❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nový mikrovlnná spoj do 10GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Gigakmitovič

Re: Nový mikrovlnná spoj do 10GHz

Příspěvekod Gigakmitovič » 14 years ago

Leeonek píše:to s tou kvalitou, to by mě fakt zajímalo. Dneska se každý ohání kvalitou, dokonce tu máme špičkové antény za 600kč a podobně. Takže to, že kupuju kvalitu, bych chtěl slyšet tady od lidí na fóru, jak budou spokojení. Každopádně by to nemělo být dříve než budete mít prodaných minimálně několik set spojů, a ne pár testovacích. Řeči o kvalitě přímo od výrobce mě nechávají chladným, to o sobě napíše každý "garážmistr".

Rozumím, na to je velmi dbáno. Modemů IP10 od Ceragon Networks pracuje po svetě cca 60 000ks od roku 2008. Jejich spolehlivost oceňují především mobilní operátoři a developeři LTE sítí, telekomunikační operátoři a vládní organizace po celém světě.
Mikrovlnné jednotky pro pásmo 10GHz jsou vyvinuty v ČR a jsou v souladu se všemi požadovanými normami. Spolehlivost je také doložena.

Jenom opakuji, že zjištuji stav trhu a velmi děkuji za vaše bezprostřední reakce. Ty povedou k definování koncového produktu, který právě vytváříme.
0 x

Gigakmitovič

David2006 píše:1. Každá konkurence je vítaná :mrgreen:

2. Jak to bude se servisem? Prosím rozepsat strategii co se stane IF se mi to pos*re THEN......... THEN , ELSE se můžu jít oběsit?
A prosím rozebrat raději více tu bezpříplatkovou verzi že si tam o víkendu skáknu raději sám kus za kus.

3. Pojede to z 24V kvůli zálohování, spotřeba?

4. Citlivosti (tedy onen datasheet)

5. Instalace jak? Bude nějaká "supervize" v ceně a nebo tady máš zaškolení a starej se?

6. Ten výkon pro ČR je -10dBm alias -15dBm jak se postovalo v úvodu nebo AŽ 10 alias 15dBm jak si myslím?

To velmi rád slyším

K bodu 2/ Vyčkejte
K bodu 3/ Ne, jedná se výkonné radio se s mezinárodními standardy, napájení je -48V
K bodu 4/ Vyčkejte, máme výsledky k harmonizovaným pásmům, 10GHz ODU se teprvé doměřuje, výsledky jsou však lepší, protože se jedná strategicky definovaný prvek s vysokým důrazem na špičkové parametry, vzhledem k nízkému povolenému výkonu
K bodu 5/ Vyčkejte
K bodu 6/ Výkon jednotky je regulovatelný od -15dBm až 10dBm (10mW), povolené jsou ale 2mW
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Gigakmitovič píše:
Leeonek píše:to s tou kvalitou, to by mě fakt zajímalo. Dneska se každý ohání kvalitou, dokonce tu máme špičkové antény za 600kč a podobně. Takže to, že kupuju kvalitu, bych chtěl slyšet tady od lidí na fóru, jak budou spokojení. Každopádně by to nemělo být dříve než budete mít prodaných minimálně několik set spojů, a ne pár testovacích. Řeči o kvalitě přímo od výrobce mě nechávají chladným, to o sobě napíše každý "garážmistr".

Rozumím, na to je velmi dbáno. Modemů IP10 od Ceragon Networks pracuje po svetě cca 60 000ks od roku 2008. Jejich spolehlivost oceňují především mobilní operátoři a developeři LTE sítí, telekomunikační operátoři a vládní organizace po celém světě.
Mikrovlnné jednotky pro pásmo 10GHz jsou vyvinuty v ČR a jsou v souladu se všemi požadovanými normami. Spolehlivost je také doložena.

Jenom opakuji, že zjištuji stav trhu a velmi děkuji za vaše bezprostřední reakce. Ty povedou k definování koncového produktu, který právě vytváříme.

jo to je fakt zajímavý. Modem. Ten bude určitě fungovat ale co ta odu část? ta ani neexistuje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Gigakmitovič

Radiové parametery
Přílohy
IP10_CZ.jpg
IP10_CZ.jpg (187.47 KiB) Zobrazeno 1812 x
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Gigakmitovič píše:Rozumím, na to je velmi dbáno. Modemů IP10 od Ceragon Networks pracuje po svetě cca 60 000ks od roku 2008. Jejich spolehlivost oceňují především mobilní operátoři a developeři LTE sítí, telekomunikační operátoři a vládní organizace po celém světě.

