❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

:arrow:
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:44, celkem upraveno 1 x.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Neviděli jste někde tlačítko Shut down?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

já bych to rovnou BANoval
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Cože?? Shoot Down?? :lol:
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

No nechělo se mi psát místo down up..
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Docela mě zaujal názor I4WIFI. Je jasné že oni nemůžou za to že UBNT uvádí tuto jednotku na trh. Kdyby ji neuvedli oni tak to udělá jiný Eshop

Nyní vidíte, jaké marže mají na 10 GHz spojích firmy jako Alcoma, Summit, Racom atd. Nebál bych se říci, že vás WISP "sprostě" berou na hůl a zařízení v cenách 10 - 20 tis. Kč s úsměvem na rtech prodávají za 60 - 200 tis. Kč.

S pozdravem,
i4wifi a.s.

Celkově diskuze k článku stojí za to
http://i4wifi.blog.cz/1111/10-ghz-to-bude-jeste-veselo
http://i4wifi.blog.cz/1111/historie-se- ... #komentare
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

V i4wifi sou zas mimo a mlatej prazdnou slamu jen aby prodali ... od urcity doby u nich nekjoupim ani sroubek ....
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 13 years ago

Nedá mi to, malinko se přidám k Davidovi2006.
Taky si myslím, že ty ceny jsou větší než by museli. Pěkně to jde vidět např. na ceně Summit Development NARROW 10G, 12,5Mbit/s, 10,5 GHz, 62300 bez DPH + anteny ... nebo Radiový spoj ORCAVE 1S10 10 GHz, antény 30/30 cm, 25 Mbps cca 77 tis bez DPH .... nebo Mikrovlnný spoj AirOne M7, 75 mbit čisté propustnosti, Antény 65cm, se zdroji a 30m kabelu cca 80 tis ... a tak bych mohl pokračovat dál.
Neříkejte mi, že vnitřek rádia stejného typu koupený s rychlostí 50Mbit je jiný, než s rychlostí 200Mbit. A nevěřím, že by prodejce (výrobce) prodělával při prodeji nejpomalejší verze a jenom potom doufal, že si zákazník časem dokoupí upgrade. Další věcí by mohla být licence (pro modem?- ceragon)=> nemá vlastní náročný vývoj, ale jenom "skládá" věci dohromady(hooodně zjednodušuju) => možnost zatlačit na prodejce, ať sníží cenu atd. atd....

Ale abych to dál nerozebíral, prostě UBNT našlo způsob, jak to udělat levněji (pro větší masy) a uvidí se, jestli dokážou projít přes úřednické lejstra a dostat to k nám na trh. Konkurence se buď přizpůsobí a nebo zanikne (jak říká kamarád.. slabší kusy odpadnou). Holt vývoj jde dopředu.
Pokud někomu vadí anténa, tak jenom líp pro výrobce antén... Ten udělá jinou, lepší, připasuje na UBNT a hurá na trh

Sám z toho nejsem zrovna odvázaný...cca před rokem jsem pořídil druhou 10-ku. Jediné, co proti tomu můžu, tak akorát si tady ponadávat.
Třeba se nějaký výrobce chytne za nos, popřemýšlí a dojde na něco ještě lepšího... Příkladem může být Insider a jeho AirBQ, využije kličky v legislativě, poradí ostatním zákazníkům a hurá s tím na střechu. Kdyby mu to netrvalo tak dlouho, tak si myslím, že se to tady šíří jako lavina.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

knedlik píše:Nedá mi to, malinko se přidám k Davidovi2006.
Taky si myslím, že ty ceny jsou větší než by museli. Pěkně to jde vidět např. na ceně Summit Development NARROW 10G, 12,5Mbit/s, 10,5 GHz, 62300 bez DPH + anteny ... nebo Radiový spoj ORCAVE 1S10 10 GHz, antény 30/30 cm, 25 Mbps cca 77 tis bez DPH .... nebo Mikrovlnný spoj AirOne M7, 75 mbit čisté propustnosti, Antény 65cm, se zdroji a 30m kabelu cca 80 tis ... a tak bych mohl pokračovat dál.
Neříkejte mi, že vnitřek rádia stejného typu koupený s rychlostí 50Mbit je jiný, než s rychlostí 200Mbit. A nevěřím, že by prodejce (výrobce) prodělával při prodeji nejpomalejší verze a jenom potom doufal, že si zákazník časem dokoupí upgrade. Další věcí by mohla být licence (pro modem?- ceragon)=> nemá vlastní náročný vývoj, ale jenom "skládá" věci dohromady(hooodně zjednodušuju) => možnost zatlačit na prodejce, ať sníží cenu atd. atd....

Ale abych to dál nerozebíral, prostě UBNT našlo způsob, jak to udělat levněji (pro větší masy) a uvidí se, jestli dokážou projít přes úřednické lejstra a dostat to k nám na trh. Konkurence se buď přizpůsobí a nebo zanikne (jak říká kamarád.. slabší kusy odpadnou). Holt vývoj jde dopředu.
Pokud někomu vadí anténa, tak jenom líp pro výrobce antén... Ten udělá jinou, lepší, připasuje na UBNT a hurá na trh

Sám z toho nejsem zrovna odvázaný...cca před rokem jsem pořídil druhou 10-ku. Jediné, co proti tomu můžu, tak akorát si tady ponadávat.
Třeba se nějaký výrobce chytne za nos, popřemýšlí a dojde na něco ještě lepšího... Příkladem může být Insider a jeho AirBQ, využije kličky v legislativě, poradí ostatním zákazníkům a hurá s tím na střechu. Kdyby mu to netrvalo tak dlouho, tak si myslím, že se to tady šíří jako lavina.

