❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod Petr S. » 14 years ago

Díky, čím jsou tedy ty dva módy specifické? Je lepší je nastavit?

net.work: Zatím mi to jede na stole pár metrů od sebe na 100 Mbps :D Budu to nasazovat v nejbližší době, mělo by to být komplet někdy koncem příštího týdne. Pak můžu udělat nějaké měření. Vzdálenost bude cca půl kilometru vzdušnou čarou v přímé viditelnosti. Tedy zatím. Pár klientů možná ještě v budoucnu přibude.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

basty: Ještě mě napadlo, když to upgradnu, nebude tam nějaký problém s licencí? Můžu přecházet mezi různými verzemi ROS s jednou licencí, kterou mám od koupi RB?
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 14 years ago

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License

myslim ze by nemel byt problem, upg. jsem ted celou sit, vsechny mozne zarizka a bez problemu.. jenom to chce na prelomu 3.25 pripadne z na 4 updatova licenci, ale ono to zarve.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

s licenci neni problem, kdyz vemu, ze sxt je rozume pouzitelny jen s v5 (a ted se uz nove kusy SXT s v5.x dodavaj) tak neni co resit...da se prechazet svobodne od 4.x do 5.x

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

basty
Kontaktovat uživatele:

jj, pouzivam 5.2 uplne vsude a nevim zatim o jedinym problemu
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Upragrade na 5.6. Možnosti mi v menu přibyly, podařilo se i zvýšit rychlost přenosu.
0 x

slibca

Příspěvekod slibca » 14 years ago

Petr S. píše:Upragrade na 5.6. Možnosti mi v menu přibyly, podařilo se i zvýšit rychlost přenosu.

O kolik se ti to zvedlo?
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Při testech odesílání dat ze zhruba 90 - 100 Mbps na cca 145 - 160 Mbps. Ale jak jsem říkal, je to zatím jen kousíček od sebe...
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

:shock:
0 x

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 14 years ago

Petr S. píše:Při testech odesílání dat ze zhruba 90 - 100 Mbps na cca 145 - 160 Mbps. Ale jak jsem říkal, je to zatím jen kousíček od sebe...

TCP nebo UDP?
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

UDP, TCP jsem zkoušel, ale už si nepamatuji hodnoty :(

Jinak dnes jsem nainstaloval AP, příští týden přijdou na řadu klienti, tak pak sem hodím nějaké srovnání.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

U klientů nasazeno. Zkoušel jsem měření na speedtest.net a rychlost mi to ukázalo 16 Mbps, což ale naráží na limity routeru (resp. rychlosti klienta - 16 Mb tarif). Při zkoušce měření přes Mikrotik hlásí u jednoho z klientů Bandwith Test tcp cca 40 - 50 Mbps (wlan2). U druhého, který je více od středu vyzařovacího diagramu to jede v tcp 30 - 40 Mbps (wlan1). Hodnoty připojení viz obrázky.

Nerozumím ale tomu, že je tam docela nízké CCQ, tedy alespoň mi to přijde. Možná to je ale tou novou technologií. Co myslíte? Nějak tomu nerozumím. Mám nastavenu frekvenci 5180 MHz a 20/40 MHz HT Below. Připojení ale jede jak víno ;) Zajímavé také je, že lepších výsledků dosahuji u klienta, který má nižší CCQ (wlan1) a horší signál (wlan2), i když jen o trošičku. Co si o tom myslíte?
Přílohy
wlan2.JPG
wlan2.JPG (145.48 KiB) Zobrazeno 2609 x
wlan1.JPG
wlan1.JPG (167.29 KiB) Zobrazeno 2609 x
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

co treba prizpusobeni anteny?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

máš tam docela rozjetý signály chainů. To neni dobrý. Koukám že tam je 13dBm rozdílu. Něco bude někde blbě. Nijak CCQ na NV2 je v závislosti na aktuálnim datovym toku klienta a na jeho rate. Když nebude komunikovat, rate klesne na minimum a ukáže se tam hodně nízký ccq. Což je celkem dobrý protože nízký rate zlepší S/N a tim pádem je větší šance že ke klientům co nepřenášeji nic, z větší jistotou dojde neporušený datový rámec. Ono je to celí časově takže když přenášíš malej objem dat, tak se rate nastaví tak aby bylo dostatečný pro přenos dat a zároveň aby to obsadilo většinu přidělenýho timeslotu. Nižší rate znamená odolnější přenos ať už se změní modulace nebo jenom FEC, je to odolnější.

Jinak docela malí rychlosti. Podle mě ti to sráží ten rozdíl v signálech mezi chainy. Nezřídka se stává že jeden chain na SXTčku je vadnej.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

5180 ? legalne zaciname na 5500 Mhz soudruhu 8)

CCQ u nv2 beha individualne,to je ok, Ja osobne jedu APcko na 802.11n + nstreme, nv2 mi dela moc velky latence...nevylucuji, ze je neco spatne poladeno, ale zatim mi nstreme vyhovuje.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))