❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Walkeer
antispam: Ano

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

honzam píše:
hapi píše:Všechny routerboardy ze sítě vyházíme protože najednou stojí za prd. A máme tu přeci UBNT se super vyladěnými ovladači kde se nemusí nic nastavovat a hned to jede. Stačí zapnout do napájení, vybrat band, kanál a jedééém
Navíc wifi u UBNT nejede přes CPU takže to přece musí být lepší :)

Anebo dalsi varianta, vyhazim vsechny moje spatne ubnt, ktere funguji bajecne bez jedinyho problemu (ruseni neruseni), nahradim je 4x drazsim MK, budu se s tim par dni srat a az to nevyresim, tak si pozvu Hapiho s jeho cernou magii aby mi to zalkel...to zni take dobre :D
..a pak mi natece do kabelu, protoze nektere Nkove konektory se rozpadaji kdyz je clovek moc utahne :D to me na MK bavi nejvic
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

No nějak se Tě přeci konkurence musí zbavit, když na Mikrotikách zachrápala :mrgreen: :lol: ne? :lol:
Ale podle mě se dá síť v pohodě stavět i na Mikrotikách ty flamy tu už přeci byli a jistě i s příchodem AiBeamu časem budou... .
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

Ja s MT taky nemam problem ani jako s routerem, ani jako s radiem. kdyz to clovek umi nastavit jedet o jak vino, takze hapi +1.

Nicmene pojdme tady resit airBQ a ne flame mezi MT a UBNTisty... ;)
0 x
Jan Ptáček

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

net.work píše:Nicmene pojdme tady resit airBQ a ne flame mezi MT a UBNTisty... ;)

A co na tom chces resit? Vsichni TO videli na obrazku, nikdo TO nema... :)

Dokud se TO nebude dat koupit, nema cenu cokoliv resit.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

jasne, ale nemusi se tu tohle tema zasirat vecma co tu nepatri... a jeste k tomu tohle je proste vecny boj, bez viteze....
0 x
Jan Ptáček

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

net.work píše:jasne, ale nemusi se tu tohle tema zasirat vecma co tu nepatri... a jeste k tomu tohle je proste vecny boj, bez viteze....

Ja myslim, ze to sem patri. Hapi prohlasil, ze ubnt stoji za prd a jelikoz AirBQ je postaveno na ubnt, tak tim vlastne tvrdi, ze to bude stat za prd (pokud to chapu spravne) a chtel by tam mit MK. Ja si myslim pravy opak, tedy ze Nkovy radio od MK stoji za prd a ze ubnt je dobre, tak to tu resime :) Jeden z vysledku je, ze se ukazalo, ze hapi nema pravdu v tom ,ze se jedna o totozny HW, protoze ubnt pouziva PCI-E, kdezto MK MIMO platforma jede stale na PCI, coz muze byt rozdil napr. v zatezi CPU.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

nic hele, SXT pcie, 711 pcie, nový 711 pcie. Wifi chipsety? stejný. Já neříkám, že je ubnt na prd, já říkám že jestli nebude verze s MKčkem tak si to polovina lidí nekoupí. SXT umí rozebrat každej a připájet MMCX konektory taky takže máš to samí. Nějak furt nechápu co sem taháte kvalitu rádia když chipsety jsou stejný!!! Mimo to, měl někdo z vás na spektráku s wifi modulem ubnt hračku a routerboard hračku? možná by jste se divily kde ta nekvalita je a jak ubnt hračky dokážou pěkne ujíždět od středu kanálu. Ale to sem nepatří protože budete nasraný. Já nechci v síti OS od ubnt. Já tu chci mikrotika a je mi šumák na jakym HW to pojede. A nejsem sám kdo to tak chce. Vy to prostě slyšet nechcete, mám tu tunu testů kde jsou si ty platformy s pci vs. pcie rovny a mě je to celkem fuk protože v reálnym použití tam neni žádný rozdíl.