Ok, tedy 5letá záruka v ceně by nemusela být nijak bolestná, když to zvládl nějakej Racom :mrgreen: tak co to bude pro Ceragony, že :D . A co si budeme povídat délka záruky odráží to na kolik si kdo s daným výrobkem fandí (tedy věří). Jinak řešení od Ceragonu používal v některých svých spojích i pan Peterka tedy fy. KPE tak před 2lety pokud se nepletu, možná to na tom má pořád ale asi máte něco novějšího a on více svého. Jinak berte ty moje šťouchance v dobrém jak jsem psal jsem rád že přibude další do pranice :) .

Jinak těch -48V tu má asi každej druhej běžně na bodě a jsem asi s 24V bílá vrána :mrgreen: . Pochopím že někdo to staví na 12V jinej to neřeší vůbec a dalšímu stačí UPSky a dovedu pochopit že velcí hráči to možná někteří mají na těch -48V postavené. Ale přesto si dovolím vyslovit jeden brainstorming že je těch 48V pěkně na h.... kulové :( .
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Gigakmitovič: Modem od Ceragonu je sice pěkná věc, ale to ještě nic neznamená, zbytek spoje se dá velmi zprznit, takže opět žádná relevantní informace. Třeba tady u pana Peterky kombinace s Ceragonem znamenala "pěknou" spotřebu téměř 50W a už jen kvůli energetické nenažranosti bych to živit nechtěl. Ne kvůli finanční otázce, ale 3 spoje na jednom site a hned máme 150W a to už je fakt pěkný záhul na zálohu....

David2006: Símtě, 48V je standart každého výrobce spojů. Kdybys jich chtěl kupovat 20, chápu že Ti vadí zakoupení konvertorů z 24 na 48V ale pokud si koupíš jeden (jestli vůbec) tak nechápu proč rozebíráš otázku napájení ;)
Nevím jestli jsi se díval na ty ceny, ale že by byli nějak oslinivé, to určitě nejsou. Takže nerozumím Tvojí nadšené reakci, myslíš že další výrobce spojů ve stejné cenové hladině způsoví slevnění 10Ghz spojů na polovinu? :D
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

To Leeonek:

To s tím napájením máš pravdu je to s těmi -48V standard a 20ks kupovat nebudu. Druhá strana mince je že standardně těch -48V na sajtě nemáš a zálohuješ si přes 24 nebo 12V hold jsme ve světě ISPček v CZ a ne někde ve světě národních telkooperátrů. Tedy ano na nějakém Xtém místě budu řešit u spoje i tohle :D .

To že jsem nadšen musíš chápat v kontextu jak o tom píši. Tedy každá konkurence v desítkách je dobrá a a potenciálně kvalitní (no aspoň v něčem z toho bude Ceragon:) ) zvláśť :mrgreen: . Nad cenou se nemá teď cenu pozastavovat, protože tu vyléčí prvotní (ne)odběry (psss to tu neříkejte :lol: ) a druhak tak či onak zatlačí na cenovou politiku ostatních výrobců (to zas od nich bude keců že už nemaj kam uhnout :mrgreen: ). To je celé nehledej v tom nic převratného :) .
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Leeonek píše: Třeba tady u pana Peterky kombinace s Ceragonem znamenala "pěknou" spotřebu téměř 50W a už jen kvůli energetické nenažranosti bych to živit nechtěl. Ne kvůli finanční otázce, ale 3 spoje na jednom site a hned máme 150W a to už je fakt pěkný záhul na zálohu....

Ta sice nebyla 50, ale 38W, ale budiž. A co se tyce zalohovani.. No to je holy fakt, s tim asi nikdo nic neudela. Ale bud nekdo buduje sit na Mikrotikicich po stožárech s UPSkama po 2000, nebo holt co site to i menic se baterkou za cca 4000,- s kapacitou 20Ah pro 48V, pokud je to nekde uprostred poli, kde je dodavak el. energie bonusovy stav..
A rozdil mezi spotrebou 20 a 40W? Je to při 4Kč za kW 1400Kč za rok na celem spoji.
Jinak Ceragony.. Byly skvele, ikdyz jsme prodavali repasy, sice mely trochu tupejsi ETH porty, ale to byl asi celkem jev bezny pred 10lety, kdy vznikaly. Jinak radiove.. Daly do kapsy i modemy soucasnych vyrobcu. Ceragon je trida
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Leeonek

Insider píše: Ta sice nebyla 50, ale 38W, ale budiž.