Tak to jsi uplne vedle. Ty tu srovnavas trabanta s BMW. Ale parametrove a provedenim je ubnt naprosty lowend. Myslis, ze by ray, orcave, alcoma, summitd... nebyly schopni udelat tuhle kristalku za stejnou cenu? Urcite ano, ale maji vlastni cest a nehodlaji tim kramem prznit pouzitelne free pasmo!!!
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to miract - presne tak to je ... plny souhlas ....... treba Michal (insider) by k tomu mohl rict hodne ... kdysi mel uplne na zacatku plany pustit do sveta nejaky takovy bastl ... ale nastesti mu to nedalo a vyprdnul se na to ....... ono udelat smejd neni kumst ... ale udelat kvalitni radio, to uz je jina ;)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

spise nekdo na to ma koule a jiny ne :D
0 x
Jan Ptáček

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

na to abys prodaval treba zhnilou zeleninu musis mit koule ? ....... nebo jsi spise ch*j :D ... tak stejne je to v jake koli oblasti ... tim ze delas neco spatne nejsi prece borec ale kreten :D
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

dyt ano, takhle to preci je - a nekdo ma proste povahu, ze mu je uplne jedno, jak sou jejich zakaznici s tim spokojeni a jini (treba ja) jim neni lhostejne jestli to prodava "shnile" nebo ne ;)
0 x
Jan Ptáček

Insider
Kontaktovat uživatele:

Ono se to blbe vysvetluje.. Ale v jednom se Vás pokusím utvrdit. Zkuste rozlišovat mezi klasickými PDH spoji a simplexnimi radii.
PDH duplexní radia se staví klasickým obvodovým řešení s využitím SOIC od Broadcomu (Provigent). Už jenom cena toho SOIC zhruba 20 násobně vyšší než cena nějakého AR9XXX chipsetu. AR9XXX má obslužné obvody řádově v ceně desítek USD, obslužné obvody pro PVG jsou v řádu několikaset USD, nehledě na uplně jinou třídu splehlivosti.

Vnitřek radia 50Mbit je stejný jako radia s rychlostí 200Mbit, ale výrobci ho dávají na trh s tím, že doufají, že si někdo koupí upgrade a s tím jdou na trh, protože taková je zvyklost.. Holt náklady vývoje se zaplatí z pozdější investice kupujícího.. Myslím si, že to je mylná představa, ale tak je trh zdeformovaný.

Investice do vývoje PDH radia se pohybuje v řádu 5mil. Kč. Pokud se má investice zaplatit a má být výdělečná musí se rozpočítat na plánovaný prodej například 500 spojů. Takže jenom vývojová marže se ti pohybuje v řádu 10000Kč. Dále potřebuješ výrobní vybavení, to taky není levná zálažitost, protože základně vybavená laborka příjde minimálně na 3M s tím, že v podstatě vše potřebuješ mít duplikovaně, ať již kvuli referenci nebo záloze, protože tyhle přístroje se nekupujou jako šprcky v trafice.. Kolem a kolem pokud chcete vyrábět špičkové věci, fixní náklady jsou hodně vysoké, nehledě na personální náklady.. Opravdu vývojář nedělá za 30 hrubého měsíčně, ani čistého..
Naprosto relevantně si dovolím prohlásit, že cena za kvalitní radio, které umí alespoň 150Mbit pod 50 000Kč je nonsense. Protože se něco takového objeví: je to buď vyráběné v Asii v základní serii alespoň 10000ks, nebo je to technologicky přelomová záložitost - třeba něco jako Siklu, nebo je to produkt, který je plánován v takové serii, kde fixní náklady tvoří zlomky podle násobku produkce - ale na tohle si tuzemáček nesáhne.
Pokud někdo tvrdí, že si tu výrobci mastí kapsy, tak je mi líto, ale je to pouze směšný vykřik neznalého křupana - tlučhuby, který nezná skutečnou hodnotu statků. Pokud bychom se na to měli podívat optikou křupana tlučhuby, zjistíte, že jestli někdo neumí počítat, tak jsou to výrobci spojů..
Hele například.. Taková síť.. nakoupí 100mego, rodzhodíš ho mezi 300 lidí a zaplatí za konekt 17000.. No ty vogo, to mi teda vysvetli, co jsou ti ispici za zloděje, když náklady na jednoho klienta mají 57 korun a od zakose berou minimálně 300.. Hrozny zloději voe. To me teda povez kam tech 250 davaj.. Mohli by klidne zlevnit.. Tady taky jeden dává 10mbit za 100korun voe.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

miract píše:

Tak to jsi uplne vedle. Ty tu srovnavas trabanta s BMW. Ale parametrove a provedenim je ubnt naprosty lowend. Myslis, ze by ray, orcave, alcoma, summitd... nebyly schopni udelat tuhle kristalku za stejnou cenu? Urcite ano, ale maji vlastni cest a nehodlaji tim kramem prznit pouzitelne free pasmo!!!

1/ nebyli, tím jsem si jistej
2/Souvisi to s tím przněním pásma.. A naprosto s nimi držím basu, protože simplexní wifinu na 10GHz jsme zamítli už v roce 2004
0 x