❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Backup

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
FRIDOLIN
antispam: Ano

Backup

Příspěvekod FRIDOLIN » 13 years ago

Zdar, možná budu jak jouza, ale mám tento problém.
Odešel mě ani ne po roku mikrotik 450G (nebyl první asi schit, nafouklé kondíky a nejde nastartovat), tak jsem koupil novej mikrotik 493 AH s verzí 4.14 a vrazil tam pár dní starej backup z té odešlé srágory, kde byl taky 4 kovej provoz. Vše se vyvedlo OK, dokonce mě překvapilo, že se přiřadili správně interface, což není zvykem a musí se to doklikat ručně. Vrazil jsem mikrotik tam kde patří, ale prostě i přes kontrolu nastavení IP a rout mikrotik chvíli jede, chvíli ne, teda hlavně spíš nebo vůbec ne. Jde se do něj přes winbox docela blbě dostat a odpadává(nestabilní) přes ssh tam bydlím v pohodě. Mám zapojeny 4 porty z 9 ti, přívod konektivity a 3 větve ke klientům. Když kukám do mikrotiku, tak tam skáče na připojených portech pár kilo a to je všechno. Tak nevím, co jsem udělal blbě. Dal jsem tam jako náhražku mikrotik 750, abych vyzkoušel, zda není problém s backupem, ale ten, nato že je to malej plastovej jouza jede bez problémů. Zkoušel jsem překopčit 493 ku na 5,7 ku a jebl tam i novej bios, ale výsledek je stejný. Backup provádím kopírováním do files a restorem. Tak se chci zeptat, kde možu dělat chybu a co se backupem změní jinak, že to nejede. Kolega říkal, že tyto RB čka bývají v nějakým modu master a chovají se defaultně jako switch, ale to se po backupu změnilo jak má a žádný master tam nemám :( Teď jsem na vážkách, zda mikrotik reklamovat, nebo jsem blb.

P.S. nevíte někdo jak se ve winboxu ve verzi 5 zbavit načítání jednoho mikrotiku 2x ? jednou na tcp/ip4 a podruhé tcp/ip6 ? je to docela nepřehledný, dík
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

FRIDOLIN píše:Zdar, možná budu jak jouza, ale mám tento problém.
Odešel mě ani ne po roku mikrotik 450G (nebyl první asi schit, nafouklé kondíky a nejde nastartovat), tak jsem koupil novej mikrotik 493 AH s verzí 4.14 a vrazil tam pár dní starej backup z té odešlé srágory, kde byl taky 4 kovej provoz. Vše se vyvedlo OK, dokonce mě překvapilo, že se přiřadili správně interface, což není zvykem a musí se to doklikat ručně. Vrazil jsem mikrotik tam kde patří, ale prostě i přes kontrolu nastavení IP a rout mikrotik chvíli jede, chvíli ne, teda hlavně spíš nebo vůbec ne. Jde se do něj přes winbox docela blbě dostat a odpadává(nestabilní) přes ssh tam bydlím v pohodě. Mám zapojeny 4 porty z 9 ti, přívod konektivity a 3 větve ke klientům. Když kukám do mikrotiku, tak tam skáče na připojených portech pár kilo a to je všechno. Tak nevím, co jsem udělal blbě. Dal jsem tam jako náhražku mikrotik 750, abych vyzkoušel, zda není problém s backupem, ale ten, nato že je to malej plastovej jouza jede bez problémů. Zkoušel jsem překopčit 493 ku na 5,7 ku a jebl tam i novej bios, ale výsledek je stejný. Backup provádím kopírováním do files a restorem. Tak se chci zeptat, kde možu dělat chybu a co se backupem změní jinak, že to nejede. Kolega říkal, že tyto RB čka bývají v nějakým modu master a chovají se defaultně jako switch, ale to se po backupu změnilo jak má a žádný master tam nemám :( Teď jsem na vážkách, zda mikrotik reklamovat, nebo jsem blb.