Položil jsem tu jednoduchou otázku a ubntisti se hned museji vozvat proč jako mk když ubnt je přece super. Já vám doslova na ubnt kašlu. Nechci ho, jděte s nim k šípku. Když se ubnt rozhodne stávkovat, člověk se nedozví proč, proč se ty krámy rozpojily, proč se nespojily, žádný logy, žádný informace, prostě nic. A to já do sítě nechci. Jestli to nehodláte akceptovat, vaše věc. My máme siť postavenou jinak. Náš problem... nebo spíš problém nemáme. Ano, AirBQ nebo spíš 9GHz je pěkná věc ale ne za každou cenu. Nesrovnávejte tu Insiderovo pojítko s nějakym profi 10GHz pojítkem. Naprosto transparentní ke všemu co teče v síti profi pojítko je, ubnt nikoliv. Vyzkoušejte si jak vypadá wds a co dělá s macovkama atd.. No transparentní to zase až tak neni i když to funguje ale občas to udělá kravinu a já tyhle kraviny netoleruju a vlastně bridge nepoužíváme.

Insider odpověděl za což mu děkuju i když až po 2 stránkách OT a tim to pro mě hasne. Další flame mk vs ubnt směřujde do /dev/null a pokud někdo haní mikrotiky a má s nima zkušenosti 5 let starý a nebo jenom před měsícem s nima strávil 2 hodiny nastavováním a konstatoval že je to na nic tak může jít taky do háje. To totiž neni objektivní názor. Já mám velké AKTUÁLNÍ zkušenosti s obojím a jestli je někdo nemá a haní jednu stranu... budu sprostej.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

to hapi, pekne .. nikdo ti nebere tvoji uchylku ... ale ver, ze tu neni zadna polovina :D ... ten pomer bude nekde jinde ..
s tim, ze vsude je stejny atheros ... jo super .. ale prece chipset neni vsechno ? co radiova cast ? ... kupa podelanych wf switchu atd .. ? jako nemuzes rict hele tyhle dve karty maji stejny atheros chip tak jsou tim padem totalne stejny ... jsi mimo, ale nechcu se tu hadat :) jen bych rad by jsi tu nefabuloval a nepletl hlavy normalnim lidem ;)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

miract
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:to hapi, pekne .. nikdo ti nebere tvoji uchylku ... ale ver, ze tu neni zadna polovina :D ... ten pomer bude nekde jinde ..

Ano, podle toho kolik lidi se v Luhačovicich prihlasilo, tak 2/3 ISP fandi mikrotiku! :)

SXT bohuzel neni 2,4GHz radio, proto se neda pro tento transvertor pouzit.Bohuzel. Ale me by nevadila ani nejlevnejsi RB411 a miniPCI 2,4GHz kartou, hlavne at to da vic jak 40Mbit a je to mini zapraskane 5GHz pasmo. Ja tuhle hlacku beru jako p2p link na posledeni APcko do par desitek klientu, rozhodne NE na magistraly pro pripojovani obci/mest.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to miract ... v Luhacovicich nebyly jen samy mikrotikaci ? :D vzdyt to byla akce jen pro mikrotik uzivatele ... ahaaaa tak potom je ten pomer tak 1/5 isp mikrotik jako radio ... a 4/5 ubnt :) o routrech eth-eth se nebavim ... z toho plyne, ze to je fakt smutne jak mikrotik diky sve demenci prisel o uzivatele :) radio zarizeni ... ale teda zustal mu hapi :P
0 x
- programming
- development
- education

miract
Kontaktovat uživatele:

Ja jsem taky zustal u mikrotiku a nemam stim sebemensi problem. Jedine, co mikrotik neumi(nebo spis nedela), jsou anteny, ale ne ze by ty ubnt byly nejaky extra zazrak. Jinak HW je naprosto srovnatelny s ubnt(pci/pcie asi nema cenu na 100Mbit ethernetu resit) a SW je u mikrotiku o mnoho let vyvoje pred ubnt. Proto mi jake lepsi reseni pro transvertor prijde pouziti mikrotiku.