Ano omlouvám se, to sem přestřelil aniž bych se podíval....

Insider píše:A co se tyce zalohovani.. No to je holy fakt, s tim asi nikdo nic neudela. Ale bud nekdo buduje sit na Mikrotikicich po stožárech s UPSkama po 2000, nebo holt co site to i menic se baterkou za cca 4000,- s kapacitou 20Ah pro 48V, pokud je to nekde uprostred poli, kde je dodavak el. energie bonusovy stav..

Kdybych tam měl jeden spoj a na lokalitě končil, s tím, že tam bude nějaký alix s odběrem 4-5W a další 2 každý po 2 sektorech, tak se mi tam 40W na spoji pěkně promítne. Bez spoje bych tam nechal v klidu 18AH baterku a vím že to 10+h v klidu udrží, ale na stejnou s tím spojem to po 3 hodinách lehne.
V případě že to bude nějaká retranslačka se 3mi nebo více spoji, tak se při záloze pěkně prohnu. Neříkám že s tím může jít něco dělat, to je jen holý fakt. Je to stará plečka, byť rádiově super, dřív se prostě na něco jako je energetická náročnost příliš nehledělo, jako ostatně ve všech odvětvích.

Insider píše:A rozdil mezi spotrebou 20 a 40W?
nevím jestli záměrně, nebo nevědomky zkreslená informace, Summit dle výrobce 10W (naměřil jsem 13) Orcave psáno 16W (neměl jsem možnost změřit). Takže řekněme 13W versus 38W? Takže "normální" spoj se mi do Ceragonu vleze bezmála 3x a to už vypadá při srovnání opravdu hodně špatně.

Insider píše: Je to při 4Kč za kW 1400Kč za rok na celem spoji.
Psal jsem, že finanční stránka pro mě v tomto případě není až tak podstatná, ale když už je to tu zmíněno.... 4kč za kW? To asi ani ne, nevím co je to za cenu, ale když si vezmu technologie které mám v drtivé vetšině případů u normálních smrtelníků na klasických rodinných domcích, je cena za kW 5,5-6kč, dle aktuálního tarifu klienta.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:.

Nemá smysl polemizovat.. Odbihame od tematu. Je to vec priorit, nekomu za 70t vyhovoval spoj ktery prenasel 48Mbit, nekdo zase preferoval za 65t 98Mbit spoj s moznosti rozsirit o dalsich 50Mbit. To je cely.. A spotreba 10W vs 40W.. Ty v tom vidis problem, ale 150 zakazniku s tim problem nemelo a nema. Pokud nekdo nekam zene 100 Mbit, tak ho 150 korun mesicne fakt nerozhodi. Udela si vlastní napájecí terminál s nabíječkou na olovene baterky (700Kc) 100Ah baterku za 1600 a pripadny menic z 12 na -48V/3A (1000Kc), to ma dneska kazdej druhej ISP a funguji na tom dost spolehlive.
Jinak co se IP 10 od CN tyce, predpokladam celkovou spotrebu vcetne rozumne mikrovlny cca do 30W. Což je u profesionalniho radia zanedbatelne.
0 x

Leeonek

Jasně, někoho to nerozhodí ale já se na spotřebu dívám. Pokud bych spotřebu nehlídal mám ještě pořád na každém bodě x86 s odběrem 60W, proč ne, přece je to jen pár kW navíc :)
Dneska každý doma šetří korunky za elektřinu kouká na každý watt aby měl všude co nejmíň, hledá mrazáky, pračky, myčky s co nejmenší spotřebou, svítijou doma úsporkama ale panu magnátu Peterkovi to holt nevadí, on zřejmě žije někde jinde :D

Tohle není odbíhání od tématu, pouze upozorňuji na zbytečně vysokou spotřebu u těchto spojů. Na odbíhání od tématu tady máme jiné kabrňáky, třeba viewtopic.php?f=18&t=7415&start=15 ....

Ono to není jen o vysoké spotřebě, třeba celá dneska už poměrně přežitá koncepce idu + odu je trošku mimo. Pokud nemám na místě možnost racku, tak nevím kam bych takovou velkou vnitřní krávu (nebo víc krav) nacpal. Argumentovat tím, že pokud mi nebude stačit 10ghz, můžu jednoduše přejít do licencovaného pásma možná přijde super pár spořílkům kteří mají jeden páteřní spoj jako uplink celé sítě, nejsou schopní zafinancovat nový spoj, a starý přehodit na jiné místo v síti ;)
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Leeonek píše:Ono to není jen o vysoké spotřebě, třeba celá dneska už poměrně přežitá koncepce idu + odu je trošku mimo. Pokud nemám na místě možnost racku, tak nevím kam bych takovou velkou vnitřní krávu (nebo víc krav) nacpal. Argumentovat tím, že pokud mi nebude stačit 10ghz, můžu jednoduše přejít do licencovaného pásma možná přijde super pár spořílkům kteří mají jeden páteřní spoj jako uplink celé sítě, nejsou schopní zafinancovat nový spoj, a starý přehodit na jiné místo v síti ;)

Pod to se podepisi take. A s tou spotrebou mas pravdu. Mam tu jednu dozivajici AL18F a spotrebu to ma ke 100W, coz je dnes fakt neunosne. Ale zase na druhou stranu je to spoj stary pres 4 roky a slape jako hodinky. Za ty roky elektrina zdrazila a stouply naroky na zalohovani napajeni.

Dnes uz leda only ODU reseni se stropem spotreby 30W.
0 x

Leeonek

100W? tak to už je fakt brutální :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

miract píše:
Pod to se podepisi take. A s tou spotrebou mas pravdu. Mam tu jednu dozivajici AL18F a spotrebu to ma ke 100W, coz je dnes fakt neunosne. Ale zase na druhou stranu je to spoj stary pres 4 roky a slape jako hodinky. Za ty roky elektrina zdrazila a stouply naroky na zalohovani napajeni.

Dnes uz leda only ODU reseni se stropem spotreby 30W.

No vidis a pred 4 lety to byly oci na vrch hlavy, jaka je to spica. Nase reseni s Ceragony 1528 bylo postavena na technologii z roku 2001. Uz není skoro půl roku v nabídce a před 2 lety těch 40W, proc ne. To je vývoj, dnešní platformy si většinou nesahnou pod 20W a i Vám se 20W bude za 3 roky zdat hodne. To je vývoj.
0 x

Gigakmitovič

David2006 píše:1. Každá konkurence je vítaná :mrgreen:

2. Jak to bude se servisem? Prosím rozepsat strategii co se stane IF se mi to pos*re THEN......... THEN , ELSE se můžu jít oběsit?
A prosím rozebrat raději více tu bezpříplatkovou verzi že si tam o víkendu skáknu raději sám kus za kus.

3. Pojede to z 24V kvůli zálohování, spotřeba?

4. Citlivosti (tedy onen datasheet)

5. Instalace jak? Bude nějaká "supervize" v ceně a nebo tady máš zaškolení a starej se?

6. Ten výkon pro ČR je -10dBm alias -15dBm jak se postovalo v úvodu nebo AŽ 10 alias 15dBm jak si myslím?

To velmi rád slyším

K bodu 2/ Servis, bude jej zabezpečovat místní firma, která dle našich referencí plní své závazky vůči klientům nad standardně, SLA je samozřejmostí, opravy výměnou na místě, to je standard. 2 sklady na místě CZ, Praha a Olomouc pro případ poruchů.
K bodu 3/ Ne, jedná se výkonné radio se s mezinárodními standardy, napájení je -48V,24V bude Option.
K bodu 4/ Vyčkejte, máme výsledky k harmonizovaným pásmům, 10GHz ODU se teprvé doměřuje, výsledky jsou však lepší, protože se jedná strategicky definovaný prvek s vysokým důrazem na špičkové parametry, vzhledem k nízkému povolenému výkonu Kompletní výsledky verifikovaného měření do 14dní předběžné výsledky zveřejníme ještě dnes.
K bodu 5/ osvětleno bodem 2. Jsme blízko dohody s místní firmou.
K bodu 6/ Výkon jednotky je regulovatelný od -15dBm až 10dBm (10mW), povolené jsou ale 2mW.

K ostatním bodům:

Spotřeba. 10GHz pásmo, upřesníme, ale zatím se očekává do 30W, spotřeba licencovaných pásem do 45W
0 x