❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bezdrátové propojení dvou budov - dva spoje

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
zigi

Re: Bezdrátové propojení dvou budov - dva spoje

Příspěvekod zigi » 13 years ago

to hapi: Takže Antenna Gain nenastavovat a Tx Power Mode nastavit na "manual" a pak u všech položek Tx Powers nastavit kolik dBm?

Právě to kolísání a ztrátovost mi přišla divná.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

card rate
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

kdybys tam hodil samsung drop v beige, tak ten kabel proti tem budovam proste nevidis, pac je naprosto stejne barevny...
0 x
Jan Ptáček

zigi

Přikládám scan okolí, podle mě je tam pěkně čisto ... první spoj začíná na 5180 a druhý na 5660.
Přílohy
freq-usaged.png
freq-usaged.png (11.83 KiB) Zobrazeno 2534 x
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

zigi píše:Přikládám scan okolí, podle mě je tam pěkně čisto ... první spoj začíná na 5180 a druhý na 5660.

Hmmmm, kanal 5180? 5180 - 5320 only for indoor usage ... Zkuste udelat scan spravneho pasma - 5480 - 5725 :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

zigi

Díky za upozornění, takže můžu spoje nastavit takto:

- první: 5500MHz a 20/40MHz HT Below
- druhý: 5680MHz a 20/40MHz HT Above

a podle článku http://www.internetprovsechny.cz/pasmo- ... andu-v-cr/ bych tam měl ještě nastavit automatické přelaďování?

5470-5725 MHz (zkráceně 5.4 GHz): použití uvnitř i vně budov, maximální vyzářený výkon 1 W EIRP (30 dBi). I zde ale platí podmínka o vybavenosti automatickou regulací výkonu se stejnými pravidly, tj. není-li regulace zapnuta, je max. vyzářený výkon 0.5W (27 dBi) a podmínka o automatickém přelaďování.
0 x

hapi

na to kašly
0 x

zigi

hapi píše:card rate

Takže nastavím Antenna Gain na 15 (dle anteny) a Tx Power Mode na "card rates" a budu to postupně regulovat pomoci hodnoty Tx Power_
0 x

hapi

ne. prostě přepneš frequency mode zpátky na manual tx power a pak budeš používat pouze card rates a tx power. Antenna gain už tě zajímat nebude.
0 x

zigi

hapi píše:30 metrů od sebe a ty si tam nepřetahnul optickej převěs kterej bude 20m nad zemí? Vůbec bych se toho nebál. I blbýho UTPčka ve vzduchu bych se nebál.

Při propojování dvou budov UTP kabelem nevzniknout tam nějaké proudové smyčky? Není lepší to nějak galvanicky oddělit, třeba právě tím optickým kabelem?
0 x

hapi

dá se to řešit stíněným kabelem a stíněnymy konektory ale optika je samozřejmně vhodnější protože je to defakto dielektrikum nedy izolant sám o sobě + ten fakt, že třeba takovej typickej převěsovej optickej kabel samsung drop má se všim všudy 3mm v průměru včetně nostných prvků v sobě pro bezproblémové překlenutí i přes 100 metrové dálky + se daji lehce koupit na to kotva takže instalace bezproblémová.
0 x

zigi

1. změnil jsem nastavení kanálů
- první: 5500MHz a 20/40MHz HT Below
- druhý: 5680MHz a 20/40MHz HT Above

2. nastavil hw retries na 15

3. snížil tx power na 1dBm - síla signálu šla dolů na cca -53dBm

- během btestu byly rychlosti víceméně stabilní +-7Mbps vůči průměru a ztrátovost u UDP testu se stále pohybuje kolem 1100-1400
Přílohy
btest.png
btest.png (15.75 KiB) Zobrazeno 2505 x
0 x

hapi

fajn, to už je lepší. Co přenos skrz celou tu trasu až skrz switche?
0 x

zigi

Spoje a jejich propustnost po úpravách budu testovat dneska. Ale co ta ztrátovost u UDP btestu?
0 x

zigi

Další postřehy - testy byly prováděny mezi notebookem s windows a PC s linuxem (SFTP a SAMBA server) bez jakýchkoliv mezilehlých switchů : NTB -- WDS Station --< NV2 >-- WDS AP -- PC

- úpravy provedené v konfiguraci spoje:
distance = 1km (původě "dynamic")
hw-protection-mode = "none" (původně "rts cts")
tdma-period-size = 1ms (původně 2ms)
nv2-cell-radius = 10km (původně 30km)

- u UDP BTestu se Tx/Rx rate pohyboval okolo 110/110Mbps a Tx/Rx CCQ se pohybovalo od 94 do 100%
- u TCP BTestu (TCP connection count = 1) se Tx/Rx rate pohyboval okolo 30/30Mbps

- při kopírování z PC na NTB pomocí WinSCP (SFTP) jsem dosahoval v průměru rychlosti 8800 KiB/s a Tx/Rx CCQ se pohybovalo od 94 do 100%
- při kopírování z PC na NTB pomocí TotalComanderu (SAMBA) jsem dosahoval v průměru rychlosti 2400 KiB/s - i po výkonostních úpravách SAMBY jsem z toho nebyl schopen vymáčknout více
- při současném kopírování z PC na NTB pomocí WinSCP (SFTP) a TotalComanderu (SAMBA) byl celkový součet rychlostí kolem 9700 KiB/s, což je super, ale kopírování ze SAMBY (1200 KiB/s) šlo dolů na úkor SFTP (8500 KiB/s) a Tx/Rx CCQ se pohybovalo od 94 do 100%
- při kopírování z NTB na PC pomocí WinSCP (SFTP) jsem dosahoval v průměru rychlosti 1500 KiB/s - což je taky málo
- Tx/Rx bit rate občas klesl z 300Mbps na 270Mbps, ale víceméně se během pár vteřin vrátil na max hodnotu
- žádné dropy či errory na záložce traffic

- asi po hodině testování se začly dít divné věci - Tx/Rx CCQ začlo lítat od 60 k 95%

DOTAZ1: jak zvýšit rychlost uploadu/downloadu ze samba serveru?
DOTAZ2: kde se dá najít info k A-MPDU, tedy přesněji, čemu odpovídají jednotlivé priority?
0 x