❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Jardax
antispam: Ano

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Tak po par tydnech testovani mohu zodpovedne prohlasit, ze SXT na cca 500m bezi stabilne kolem 40Mbps pFD (pseudoFullDuplex) na single kanalu. Ani ty bourky a slejvaky z poslednich dni nemely zadny zaznamenatelny vliv.
Takze definitivne jako jednoduchy all-in-one hw na kratke spojovacky dobra vec.

Jeste by mne zajimalo srovnani s tim bazmekem co udelali na RB411 - 16dB MIMO antena a instalacni prostor pro mkt - Station unit se tomu rika.
Nezkousel to nekdo porovnavat, hlavne teda asi tu antenu, protoze jinak mi to prijde naprosto stejny.
Jediny zaznamenatelny bonus by to melo v pripade, ze by se vyskytla viceethernetova verze mkt. Coz stejne asi nehrozi :)
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Ja mam SXT cca 14 dnu na taky cca 500 metru pres par stromu. Na 40MHz to da temer 100Mbit pFD (pseudoFullDuplex).
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 14 years ago

rad by som dal do pozornosti jeden z nasich novych vyrobkov ktory je urceny pre Routerboard SXT.
http://www.rfelements.com/NanoBracket_SXT.html

Obrázek

ide o popularny drziak Nanobracket ktory pravdepodobne vsetci poznate. Inovacia je vtom ze je vybaveny koncovkou na pripojenie k Routerboardu SXT. Koncovka sa na routerboard SXT pripevnuje rovnakym sposobom (zacvaknutim) ako povodny originalny drziak ktory je v baleni routerboard SXT. Nanobracket SXT ma niekolko vyhod. V prvom rade bezkonkurencnu moznost nezavisleho nastaveneia vo vsetkych 3 osiach vdaka gulovemu capu, dalej moznost instalacie na stoziar/konzolu alebo aj priamo na stenu. Pri instalacii na stoziar je uplne jedno ci je potreba instalovat na vodorovnu, zvislu alebo sikmu trubku, vdaka gulovemu capu je moznost instalacie v akomkolvek smere. Zaroven je vhodne spomenut ze drziak je vyrobeny z ABS UV resistant plastu (rovnaky plast je pouzity na telo routerboardy SXT) takze nehrozi jeho korozia ani po rokoch.

jedna sa o uplnu novinku (dostupna je od vcera), ktoru zatial mozete kupit u tychto predajcov:

http://www.wificentrum.sk/nanobracket-sxt_d1006.html
http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2305

dalsi budu pribudat uz v najblizsich dnoch
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Hlavne aby to bylo i pro tu Vasi antenu naprimo jako tady to a na stozar min 60mm.

Ahoj Lada
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

Nebo spise max do?
U klientu (mimo stare bytovky) jsem se prozatim nesetkal s tlustsimi stozary.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 14 years ago

Nekde jsem to sxt nasadil na zkousku uz pred mesicem a nemohu si vzpomenout, kde. Mrknu a dam vedet jak se jevi.
Tak jsem ho nasel je na 600m, jedno polarizacni AP v 802.11a Vykon cca 25dB.
Prvni obrazek Stourac antena (20dB), vzdalenost 530m, vykon na karte 5dB
Druhy obrazek StationBox mikro (15dB), vzdalenost 480m, vykon na karte 12dB
Treti obrazek sxt (15dB), vzdalenos 600m, vykon na karte 17dB :oops:
Vse je pripojeno na jedno AP, antena ELBOXRF: Sektorová profi anténa TA 14 dBi, 90 st., vert

Takze nejlepsi antena stourac, pak stationBox micro, nakonex sxt. Do budoucnosti, jestli Stourac nezacne vyrabet dvojpolarizacni klientske jednotky a vzhledem k prodeji nove rb711 mi vychazi nejlepe pomer cena/vykon ten stationBox.
To Jardax ten bazmek stationBox mi na jednopolarizacni ap vychazi lip. Na dvoupolarizacni ap asi sxt, ale uvidime s prichodem nove rb711. Jen me stve ze mam to sxt pres limit.
Přílohy
stourac octagon.png
stourac octagon.png (35.73 KiB) Zobrazeno 2621 x
mikrostation.png
mikrostation.png (37.97 KiB) Zobrazeno 2625 x
sxt komplet.png
sxt komplet.png (39.84 KiB) Zobrazeno 2635 x
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 14 years ago

