❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AD155 zdroj

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
van
antispam: Ano

Re: AD155 zdroj

Příspěvekod van » 14 years ago

Leeonek píše:než jsem nasadil řešení od BKE, měl jsem na ADD155A 100AH, ale nabíjí se tam týden :)

na ad155 mám také 100ah baterku, mám ale obavu, že když ji dám i k add55 tak tech 0.2 A co dává nebude na ni stačit, dlouhé nabíjení by mi nevadilo...
potřebuji zálohu alespoň na 24 hod, na jedné lokalitě mám občas dlouhé výpadky 230V které neovlivním (add155 která by byla vhodnější se mi zdá drahá)
jaké "řešení" od bke používáš?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

http://bke.cz/cs/produkty/ac-dc-nabijece/nabijece/js-300-xxx-din-ch/
http://bke.cz/cs/produkty/ac-dc-nabijece/odpojovace-akumulatoru/sa-odp-xxx-din-3m/
obě ve verzi 13,8V. Je to kvůli zátěži, kde potřebuju kolem 130W a víc, už cpu tohle. Tam kde je potřeba 5 a nebo 48V, použiju jejich konvertory.
Dřív jsem to dělal tak, že jsem zapojil 2 AD155 na jednu baterku, jednomu z nich dal do cesty diodu aby nenabíjel baterku jen z ní odebíral. Díky úbytku napětí na diodě ale jeden ze zdrojů vypínal o 0,6V dříve, když to jelo na baterku ;)
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

Co je podle Vás lepší, používat verzi A - 12V nebo B 24V?
Zatím mám 2x 12V verzi ale s PoE patch panelem by byla asi lepší ta 24V
0 x
Bývalý ISP...

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

presne tak
0 x

Leeonek

pokud to máš na stožáru a netaháš tam 30m utp, bohatě stačí 12V verze
0 x

midnight_man

podla mna je 24V verzia lepšia nie? Pretože ak pri 12V + nejake UTP..hore nameráte 11,4? 11,5? + vypadok šťavy tj napatie postupne bude klesat..pride k 10.5V a UBNT ide do kelu.... prípadne aj skôr. Pri 24V je predsalen väčšia rezerva straty napatia.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

Ubnt masiny by mely ject od 9V , alesppn podle speku
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 14 years ago

midnight_man píše:podla mna je 24V verzia lepšia nie? Pretože ak pri 12V + nejake UTP..hore nameráte 11,4? 11,5? + vypadok šťavy tj napatie postupne bude klesat..pride k 10.5V a UBNT ide do kelu.... prípadne aj skôr. Pri 24V je predsalen väčšia rezerva straty napatia.

Priklad: 7x RB711/groove na AD55A, 6m UTP kabelu, 1x 7A baterie pri behu na baterie je na konci tech UTP 12,4V(ubytek na UTP je minimalni) po cca. 2 hodinach behu 11,5V. (baterie nejsou uplne nove). 8)
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

To máš tedy zálohu jako (doplň si jméno zvířete :mrgreen: ) s těmi 7Ah . I na bodě kde mám 3-4 NS M5 nebo NB M5 mám 2x7Ah na 24V ale spíš 2x14-17Ah (pokud je víc jak cca 6prvků dávám 17Ah). Výpadky EON jsou pokud je mají plánované řekněme 4-8hodin. Každopádně dávat 24 nebo 12V je oázka sama pro sebe. U mě je o odzačátku 24V a třebas pokukuji po Ceragonu IP 10 a ten by na 24V jet mohl tedy tím chci říci že to není jen o prvcích na 5GHz ale o další koncepci sítě (leckdo si řekne že když je na desítku je i na zdroj s baterkama...já ale hold ne:) ).
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 14 years ago

David2006 píše:To máš tedy zálohu jako (doplň si jméno zvířete :mrgreen: ) s těmi 7Ah . I na bodě kde mám 3-4 NS M5 nebo NB M5 mám 2x7Ah na 24V ale spíš 2x14-17Ah (pokud je víc jak cca 6prvků dávám 17Ah). Výpadky EON jsou pokud je mají plánované řekněme 4-8hodin. Každopádně dávat 24 nebo 12V je oázka sama pro sebe. U mě je o odzačátku 24V a třebas pokukuji po Ceragonu IP 10 a ten by na 24V jet mohl tedy tím chci říci že to není jen o prvcích na 5GHz ale o další koncepci sítě (leckdo si řekne že když je na desítku je i na zdroj s baterkama...já ale hold ne:) ).

Vydrzelo to bezet 6 hodin a bez problemu.Samozrejmne neni problem tam pridat dalsi nebo vetsi baterii. 8)
Taky premyslim jak vyresit napajet 1S10ku (konvertor 12/48V)... :?:
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

to by me taky zajimalo, jak z 12/24V rozume dostat standard POE, tj. 48V... ?
0 x
Jan Ptáček

Leeonek

David2006: důležité je, aby Ti to vykrylo kratší výpadky, případné odstávky eonu kdy vypnou elektriku v 7 ráno a v 15-16h ji zase zapnou nedělají jednou za týden, takže někde prostě 7AH stačí. Většinou používám 18 nebo 26AH, je to vždycky podle spotřeby.
Pokud beru v potaz že to je koncový bod, na kterém jsou 2 sektory a 15-20 lidí, tak na to prostě kašlu, 7Ah stačí bohatě. Pokud přes to jde ještě komunikace dál do další lokality, udělám zálohu aby pokryla třeba 10h, prostě dle aktuální spotřeby.

net.work: že by konvertorem? :)
0 x

midnight_man

obávam sa čo tie nanobridge a rockety povedia ked budu musiet chodit na 10V?????? Keď vobec pojdu, prenesu ešte dačo? Pytam sa preto :) či mám predať tie 2ks AD155A12V a kúpiť 24V alebo ich proste nasadiť.....
0 x

Leeonek

no jinak, všiml sis tu, že by tu někdo psal o nefunkčnosti NB na 10 a méně Voltů? Ne? Tak to s tím asi ani nikdo problém neměl.
Na své síti jedu všude na 12V, rbčka, ubnt, peterkodesítky, komply. Vše na 12V. Pokud potřebuju, konvertuju na 48V. Ještě nidky jsem se nesetkal s tím, že by nějaké ubnt nebo mikrotik nebo desítka lehla třeba při výpadku napětí dřív, než ostatní technologie proto, že měl malé napětí. Dělej jak myslíš, ale pokud tam máš na stožár řekněme 10-15m utp, tak je nahoře stejné napětí jako dole. Lidi co tady nasazujou Bčkové verze AD zdrojů to mají buď na delší vzdálenost utp a nebo jsou (většinou) paranoiidní a chtějí mít "jistotu". Já osobně mám radši jednu baterku, když jsou 2, je o 50% větší šance, že jedna z nich odejde.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

No,ono jde taky o to,že při 24V mají ty zařízení při jízdě na baterii poloviční odběr proudu a tím pádem pokud jsou ty výpadky častější šetříš životnost baterie,protože v datasheetu uvádějí že na životnost mají vliv hlavně 4 věci a to teplota,vybíjecí proud,četnost úplného vybití a četnost nabíjecích ciklů.Je to ale hodně individuální,jelikož ten odběr ani při 12V není v desítkách A ale spíš v mA,nebo A a vybíjení sde nekoná několikrát týdně ale spíš párkrát za rok.Takže Kdo chce dlouhou zálohu a delší životnost baterií tak pro něj by mělo být vhodnější 24V řešení.
0 x