitně placen z našich daní, když nečte ani normy. Tu ČSN asi neviděl ani z rychlíku a odkaz na ni pravděpodobně zapře.
Je to stejné, jako když jsem tam volal kvůli pásmu 60GHz a chtěl si nechat vysvětlit, co je to stálá venkovní instalace. Nikdo nevěděl, nikdo nedefinuje ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
pro "soooc"
Prosím Vás, předpokládám, že máte na mysli ČSN ETSI EN 301 751, pokud ano, co Vás tak strašně irituje na odpovědích pana Macka?
Děkuji
Prosím Vás, předpokládám, že máte na mysli ČSN ETSI EN 301 751, pokud ano, co Vás tak strašně irituje na odpovědích pana Macka?
Děkuji
0 x
blixik píše: Blablabla
Ale ono tu není pochyb o tom, že takové zařízení lze provozovat.. Pochyby jsou o tom, zda to zařízení splňuje příslušnou normu, která je pro uvedení na trh takového to zařízení nezbytná, bavíme li se o zařízeních přenosu Bod - Bod. Já tvrdím že nikoliv. Stejně jako sušené mlíko pro prasata nelze prodávat v normálním krámu a vydávat ho za kojeneckou výživu! není mlíko jako mlíko, že? Mlíko bezesporu lze prodávat, ale musí splňovat příslušné normy..
Blabla proto, že otázka měla stát, zda se mohou provozovat zařízení, jejichž prohlášení o shodě je vydané na základě harmonizované normy pro přenost BOD - VÍCE BODŮ. Tudíž zda li lze provozovat zařízení Bod - Více bodů na 10GHz..
0 x
Insider píše:blixik píše: Blablabla
Ale ono tu není pochyb o tom, že takové zařízení lze provozovat.. Pochyby jsou o tom, zda to zařízení splňuje příslušnou normu, která je pro uvedení na trh takového to zařízení nezbytná, bavíme li se o zařízeních přenosu Bod - Bod. Já tvrdím že nikoliv. Stejně jako sušené mlíko pro prasata nelze prodávat v normálním krámu a vydávat ho za kojeneckou výživu! není mlíko jako mlíko, že? Mlíko bezesporu lze prodávat, ale musí splňovat příslušné normy..
Blabla proto, že otázka měla stát, zda se mohou provozovat zařízení, jejichž prohlášení o shodě je vydané na základě harmonizované normy pro přenost BOD - VÍCE BODŮ. Tudíž zda li lze provozovat zařízení Bod - Více bodů na 10GHz..
Díky, tuto normu jsem nepročítal, Vy jako výrobce jí předpokládám musíte znát lepe nežli školák malou násobilku, nebudu se s Vámi o tomto vůbec přít a maximálně Vám v tom dávám za pravdu. Jen mě zaráží u někoho tak znalého, způsob, kterým opravuje méně znalé, ale velmi Vám děkuji za opravu a ujasnění mých domněnek, získaných po rozhovoru s pracovníkem ČTU.
0 x
blixik píše:Insider píše:blixik píše: Blablabla
Díky, tuto normu jsem nepročítal, Vy jako výrobce jí předpokládám musíte znát lepe nežli školák malou násobilku, nebudu se s Vámi o tomto vůbec přít a maximálně Vám v tom dávám za pravdu. Jen mě zaráží u někoho tak znalého, způsob, kterým opravuje méně znalé, ale velmi Vám děkuji za opravu a ujasnění mých domněnek, získaných po rozhovoru s pracovníkem ČTU.
Pan Peterka plne vystihl to, co pan Macek zanedbal. Dana ČSN norma odkazuje na spoje bod-bod a na UBNT zarizeni nema certifikaci podle teto normy ani podle jejiho nastupce (byt by splnovani nastupce nemelo valneho smyslu, protoze v CSN normach neni stara zneplatnena a odkaz je prave na ni).
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
A našel by se ještě někdo natolik znalý a ochotný se v několika stručných bodech podělit o to, v čem je rozdíl mezi těma ETSI normama pro PTP a PTMP ? A odkud vlastně pochází ta informace podle jaké normy je vydáno prohlášení o shodě ?
0 x