P.S. nevíte někdo jak se ve winboxu ve verzi 5 zbavit načítání jednoho mikrotiku 2x ? jednou na tcp/ip4 a podruhé tcp/ip6 ? je to docela nepřehledný, dík

Vymen kondiky a bude fungovat dal...
0 x

FRIDOLIN

no dobrá rada nad zlato. Taxem do routeru vrazil verzi 5.7 a nakopal tam všechno ručně, ale myslím si, že je tam nějaká chyba adresa nakopaná na interface 7 se klidně objevuje ve winboxu na kterýmkoliv portu, takže se to chová jak bridge, přesto, že je to softwarově vypnuté

jo tem předešlej mikrotik sem reklamoval a kondiky letovat neumím........ jeden stojí kilo, takže x 3 s tím, že to každej rok budu předělávat je dobrá investice. Hlavně že mikrotik machroval, jak mají vyzkoušené hw součástky v těžkých podmínkách jihoafrické rep. a tady to nesnese větší výhul na střeše, příjde mě že začali hledět na kvantitu a ne kvalitu..... jak to tak chodí
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jednou za čas se vždy "povede" serie jakýmukoliv výrobci takže klid. Pokud hledí na kvalitu... duální 711 má už solid state kondíky :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

FRIDOLIN

Tak jsem koupil 493G čko a dělá to samé, jedinou vychytávku, co jsem našel je vrátit downgrade z verze 5,7 na 4.17 a pak zpět a už to nedělá, myšleno teda to, že ať vrazíš kabel do kterýho koliv portu a pořád vidíš adresu, která je nastavena TŘEBA NA PORTU 1 :) Samozřejmostí je i new bios. Backup si sice dělá co chce, ale aspoň funguje. Z 5 ti popsaných interface se objeví v backupu pouze jeden a ještě se jebne, kam se mu zlíbí, takže logické porty 1-9 pak mají třeba pořadí 1,3,8,2...... :)

Se mě líbí, že čím dražší model, tím víc práce..... měl jsem tu provizorně 750 ku, což je aušus za 7 kil a ta jela hned a bez problémů

LOVU ZDAR !!!

Jo a stím zobrazováním jednoho zařízení ve WINBOXU 2x mě taky nikdo neporadil...nepomůže ani disable balíku ipv6 :(
0 x

hapi

protože jsi jouda, backup slouží pouze pro zálohu nastavení a vrácení do stejnýho fyzicky RBčka. Ne do jinýho kusu. To je průser č. 1. Má se dělat export a podle něj pak obnovit data a nebo ho upravit a v novim rbčku dát import.

problem č. 2: ty jsi udělal backup na 450G a nacpal si ho do 493AH... totální hovadina. To je jako když vytahneš disk z jednoho PC a vrazíš ho do jinýho. Taky to nebude fungovat zcela korektně.

takže udělej reset a nastav to ručně a pošli mi RB450G na opravu :-) já je mám rád.

PS: RB450G a RB750 se nastavením skro neliší takže proto ti to jelo ok. Rozhození portů na 493G je způsobeno tím, že tam je tušim switch na 5 gigovích portů + 4 z CPU a RB450G jich má pouze 5 a zbytek rozhází. Celkem logický, backup se o nich vůbec nezmiňuje navíc je to uplně jiná deska.
0 x

FRIDOLIN

no to jsem samozřejmě export zkoušel .... hlásilo to chybu na každým 20 řádku :), nicméně backup mě funguje všude ok, jen na ty posraný 493 ky to dělá paskudu. Mikrotik ti zatím nepošlu je v reklamaci. APROPO v kterým kraji bydlíš, abych jen tak pro pořádek věděl, třeba se mě k tobě vyplatí přijet s lahví slivovice :) , než posílat balík o)))

P.S: nastavovat ručně 500 pravidel s každým posraným RB čkem se mě fakt nechce
0 x

FRIDOLIN

hapi píše:
takže udělej reset a nastav to ručně a pošli mi RB450G na opravu :-) já je mám rád.