Kolik z vas pouziva jako paterni router Routerstation od ubnt? NIKDO, nebot to neni tak klikojidni jako RBx50x co?
A to je asi duvod toho, proc cim dal tim vic pseudoISP pouziva ubnt, nebot si to neumi naklikat tak, aby jim ten mikrotik chodil...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

no potes ... pokud je otazka vyvoje, ze bude mit u ubnt spoustu funkci k nicemu a v globale to bude "cim vic moznosti, tim mene funkcnosti" .. tak diky takovy vyvoj nechci :) ............. problem u mne ale nebyl, ze bych si to neumel naklikat (nastavit) me to chodilo ... celkem temer pul roku, ale behem toho pul roku bylo tolik mrtvych karet, tolik servisu .... tolik vyjezdu a hodin stravenych nad tou srackou, ze jsem se jednoho dne nasr* a vsechny ty RB vyhazel ( rb si necham na routery eth-eth, ale mam tu tak 500ks R52H kdo by chtel, necht da cenovku PM/SZ ) ... nakoupil jsem bullety a do dnes tam jsou a funkcni ... a to uz je u nekterych i tri leta ............ navsteva sajtu je spise otazkou pridani ci vymeny neceho za rychlejsi nez reseni problemu proc ten kram zas nechodi :) ... takze kdyz me nekdo rekne, ze nemam rad mikrotikove radia protoze je neumim nastavit .... hmm jako vtip dobre :) ale diky .. mam rad bez-servisni a bez-problemove zarizeni a proto jsem pro ubnt ....
0 x
- programming
- development
- education

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Taky jsme ceká sít kompletně zůstali na MK a UBNT jde kolem. Cena opravdu není to co by nás lákalo. Přípojky se stejně dotují, takže když má klient MK tak to je jedině výhoda - aspon je vidět co se děje. Logy, Torch, connection, atd...

AIRBQ na mikrotiku by se nám také líbil
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:no potes ... pokud je otazka vyvoje, ze bude mit u ubnt spoustu funkci k nicemu a v globale to bude "cim vic moznosti, tim mene funkcnosti" .. tak diky takovy vyvoj nechci :) ............. problem u mne ale nebyl, ze bych si to neumel naklikat (nastavit) me to chodilo ... celkem temer pul roku, ale behem toho pul roku bylo tolik mrtvych karet, tolik servisu .... tolik vyjezdu a hodin stravenych nad tou srackou, ze jsem se jednoho dne nasr* a vsechny ty RB vyhazel ( rb si necham na routery eth-eth, ale mam tu tak 500ks R52H kdo by chtel, necht da cenovku PM/SZ ) ... nakoupil jsem bullety a do dnes tam jsou a funkcni ... a to uz je u nekterych i tri leta ............ navsteva sajtu je spise otazkou pridani ci vymeny neceho za rychlejsi nez reseni problemu proc ten kram zas nechodi :) ... takze kdyz me nekdo rekne, ze nemam rad mikrotikove radia protoze je neumim nastavit .... hmm jako vtip dobre :) ale diky .. mam rad bez-servisni a bez-problemove zarizeni a proto jsem pro ubnt ....

Tak sorry dade, ale tohle bych do Tebe teda nerek... Chlubis se tady jak "z nudy" nekdy stavis operatorum spoje a site a sam si neumis postavit anteni system tak aby Ti neodchazeli karty? To mi prinejmensim prijde dosti divne... ne snad? ja sam mam desitky P2P spoju prave ciste jen na mikrotiku a u klientu stovky RBcek a karta mi neodesla uz ... rekneme v radech nekolika roku... (tuk tuk)
a na sajty chodim taky vicemene jen kvuli upgradu...
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

no když se dadeho zeptám jinak, nesnášíš hardware nebo software? Nesnášíš routerboard nebo mikrotik(routeros)? Ty říkáš že si nasadil bullety a je klid. Hmm, s odstupem času jak dlouho to říkáš si představuju že sis koupit RB433, nacpal tam karty, vzal 5m koaxy a přídělal k anténám. V tu dobu se dělaly karty bez přepěťovek a srovnáváš to s bulletem kterej jí určo má. Takže když ti dám groove tak je budeš používat protože neschoří jelikož přepěťovku má? hmm? těžko co. Tvoje averze je trochu divná. Co když ti dám router station s CM9 kartama a ona ta karta schoří uplně stejně v RBčku... budeš nasranej na ubnt? nebudeš. Divný co. Chyba bude v rukách. PTP spoje nám nikdy neschořeli a když někde něco schořelo, je to vždycky chyba toho kdo to instaloval.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků