❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF > trosku vic nez jen dynamika ...

Návody a problémy s konfigurací.
CANOPA

Re: OSPF > trosku vic nez jen dynamika ...

Příspěvekod CANOPA » 14 years ago

je to jak pise petr . My pouzivame ospf taky pro balancovani mezi dvema spojema(10Ghz-100Mbps). Celkoy prutok je cca 130Mbps . Ospf to rovnomerne rozklada 50/50, jak tcp/ip dovoli. Staci jen na obou interfacech nastavit stejny cost a o zbytek se postara ospf samo.
0 x
Petr S.

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

stejný cost mě právě způsobuje nepředvídatelné přepínání jednou a druhou stranou, stalo se mi, že up jel jedním směrem a down druhým.
0 x

petr

Příspěvekod petr » 14 years ago

Leeonek píše:stejný cost mě právě způsobuje nepředvídatelné přepínání jednou a druhou stranou, stalo se mi, že up jel jedním směrem a down druhým.

Nepřipadá mi, že by to nějak vadilo. Pokud jsem to dobře vypozoroval (mohu se mýlit), v rámci jednoho spojení data tečou pouze jednou větví. Každé zařízení může navazovat spojení víc a každé z nich může vést jinou cestou.
Když jsem měl obě větve na 5GHz, byl na jedné z nich mnohem lepší upload. Než jsem to vyřešil, dočasně (asi na 3 měsíce) jsem provoz zhruba ze 2/3 sítě záměrně rozdělil tak, že upload a download tekl různými cestami. Žádný problém s tím nebyl.
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

to chápu, pokud to záměrně nastavíš rozdílnýma cestama, pak ano. Já jsem psal, že při stejné cost mi tekl upload jednou trasou a down druhou.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Ahoj, pekně se mi začína zakruhovávat síť a nerad bych udělal blackout špatným nastavením OSPF. Proto prosím o radu, jak by jste to udělali..

Schéma v přiloženém obrázku.

Aktuálně mi již přes rok funguje OSPF mezi R1 až R4, vše v area backbone(0.0.0.0).

Dále mám udělané area dle barvy vlákna, R5+R8 červena(0.0.0.1), R5+R9+R10 modrá(0.0.0.2), R5+R11+R12 zelená(0.0.0.3), R5+R13+R14 žlutá(0.0.0.4).

Zatím nemám osazené routery R6 a R7.

Váhám, jake area dát na spoje mezi R2+R5, R4+R6 a R6+R7. Přápadně jaké area použít pro žáložní rádia R5+R13 a R8+R10.

Radio link mezi R5+R13 a R8+R10 jsou tám z toho důvodu, že sice na daný bod(R8 a R13) vede optika ze dvou stran, ale posledních cca 100-200 metrů jde po jedné optice. Jsou to důležité vysílače, tak je potrebuju mít zálohované rádiem, kdyby to někdo utrhl.

Poradí nekdo zkušenější?
Přílohy
ospf.JPG
ospf.JPG (52.36 KiB) Zobrazeno 1231 x
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

Asi tak, všechny routery na tom obrázku dát do area0 (0.0.0.0), další arei dělat max na routery, které jsou případně navěšeny za ně dál (pokud tam něco je a není toto celá síť). Pokud to tak neuděláš, tak si zaděláváš dost na komplikace, zvláště pokud tam máš ROS na routerech. Né, že by to nešlo nakonfigurovat, ale bude to dost pakárna.
Např. pokud propoj R5-R2 nebude v area0, tak ty další arei, co sousedí s R5 se nedostanou do internetu přes R5 router. Proč? Protože defaultně area komunikuje jen se sousední areou nebo se vzdálenou jen v případě, že mezi nimi je jen area0.Takže pokud uděláš další area na spoji R5-R2 (řekněme 52), tak aby se ty další 0.0.0.1 až 0.0.0.4 se dostanou do netu jen když bude definován virtuální OSPF link mezi R5-R2, který router R5 virtuálně zapojí přímo do area0, takže area52 zvlášť je vyloženě komplikace.
Další, pokud bude a area0 na linky R4-R6-R7 i propoj R5-R6 (a vše mezi R1-R4), tak pokud budeš chtít víc areí a dáš pak samotou areu co je R8, pak z R9-R10, R11-R12, R13-R14, tak to buude fungovat a vypadat hezky, dokud nenastanou dvě chyby současně. Chceš mít ošetřen i případ, kdy to selže R6 a zároveň třeba linka R5-R11? V takovém případě se ti area R11-R12 dostane ven třeba přes R7-R8-R5..., ale v cestě bude několik areí a pokud area R11-R12 nebude mít funkční spojení skrz area0 (aspoň virtuálníma linkama) k R1-R4, tak smolík. Navíc popsaný případ je o to komplikovanější, že ti dojde k rozpadení area0 ne dvě čísti (R7 jedna a R1-R5 další), tak to OSPF nemá rád. Umí to, ale opět to musí být specificky nakonfigurováno.
Takže nejjednodušší je vše mít jako area0 a máš klid. Pokud mermomocí chceš víc areí (routery R9 a výše jsou slabší s RAM, máš tam desetitisíce rout a neudrží plnou routovací tabulku a musíš proto dělat stub arei), tak routery R1 až R8 a všechny linky mezi nimi budou v area0 a uděláš si pak zvlášť další tři arei kryjící R5-R9-R10-R7 (zda R8-R10 bude v 0 nebo a arei dál je celkem jedno), R5-R11-R12-R7, R5-R13-R14, tak to bude OK. Pokud uděláš další arei zvlášť i z R5-R8-R7, tak budeš mít problém, pokud chcípne něco v propojích R1 až R7 (problémovým místem bude zejména chcípnutí propoje R6-R7) tak, že dojde k rozpadení area0 na dvě části. Proto doporučuji něčím udělat ještě propoj na úrovni area0 mezi R7 a R5. Nemusí to být zrovna PtP spoj optika/rádio, je možno k tomu použít OSPF virtualní link mezi routery R5-R7 skrz některou z těch vyšších areí (v případě nasazení ROS nedoporučuji), ale klidně jen Ethernet VLANa, IPIP nebo GRE tunel přes nějakou z těch vnitřní areí.
0 x