❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod Petr S. » 14 years ago

Hapi: Co myslíš, že by ten rozdíl mohlo způsobovat?

pcwifi: Njn, zrada :) Změním. Proč je to vlastně rozděleno na indoor a outdoor?

basty: anténa by měla být nasměrována dobře.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 14 years ago

myslim prizpusobena na pasmo. V tom indooru muze mit psv klidne nad 2
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

OK, večer zkusím změnit frekvenci a uvidíme. Díky.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Je to jen kvůli normám.Někde jsem slyšel že taky kvůli nějakým harmonickým díky kterým by to mohlo rušit nějaké jiné licencované pásma,proto jen indoor.Klidně by ti udělaly anténu s nízkým psv na kmitočet 5180,ale jelikož je to u nas nelegalní venku,tak je to zbytečné vyrábět.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

co by to moho způsobovat? hmm envim čoveče. Jaký máš nastavený výkony? Vim že mě jedno SXTčko na jendom chainu vysílalo o cca 30dB míň a známímu taky, stejnej problem. Takže buď jsi ubral výkon až moc a tam se chainy trochu rozlazujou co do velikosti výkonů takže dej default a zkus.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Na klientech jsem měl výkony na default, ale na AP jsem měl nastavený výkon na 20 dBm. Shodil jsem to na default a nyní se to trošku spravilo. Asi to trochu pomohlo. Večer zkusím ještě změnit frekvenci.

I když teď koukám, že je rozdíl zase cca 8 dBm a 13 dBm na druhém. Chviličku to ale bylo lepší a rozdíl byl cca 5 dBm. Mělo by to být zhruba stejné, nějaká tolerance?
Přílohy
wlan2b.jpg
wlan2b.jpg (149.71 KiB) Zobrazeno 2415 x
wlan1b.jpg
wlan1b.jpg (179.93 KiB) Zobrazeno 2415 x
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Může to dělat anténa klidně,ta jedna polarizace už u indor kanálu může mýt horší psv a pošle ti výkon do háje.
0 x

hapi

a měl si 20dB a all rate fixed nebo card rates? Jinak tě totiž odkážu na datasheet SXTčka protože all rate fixed by jsi neměl nastavovat na 20dB když to ta karta nezvladáne.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

20 dB all rates fixed, ale ne na SXT (na obou mam default). tohle bylo nastaveno na AP, což je Gigasektor http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-ant ... -6757.html s RB 411AH a R52n-M, což by podle datasheetu jít mělo http://www.routerboard.com/pricelist/do ... ile_id=172 , nebo ne?
0 x

hapi

a kde tam vidíš 20dB? já vidim max 23dB ale na 802.11g a rate 6Mbit. Pak taky vidim že na 40MHz a MCS7 je 13dB což znamená jeden výstup v maximálnim rate. No pak tam taky vidim že ve 40MHz ta karta nedá ani na nejmenšim rate ani těch 20dB ale pouze 19dB takže jsi jí přetěžoval doslova furt. Tady máš vysvětlení toho CCQ a těch rychlostí.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Hups, jsem se překoukl :( Jak jsi poznal, že těch 13dB je na jeden výstup v maximálním rate? To jsem nějak nepochopil? Ještě mě napadá, to jaké se použije MCS se dá někde určit, nebo je to čirá automatika? Na záložce HT MCS mám vše zašedlé.
0 x

hapi

MCS0-7 je jeden chain. Pokud v data rates přepneš na configured, tak se to dá editovat ale nevim k čemu.

http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009

je tam tabulka a čemu jednotlivé MCSka odpovídaji takže MCS7 ve 40MHz je maximálně rate na jeden výstup.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem upravil frekvence. Rozdíly obou kanálů se mi zmenšily a jsou teď skoro stejné s plus minus rozdílem 3-4 dBm. Jinak TX a RX rate se určuje podle aktuálního zatížení linky? Jak jsem změnil kanály, tak se mi ale docela snížila rychlost podle Bandwith Testu cca o 10 - 15 Mbps. Myslím si, že to může být zarušením, které je teď přeci jen vyšší než předtím u toho indoor kanálu.
0 x

hapi

pokud máš čistý prostředí, tak už při třeba 10Mbit je rate na 300Mbit. Pokud tam nic neteče, rate lehne klidně na minimum. Skuz přepnout ty rates na configured, vše odškrtat, přepni wifiny jenom do only N, pak vlez do těch HT a tam pro změnu zatrhej všechny. Pak nastav hw retries na 15. Jo a skuz použít Adaptive noise immunity na ap and client mode jak na klientech tak APčku. Nebude to aktivní hned, chvilku si tahle funkce sedá a může ti i snížit signál ovšem při tom může zvýšit S/N. Pak skuz Frame Lifetime dát na 10.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Only N nastaveno mám už od začátku. Myslíš HT nebo HT MCS? V HT mám použít chain0 i chain1 jak u Tx tak i u Rx. HT AMSDU Limit a HT AMSDU Treshold je 8192. HT AMPDU Priorities zatržené 0 a 1. Tyhhle všechny změny mám nastavovat jak na AP, tak i na klientech?

K čemu je to Frame Lifetime a Hw Retries?
0 x