Ty je rovnou jíš jo ? S kečupem nebo tatarkou :) sry za SPAM
0 x

hapi

no a proto jsi měl udělat export pouze třeba jenom firewallu. Export můžeš použít všude pokud máš stejně pojemnovaný iface a máš v pravidlech specifikovaný iface.

RB450G je povedený RBčko. Výkoný a malí. Neni RBčko který bych měl raději. Téměř žádný problemy až na ty kondíky na určitých seriích a neni tak vošlehaný jako sedmistovkový řady. Bydlim mezi Tárobem a Budějicema. Ano, nejspíš bych ho koupil pokud to budou jenom kondíky. Oprava je snadná když na to máš věci. Jestli jsi ho poslal do reklamace, přijde ti nejpíš nový a bude fungovat bez problémů.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

hapi: jaky mas vykonove zkusenosti s timto RBckem ? Kolik toho zvladne ? Mame ho nasazeny na miste, kde se sbihaji tri desitky a dve jedenactky a nevim jak mo velky provoz si pres to muzu dovolit pustit, zatim to tam jede pres supermicro, ale budu se tam muset prostorove uskromnit ... Diky !!!
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

máme 450G na druhym nejvíc vytíženým místě na síti. Je tam 10GHz uplink a odtud to jde do víc směrů pryč. Routing, conntracking vypnutej, takt na 680MHz, OSPF, přes 70 DHCP serverů, přes 70VLANů, routovací tabulka má 180 rout, žádný pravidla, žádný filtry.... jedno procento výkonu sežere průtok cca 1Mbit možná až 1.5Mbit podle typu provozu takže 50Mbit zabere 50% CPUčka. Teče tam skrz až 80Mbit.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Ja budu pravdepodobne vracet RB450G misto RB1200, ktera se denne resetuje. Kdyz tam byla, tak pres to teklo ve spicce 100Mbit s nekolika stovkama PC. Ted pokud ji tam dam, tak pres to potece k 150Mbitum.
Pri 100Mbitech bylo vytizeni CPU kolem 30%. OSPF + cca 350 rout.
0 x

hapi

každýmu tam teče něco jinýho, těžko posuzovat nějak obecně. Už jenom že tam toho mám hodně se musí někde na cpučku podepsat. Já jsem původně chtěl nasazovat místo toho RB1200 i když to je jenom o malinko rychlejší (možná) ale ty problemy s tim... hrůza a RB1100 bude drahá a výkon taky nic moc. RB1000 se mi líbila ale strašný prachy. Nic rozumnýho prostě neni než ta 450G a když nebude stačit, nevim co použiju dál. Naštěstí nasazení tý RB450G co tu máme je trochu unikátní a trochu i kvůli 10GHz pojítku takže defakto tyhle kabelový routery vůbec nepoužíváme což je jedině dobře. :-D
0 x

FRIDOLIN

hapi píše:Bydlim mezi Tárobem a Budějicema.

No tak to ti ho vezmu, jak pojedu na Lužnici, jinak bydlíš světa kraj..... Vezmu kýbl mikrotiků, co se mě tu válí pod stolem a můžeš si hrát...
JInak díky za rady...konečně aspoň někdo něco odpověděl KALE....

P.S: s tím, že 1200 ka dělá nějaké psí kusy jste mě potěšili, před týdnem jsem si jednu koupil místo RB čka v PC čku na athlonu, kterej umřel HELP
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

FRIDOLIN píše:
hapi píše:Bydlim mezi Tárobem a Budějicema.

No tak to ti ho vezmu, jak pojedu na Lužnici, jinak bydlíš světa kraj..... Vezmu kýbl mikrotiků, co se mě tu válí pod stolem a můžeš si hrát...
JInak díky za rady...konečně aspoň někdo něco odpověděl KALE....

P.S: s tím, že 1200 ka dělá nějaké psí kusy jste mě potěšili, před týdnem jsem si jednu koupil místo RB čka v PC čku na athlonu, kterej umřel HELP

Tak to se priprav na pravidelne nepravidelne samovolne rebooty. :-D
0 x