No bylo by dobre se zamyslet, proc zmizela nekvalita CCQ u SXT po 2 tydnech. Bud jste to opravili, nebo zmizelo ruseni, ktere to zpusobovalo. Pokud si vememe jen posledni 2 tydny, vychazi kvalita u vsech 3 velmi podobne. Jedine co je trosku videt, je rozkmit u SXT. Jinak je to dle me jen otazka chyby mereni.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

zaráží mě, jak si někdo koupí kvalitní šťouračky a připojí je na kůl jako je elboxrf. Bylo by vhodný brát v potaz i úhly pod kterym koukaji na ten sektor.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

možná tu to padlo ale jak se dá ze SNMP vyčíst co CCQ, rád bych to také používal, díky.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

neverhappy

Budu reagovat. Vsude pouzivam jako sektory skalary ss-60, je tojediny bod kde je elboxrf stal me 1600,- a nemyslim, ze by byla tak spatna, drive jsem tam mel jinou vypadala jakpatnik ze sklolaminatu, uz nevim znacku a byla sice cca 3x vetsi, ale rozhodne horsi. Pokud vis o lepsich (krome skalaru, ktere pouzivam, a ktery maji vetsi vertikalni uhel, (jsem v dost kopcovitem terenu), tak mi porad.
Vsechny stanice se do toho sektoru vejdou v pohode, myslim ze jsou max 30° od stredu vysilace ve cca stejne vysce.
To CCQ u SXT taky nechapu,jsem na vesnici sam a nezarusen, nic jsem nedelal, opravuji domek a byl jsem mesic bez strechy, takze internet sel trochu stranou.
Anteny jsem koupil na zkousku. Pan Stourac ma sice vyborne anteny, bohuzel nevim o zadne sektorove na AP, octagony s boxem mi privezl 2kusy, za coz dekuji, ale o tom ze by je mel v nabidce na webu nic nevim. Anteny jsem bral na zkousku, abych porovnaval.
Vubec nevychazeji podobne. Stourac antena 25DB, Nanostation 27dB a SXT 32dB
Jeste jsem chtel udelat bandwitch test, ale tam to konci kolem 20Mb v TCP (asi omezeni procesoru 711).
Anteny pana stourace podle me.
Klady: Kvalita, kvalita, kvalita
Zapory: Musim objednat jakou chci polarizaci (nemam na vysilacich jen jednu a zjistit u zakaznika, ze je od neho lepsi vyhled na Vertikalni Ap a mit antenu Horizontal (smula). Nevim proc nejde otocit.
Neni platce DPH
Zadny prodejce, webovy shop (vidim skladem, objednavam)
Pro nekoho cena (ta je umerna kvalite)
Pokud pan Stourac udela 2polarizacni klientskou antenu, bude je mit stale skladem, tak prekousnu, ze neni platce DPH a budu brat jen od neho.
Do budoucna chci 2polarizacni antenu. Tvoje slova Hapi. Kdo dnes dela jednopolarizacni Ap, jde proti sobe.
Naposledy upravil(a) neverhappy dne 24 Jun 2011 10:48, celkem upraveno 1 x.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

k tem skalarum...slo by udelat APcko s 2 kusy,1xH, 1xV ? ja teda predpokladam ze ano,jen me zajima ma li to nekdo uz tak...sam sem skalary ochutnal nedavno a dopustit na ne nedam to je pravda. kdyz vidim konkurenci, jak si to smazi vsesmerem v zarusene oblasti,tak lituji jejich kliose (a prirozene jim cpu letaky do schranky s lakavou nabidkou na prechod :lol: ) S tim novym RB711 s 2 vystupy na ant. se bude delat AP celkem krasne...sup ho do AluBoxu,na nej naordinovat i skalary a jede se...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

neverhappy

pcwifi píše:k tem skalarum...slo by udelat APcko s 2 kusy,1xH, 1xV ? ja teda predpokladam ze ano,jen me zajima ma li to nekdo uz tak...sam sem skalary ochutnal nedavno a dopustit na ne nedam to je pravda. kdyz vidim konkurenci, jak si to smazi vsesmerem v zarusene oblasti,tak lituji jejich kliose (a prirozene jim cpu letaky do schranky s lakavou nabidkou na prechod :lol: ) S tim novym RB711 s 2 vystupy na ant. se bude delat AP celkem krasne...sup ho do AluBoxu,na nej naordinovat i skalary a jede se...

PW

Zajimava myslenka, jak budu mit dvoupolarizacni rb711, tak vyzkousim. Jen nevim zda 711 utahne AP. Mam jen jeden AP na RB711, ale na tom jsou dva klienti a procesor jde spickove na 20%, Mam tam firewall, mangle a queues. Nedovedu si to predstavit s 10 klienty. Pouzivam Alix 2d2 a kdyz spocitam cenu 2xB711 5HnD s L4 licenci (cca 3000,-), tak je pro me lepsi ALIX (4000-4500)
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

ta 711tka by v mem pripade byla jen v Bridge, ostatni by zaridil bokem RB750G, ktery ma cpu rychle dost...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Elboxy ta14 jsou velmi dobry ne ze ne, skalar to je vylepsena a zmensena plechovka od parku, vim ze i to funguje ale jako sektor bych to nedal.
0 x

neverhappy

To pcwifi:Asi jako tohle? V mem pripade RB450G
Přílohy
vysilac.jpg
(230.73 KiB) Staženo 367 x
Naposledy upravil(a) neverhappy dne 24 Jun 2011 11:11, celkem upraveno 1 x.
0 x