Dobrý večer, potřeboval bych poradit, jak zajistit, abych měl na portech ETH2 - 5 stejný adresný rozsah. Je to možné?
Na ETH1 mám WAN.
Na ETH2 mám síť 10.17.0.0 (10.17.0.1/24), ale když jsem zkoušel v IP -> adresses dát síť 10.17.0.0 (10.17.0.1/24) i na ETH3,4,5 tak to nedělalo dobrotu. Pokud na 3, 4, 5 nastavím jiné rozsahy, tak to funguje.
Potřebuji mít v ETH3, 4, 5 zařízení na stejné síti jako ETH2 ...
Díky předem.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Konfigurace MK1200 - ETH2-5 jako "switch"
Vytvoř si BRIDGE a do nej pridej pozadovane porty. Pak tu IP priradis tomu bridge.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******
musíš vytvořit bridge, na bridge strčit ethernety a na bridge dát ipčka. A nebo, jelikož máš RB1200, prvních 5 portů, tedy ether1-5 se dá spojit do HW bridge kdy se to chová jako obyč switch. Lze to udělat libovolně mezi ether1 až ether5 a wan bych osobně dal na porty nad ether5 jelikož to jsou ethernety přímo do cpu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Díky moc. Zajímavé, že adresy pro ETH2 jsem tam musel nechat, takže tam jsou 1x pro ETH2 a 1x pro bridge 1 ve kterem uz je ETH2...
0 x
tak to nějak nechápu 
Ale udělej to tím switchem. WAN přesuň na ether6 nebo výš. Portům 2-5 nastav Master port na ether1. A tu /24 adresu nastav na ether1. Toť vše. A softwarově na to všechno koukáš jako na ether1 (jenom se nelekej, co tam uvidíš za link rychlost). A do ether1 se nic nestrká, stejně to nefunguje.
Řešení bridgem je v podstatě to samé, jenom je to softwarové. Vytvoříš bridge, naházíš do něj porty. IP přidělíš jenom tomu bridge. A také jenom s ním pracuješ. Jedna výhoda tu je - nepřijdeš o jeden port. A vyvážené je to nevýhodou, že je to softwarové, tedy nějaká výkonová penalizace tam je.

Ale udělej to tím switchem. WAN přesuň na ether6 nebo výš. Portům 2-5 nastav Master port na ether1. A tu /24 adresu nastav na ether1. Toť vše. A softwarově na to všechno koukáš jako na ether1 (jenom se nelekej, co tam uvidíš za link rychlost). A do ether1 se nic nestrká, stejně to nefunguje.
Řešení bridgem je v podstatě to samé, jenom je to softwarové. Vytvoříš bridge, naházíš do něj porty. IP přidělíš jenom tomu bridge. A také jenom s ním pracuješ. Jedna výhoda tu je - nepřijdeš o jeden port. A vyvážené je to nevýhodou, že je to softwarové, tedy nějaká výkonová penalizace tam je.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:tak to nějak nechápu
ether1 funguje
0 x
Mě v něm tedy nejelo nic ... ale jestli jede, tak byl problém s mikrotikem (verzi si nepamatuji). Ale jedině dobře. Ovšem je mírně matoucí, že se na něj propaguje stav linku z ostatních portů, špatně se s tím pak automaticky pracuje.
Ono se mi vůbec nějak ta konfigurace nepozdává, zjevně jsou z toho sami zmatení. Od stolu jsem to nepochopil vůbec (a to mám zkušenosti s hodně typy switchů) a dle návodu jsem to nezvládnul. Ještě tak čistě tagged VLAN mi jelo, ale jak tam dostat PVID, to ví snad jenom jejich programátor.
Ono se mi vůbec nějak ta konfigurace nepozdává, zjevně jsou z toho sami zmatení. Od stolu jsem to nepochopil vůbec (a to mám zkušenosti s hodně typy switchů) a dle návodu jsem to nezvládnul. Ještě tak čistě tagged VLAN mi jelo, ale jak tam dostat PVID, to ví snad jenom jejich programátor.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
moc to řešíš, minulej tejden jsem dělal známínu RB1200 do fidmy kde bylo ether1-5 do hw switche a nasazený vlanyn a to. V hlavnim menu winboxu si vůbec nevšímej položky switch.
0 x
To ludvik: WAN jsem dal do ETH6, nastavil maskaradu - ale jsem bud slepy, nebo nevim jak nastavit 2 - 5 na master port ETH1. Kde se to dela?
Diky za nakopnuti.
Diky za nakopnuti.
0 x
u iface ether1-5 vlezeš do nastavení a tam je možnost zvolit master port.
0 x
fakt to nemuzu najit, prosim kde to je?
- Přílohy
-
- iface.jpg (29.08 KiB) Zobrazeno 3552 x
0 x
skuz to na ether1-5, tam by to mělo bejt. Dělal jsem to známému včetně vlanu na těch portech takže vim že to funguje.
0 x
nevidim to ...
mam tam verzi 5.2, nemuze to byt tim?

- Přílohy
-
- eth1 iface _ 1.jpg (52.12 KiB) Zobrazeno 3545 x
-
- eth1 iface.jpg (44.88 KiB) Zobrazeno 3545 x
0 x
může, nacpi tam 5.7
0 x
Jak dlouho trvá update? Ještě jsem to nikdy neupgradoval, tak sorry za blbý otázky. Jde nějak ručně nahrát balíček? Přes auto upgrade mi to dělá tohle:
Je tam potřeba nastavit někde adresa serveru odkud to má stahovat update, nebo to má MK v sobě schovaný z výroby ?
Je tam potřeba nastavit někde adresa serveru odkud to má stahovat update, nebo to má MK v sobě schovaný z výroby ?

- Přílohy
-
- upgrade.jpg (22.91 KiB) Zobrazeno 3534 x
0 x