❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Konfigurace MK1200 - ETH2-5 jako "switch"

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
honza26

Konfigurace MK1200 - ETH2-5 jako "switch"

Příspěvekod honza26 » 14 years ago

Dobrý večer, potřeboval bych poradit, jak zajistit, abych měl na portech ETH2 - 5 stejný adresný rozsah. Je to možné?

Na ETH1 mám WAN.

Na ETH2 mám síť 10.17.0.0 (10.17.0.1/24), ale když jsem zkoušel v IP -> adresses dát síť 10.17.0.0 (10.17.0.1/24) i na ETH3,4,5 tak to nedělalo dobrotu. Pokud na 3, 4, 5 nastavím jiné rozsahy, tak to funguje.

Potřebuji mít v ETH3, 4, 5 zařízení na stejné síti jako ETH2 ...

Díky předem.
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 14 years ago

Vytvoř si BRIDGE a do nej pridej pozadovane porty. Pak tu IP priradis tomu bridge.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

musíš vytvořit bridge, na bridge strčit ethernety a na bridge dát ipčka. A nebo, jelikož máš RB1200, prvních 5 portů, tedy ether1-5 se dá spojit do HW bridge kdy se to chová jako obyč switch. Lze to udělat libovolně mezi ether1 až ether5 a wan bych osobně dal na porty nad ether5 jelikož to jsou ethernety přímo do cpu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honza26

Příspěvekod honza26 » 14 years ago

Díky moc. Zajímavé, že adresy pro ETH2 jsem tam musel nechat, takže tam jsou 1x pro ETH2 a 1x pro bridge 1 ve kterem uz je ETH2...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 14 years ago

tak to nějak nechápu :-)

Ale udělej to tím switchem. WAN přesuň na ether6 nebo výš. Portům 2-5 nastav Master port na ether1. A tu /24 adresu nastav na ether1. Toť vše. A softwarově na to všechno koukáš jako na ether1 (jenom se nelekej, co tam uvidíš za link rychlost). A do ether1 se nic nestrká, stejně to nefunguje.

Řešení bridgem je v podstatě to samé, jenom je to softwarové. Vytvoříš bridge, naházíš do něj porty. IP přidělíš jenom tomu bridge. A také jenom s ním pracuješ. Jedna výhoda tu je - nepřijdeš o jeden port. A vyvážené je to nevýhodou, že je to softwarové, tedy nějaká výkonová penalizace tam je.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

ludvik píše:tak to nějak nechápu :-)

Ale udělej to tím switchem. WAN přesuň na ether6 nebo výš. Portům 2-5 nastav Master port na ether1. A tu /24 adresu nastav na ether1. Toť vše. A softwarově na to všechno koukáš jako na ether1 (jenom se nelekej, co tam uvidíš za link rychlost). A do ether1 se nic nestrká, stejně to nefunguje.

ether1 funguje
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 14 years ago

Mě v něm tedy nejelo nic ... ale jestli jede, tak byl problém s mikrotikem (verzi si nepamatuji). Ale jedině dobře. Ovšem je mírně matoucí, že se na něj propaguje stav linku z ostatních portů, špatně se s tím pak automaticky pracuje.

Ono se mi vůbec nějak ta konfigurace nepozdává, zjevně jsou z toho sami zmatení. Od stolu jsem to nepochopil vůbec (a to mám zkušenosti s hodně typy switchů) a dle návodu jsem to nezvládnul. Ještě tak čistě tagged VLAN mi jelo, ale jak tam dostat PVID, to ví snad jenom jejich programátor.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

moc to řešíš, minulej tejden jsem dělal známínu RB1200 do fidmy kde bylo ether1-5 do hw switche a nasazený vlanyn a to. V hlavnim menu winboxu si vůbec nevšímej položky switch.
0 x

honza26

Příspěvekod honza26 » 13 years ago

To ludvik: WAN jsem dal do ETH6, nastavil maskaradu - ale jsem bud slepy, nebo nevim jak nastavit 2 - 5 na master port ETH1. Kde se to dela?

Diky za nakopnuti.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

u iface ether1-5 vlezeš do nastavení a tam je možnost zvolit master port.
0 x

honza26

fakt to nemuzu najit, prosim kde to je?
Přílohy
iface.jpg
iface.jpg (29.08 KiB) Zobrazeno 3552 x
0 x

hapi

skuz to na ether1-5, tam by to mělo bejt. Dělal jsem to známému včetně vlanu na těch portech takže vim že to funguje.
0 x

honza26

nevidim to ... :-( mam tam verzi 5.2, nemuze to byt tim?
Přílohy
eth1 iface _ 1.jpg
eth1 iface _ 1.jpg (52.12 KiB) Zobrazeno 3545 x
eth1 iface.jpg
eth1 iface.jpg (44.88 KiB) Zobrazeno 3545 x
0 x

hapi

může, nacpi tam 5.7
0 x

honza26

Jak dlouho trvá update? Ještě jsem to nikdy neupgradoval, tak sorry za blbý otázky. Jde nějak ručně nahrát balíček? Přes auto upgrade mi to dělá tohle:

Je tam potřeba nastavit někde adresa serveru odkud to má stahovat update, nebo to má MK v sobě schovaný z výroby ? :-)
Přílohy
upgrade.jpg
upgrade.jpg (22.91 KiB) Zobrazeno 3534 x
0 x