❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EapBoard 18 dBi anténa + MikroTik RB711 - Nastavení

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Maisner

EapBoard 18 dBi anténa + MikroTik RB711 - Nastavení

Příspěvekod Maisner » 13 years ago

Zdravím,
potřeboal bych poradit s nastavením této jednotky odkaz. Chsi se prostřednictvím této jednotky připojit k bezdrátovému internetu. Zajímá mě, jestli interface wlan1 a ethernet1 musí být v nějakém bridge a popřípadě jak ho nastavím. Dále jsem slyšel o nějaké maškarádě. Jestli je nutná a pro jaký interface ho mám nastavit.
Moc děkuji za pomoc
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

urcite ti toto nastavi poskytovatel, ke kteremu se chces pripojit. Ver mi, je to ta snadnejsi cesta, nez aspon okrajove pochopit RoS.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Maisner

Nějaké zkušenosti mám idkyž ne zrovna s ROS. Poskytovatel by mi to určitě nastavil, ale chci to zkusit sám. Potřebuju jenom trochu nakopnout, co důležitého nastavit. Věřím, že nastavení mikrotiku na tento ůčel nebude tak složité, ne?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

musíš znát SSID, typ klíče, klíč, Band (pásmo), Protokol (802.11, nstream, NV2), polarizaci antény vysílače

Ip adresa poskytovaná dynamicky, statická? maska, brána, DNS servery

Pokud tyto všechny údaje víš tak potom můžeš začít nastavovat...
0 x

Maisner

Ano toto všechno znám od poskytovatele. IP adresa je poskytována dynamicky
0 x

honzam

tak v tom případě si vyplníš nastavení bezdrátové karty podle nastavení poskytovatele.

na WANu což bude bezdrát(wlan1) si nastavíš DHCP klienta. Bránu do IP ROUTES (gateway)
Pak si nastavíš nějaký LAN rozsah na ether1 což bude třeba 192.168.1.254/24
a potom ve firewallu NAT (Maškarádu) chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.1.0/24

a pak pomocí DHCP průvodce (DHCP setup) si proklikej nastavení. Tot vše
0 x

Maisner

Díky moc, zkusím.
Jěště se zeptám jestli u maškarády nastavovat input a output interface?
Jako input= wlan1 a output=eth1 ?
0 x

honzam

Maisner píše:Díky moc, zkusím.
Jěště se zeptám jestli u maškarády nastavovat input a output interface?
Jako input= wlan1 a output=eth1 ?

netřeba
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

honzam píše:na WANu což bude bezdrát(wlan1) si nastavíš DHCP klienta. Bránu do IP ROUTES (gateway)

routu nastavovat netřeba, pochybuju že dhcp server dá ip bez brány.

Maisner: u maškarády nastav pouze out interface, jinak Ti bude maskovat i vnitřní ip mezi sebou, což je hloupost.

do ip/pool přidej rozsah adres které má dhcp server přidělovat, poté ip/dhcp-server přidáš server na eth1 a v záložce network nastavíš pro jaký rozsah má přidělovat jakou bránu a dnska. Když mikrotik umí dhcp server, tak si ho zprovozni, přece nebudeš tupě u každého komplu zadávat ip adresu, bránu a dns. Dá se to udělat i přes toho wizarda co je v dhcp serveru, ale nezkoušel jsem to :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

a nebudeš tupě vyplnovat nastavení dhcp serveru a jednoduše máčkneš na talčíto DHCP Setup což je průvodce nastavením DHCP serveru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maisner

Díky za rady.
Dneska večer jsem zkoušel se tím prokousat, ale moc uspěšný jsem nebyl.
Nastavil jsem wifi kartu, proskenoval a připojil se k vysílači providera. Zdá se že jsem se připojil uspěšně.
Obrázek
Poté jsem DHCP klienta na wlan1. Tady už tuším problém, protože to stále píše statuse searching.
To asi není dobře. Nevíte kde jsem mohl udělat chybu?
Obrázek
Pak jsem nastavil DHCP Server na eth1.
Obrázek
pak následovala maškaráda.
Obrázek
Jo nakonec jsem jěště zadal PPPoE login a heslo pro přístup k internetu.

NO net mi zatím na počítači nejede. Tuším problém v tom DHCP klientu ???
Můžete mi prosím jěště poradit?
Obrázek
0 x

Leeonek

hapi píše:a nebudeš tupě vyplnovat nastavení dhcp serveru a jednoduše máčkneš na talčíto DHCP Setup což je průvodce nastavením DHCP serveru.

no my co jsme vždycky nastavovali dhcp server ručně, protože tam dřív žádné tlačítko nebylo, wizarda na dhcp server nepoužíváme :D
0 x

Maisner

I po dnešním snažení mám stále problém s připojením DHCP clienta. Stále píše Searching... Nevíte kde by mohl být problém? K vysílači podle mě připojený sem. Jdou vidět probihající data.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

problem je predpokladam na pripojeni k AP, neni nejaka blokace u ISP,nechce to nahlasit mu MAC Wifi tveho zarizeni apod. ?

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Leeonek

Maisner: no pokud nemáš na wlanu ip tak tam asi žádné data netečou :) to ti jako tvůj poskytovatel řekl jaké používá zebazpečení a nahlásil ti klíč?
0 x