Odešel mě ani ne po roku mikrotik 450G (nebyl první asi schit, nafouklé kondíky a nejde nastartovat), tak jsem koupil novej mikrotik 493 AH s verzí 4.14 a vrazil tam pár dní starej backup z té odešlé srágory, kde byl taky 4 kovej provoz. Vše se vyvedlo OK, dokonce mě překvapilo, že se přiřadili správně interface, což není zvykem a musí se to doklikat ručně. Vrazil jsem mikrotik tam kde patří, ale prostě i přes kontrolu nastavení IP a rout mikrotik chvíli jede, chvíli ne, teda hlavně spíš nebo vůbec ne. Jde se do něj přes winbox docela blbě dostat a odpadává(nestabilní) přes ssh tam bydlím v pohodě. Mám zapojeny 4 porty z 9 ti, přívod konektivity a 3 větve ke klientům. Když kukám do mikrotiku, tak tam skáče na připojených portech pár kilo a to je všechno. Tak nevím, co jsem udělal blbě. Dal jsem tam jako náhražku mikrotik 750, abych vyzkoušel, zda není problém s backupem, ale ten, nato že je to malej plastovej jouza jede bez problémů. Zkoušel jsem překopčit 493 ku na 5,7 ku a jebl tam i novej bios, ale výsledek je stejný. Backup provádím kopírováním do files a restorem. Tak se chci zeptat, kde možu dělat chybu a co se backupem změní jinak, že to nejede. Kolega říkal, že tyto RB čka bývají v nějakým modu master a chovají se defaultně jako switch, ale to se po backupu změnilo jak má a žádný master tam nemám

P.S. nevíte někdo jak se ve winboxu ve verzi 5 zbavit načítání jednoho mikrotiku 2x ? jednou na tcp/ip4 a podruhé tcp/ip6 ? je to docela nepřehledný, dík