❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
pcwifi
antispam: Ano

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

Maxik :Neubiram nic kvalite elboxu nebo jinym znackam, ale skalar ma hafo ISPiku overeny a ja uz pomalu taky a proc mam menit, kdyz to jede zcela bez problemu ? :) sak kazdej jede v tom svym v presvedceni, ze pouziva to co je spolehlive a bezproblemove.

neverhappy : pekne...ja jsem ale po ruznych zkusenostech tamnich prispevovatelu naklonen tomu, ze co 1xRB to 1xAluBox a hned za antenu samozrejme. Neco jako pigtail apod. (krome pigtailicku primo od anteny do RB) me uz do budoucna nic nerika...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 14 years ago

pcwifi píše:co 1xRB to 1xAluBox a hned za antenu samozrejme. Neco jako pigtail apod. (krome pigtailicku primo od anteny do RB) me uz do budoucna nic nerika...

PW

Alubox taky pouzivam tak jak ty, ale strkam do nej Alix, nekde to ale nejde, proto musi byt bedna a pak pigtaily na strechu, pouzivam profi tluste a neni s tim problem. Jinak Alix pobezi na 2,4Ghz, takze tam toho ruseni moc nebude, a az prepojim klienty na 5Ghz, tak je jen preklopim na Alix a 711 budou jen zaloha.
Tema vlakna je SXT, omlouvam se za OT.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

proč máš přepětovku mezi alixem a RB450G když je to v jedný bedně?

co myslíš že nejde? kupujem jenom anteny s boxem a bedna pod střechou je menší než to co máš ty. Proč vlastně máš firewall, mangle a queue někde uvnitř sítě na sajtu když neni třeba?

RB711A nám tu tahá opravdu hodně lidí ale bez nějakých zásahů do datovýho toku.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

neverhappy píše:To pcwifi:Asi jako tohle? V mem pripade RB450G

To mas v kovove bedne? Tam se to musi vzajemne strasne rusit, protoze uvnitr te kovove bendy urcite vznika silne stojate vlneni. Doporucuji plastove bedny. Mas pekne udelane napajeni :)
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 14 years ago

Prepetovku mezi Alixem a RB450G je tam, protoze do ni prijde stricit zalozni ehernet z venku, zatim nemam, tak jsem ji strcil na Alix. Byla tezka domluva ohledne umisteni anten, ktere uz tam jsou asi 4 roky a pribydou jen dva skalary , natoz davat na strechu i bedny.Navic je to pekne prehledny v jedne krabici.Je to kompromis mezi pristupovym konfortem a moznem ruseni a vydaji za pigtail. S kovovyma bednama nemam problem. Mam jednu od prostor design kde jede PC se 4 ma pateremi v NV2 a 2x sektor. Navic vetsinou mam nejaky RB a Alixi v Aluboxech a tam take mam vetsinou 2 karty. Plastove bedny nemam rad. Ja jed doufam, ze zase to vlneni nebude takove, karta se snad nejvice vyzari do konektoru a do anteny. Navic tam bude 2x2,4GHz a 2x 5 Ghz.Kdyz si vzpomenu, ze nekdo osazi celou RB600/800 i s daughterboardem 8-mi kartami??
Mangle, firewall, atd mam z toho duvodu, ze jsem presel na ISP admina a tak jsem zacal manglovat na jednotlivych AP, drive jsem mel 1 server.Ted to zkusim pres ty RB711 a pravidla nahazu na to RB450G.
Pojede na to cca 30 lidi, takze to bude stacit. Dik za rady.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 14 years ago

okoun píše:možná tu to padlo ale jak se dá ze SNMP vyčíst co CCQ, rád bych to také používal, díky.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Munin_Monitoring - munim me bezi, ale nedari se mi to ccq nejak rozjet, grafuje mi to pouze local linux masinu (web, postfix ...). Třeba někdo nakopne :-)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

zajímavé, to musí být nějaká novinka, zkoušel jsem to dříve a oid jsem na ccq nikdy nenašel

hmm tak už vím, ono to ccq nebere ze snmp ale přímo z ssh
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Další možnost je přes php API, jednoduše integrovatelné do cacti.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

a máš tu šablonu do cacti? to bych byl rád
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pepulis

okoun píše:a máš tu šablonu do cacti? to bych byl rád

Do cacti šablona myslím není, protože to aspoň dříve před SNMP nešlo vyčítat...
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Me na SXT taky nefunguje snmp, ale vubec nevim proc. Mam to nastavene jako ve vsech ostatnich RB a tam to jede...
0 x

pepulis

miract píše:Me na SXT taky nefunguje snmp, ale vubec nevim proc. Mam to nastavene jako ve vsech ostatnich RB a tam to jede...

Ja se mrknul ke me a vsechno jede, SXT v. MK 5.4.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Ja mam taky 5.4 a proste mi na snmp nereaguje...
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

panove, vy co mate STX nasazene nekde vice ve vysce typu 20-30M jako nejaky jednoduchy spoj, kde tento HW dostava plnou dardu od vetru,deste atd...nejaky problem s vodou ci nejake zavady temito extremnimi podminkami zpusobene ? Jde mi o umisteni na TV prevadec do 30metru, kdy bude slouzit jako kratky spoj na 600M a na nem bude mejt vsechny povetrnostni vlivy skutecne z prvni ruky :lol:

tHx

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

miract
Kontaktovat uživatele:

Jednu stranu mám na 7.patrovym paneláku + 6 metru nad střechou. Link je na cca 500 metrů. Teď co byly na moravě ty děsny bouřky, tak to přežilo v pohode.
0 x