❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1,6km spoj 5ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
nug12

1,6km spoj 5ghz

Příspěvekod nug12 » 14 years ago

Ahoj
Chtěl bych se připojit jako klient v zarušené oblastí k 5 Ghz bodu ve vzdálenosti 1,6km s propustností tak alespoň 15Mbit HD.
Zatím nemám velké zkušenosti s 5Ghz, ale co jsem tak vyčetl, tak uvažuju o směrové parabole 24Dbi, kterou napojím na venkovní box s RB711.
Koukal jsem se po anténách, a stále nevím co zvolit. Hlavně aby to bylo kvalitní, ne přiliš složitá instalace
a dostupnost v nějakém rozumném čase (max tak 3 týdny). Zatím jsem se koukal na maxlink, tyhan, nanoboot5. Provax všude zmiňovaný se už neprodává.
Poraďte nějaké vhodné řešení?
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

řešilo se tu

šel bych, pokud chceš hnedle, tak do JRC24extreme a pokud vydržíš čekat tak do nanobootu5 23dB s límcem
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

nug12 psal, že do zarušené oblasti. p šťourač píše že 23dB s límcem je pro koncové uživatele v zarušených oblastech
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

No vrazil bych tam 25dBi Nanobridge s AirMaxem,protože pokud bych si jo chtěl hrát na zarušenou oblast tak mi stěží pomůže duální 57cm parabola s límcem od Šťourače, protože prostě ty malé "mrdky" s límcem(23-24dBi) jsou stejně sektorky límec-nelímec. Takže co jsem zkoušel dopadlo to +/- stejně jako NB 25dBi a řekněme že jakž takž o něco směrovější (stejně toho ale na můj vkus chytnu dost) je až 57cm nebo přímo od UBNTu 65cm parabola s límcem. Ale to už je cenově podstatně jinde než NB 25dBi. A pokud to jen trochu s ohledem na Fresnelku jde tak i za cenu trošku její poškození bych to zkusil schovat za roh nějaké stěny je-li ta možnost.

Můžete se tedy o tom přít a hádat, ale to je tak vše co s tím jde dělat :D .
0 x

okoun

bavíme se o této anténě doufám http://www.nanoboot5.cz/reflektor_5ghz_ ... fikace.htm

pokud nerozeznáš kvalitu mezi nanotalířem a tímto REFLEKTOREM, tak bez komentře....
sám jsem v Praze (zarušené sídliště) napojen na czfree jako klient na airmax sektor s nanontalířem na 500m a stačí mi to, mám signál -60 a dám tak max 15Mb na 2x2 :roll:
0 x

David2006

Dobrej vtip tyhle malý parabolky (vůči rušení). Mám jich pár v duálním provedení na síti a zrovna od límců jsem zkrátka do boku čekal víc, jenže to přišlo (jakž takž) až s 57cm (65cm UBNT) verzí a to ještě opakuji jakž takž. Chápu že doporučovat zaujatým lidem lowcost řešení (obzvlášě pokud mají signál -60 na 500m - nic proti nejspíše špatné Fresnelce či regulaci - ještě si zapni DFSko) nemá cenu, ale nedá mi to nenapsat pro někoho krutou pravdu že rozdíl hold není takovej jak by si jeden myslel a než se s tím piplat (1,6km je vcelku sranda a pokud tam není volno nemá tam de facto co lozit) hodit tam raději něco co funguje a stojí půlku :mrgreen: .

A sakra vypadá to na dobrej flame, ale to sem tolik zase nechtěl :lol: :(
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

je ten reflektor o niečo lepší jak Jirous 29???
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 14 years ago

2x maxlink 24DBi, box za antenu, 2x rb 711 nebo groove na 2,2km = 40-50mbit/s, NV2,zarusene stredne.co víc resit. 8)
0 x

David2006

Kdyby neexistovalo UBNTu tak máš +1 :mrgreen: takhle 2- :lol:
0 x

KoZLiCeK

David2006 píše:Kdyby neexistovalo UBNTu tak máš +1 :mrgreen: takhle 2- :lol:

Jak to myslis?jestli to teda bylo na mě.
0 x

David2006

Samo sebou to na Tebe bylo :D . Jednalo se prostě o cenu toho řešení které jsi navrhoval oproti ceně cca 3600Kč s DPH za 2x NB M5. Navíc nemusím řešit pigtaily a duchařit s Mikrotikem.

Aby nebyl zbytečný flame tak podle mě někde jede Mikrotik líp a někde zase (povětšinou :mrgreen: ) UBNTu rozdíl je jen jeden - CENA. A v daném případě je 1.6km coby kamenem dohodil a zbytek došel takže těch 15Mbs HD by to dát mělo s přehledem.
0 x

KoZLiCeK

David2006 píše:Samo sebou to na Tebe bylo :D . Jednalo se prostě o cenu toho řešení které jsi navrhoval oproti ceně cca 3600Kč s DPH za 2x NB M5. Navíc nemusím řešit pigtaily a duchařit s Mikrotikem.

Aby nebyl zbytečný flame tak podle mě někde jede Mikrotik líp a někde zase (povětšinou :mrgreen: ) UBNTu rozdíl je jen jeden - CENA. A v daném případě je 1.6km coby kamenem dohodil a zbytek došel takže těch 15Mbs HD by to dát mělo s přehledem.

cenu neresim... ale kazdej at si dava co se mu libi... 8)
0 x

David2006

Ano volba je na každém to souhlasím.
0 x

okoun

promiň mám trochu jiné zkušenosti s nanopoklicí (šedesátka sektor) a ostatníma anténama.....
ale jestli si myslíš že anténa s límcem nic z okolí neuslyší tak to fakt pravda není, to prostě ani nejde
0 x