❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

I4: Získejte bezdrátový spoj SaveLink pro bezlicenční pásmo

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: I4: Získejte bezdrátový spoj SaveLink pro bezlicenční pá

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

pravda, to ale nemění nic na věci, že nevím kolik mám přičíst :)
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Přičteš konstantní frekvenci oscilátoru která je 7,14 Ghz k těm 2,4Ghz a máš 9.54Ghz
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

basty píše:nechcu nic rikat, ale tohle je presne ten ceskej ochcavaci zpusob.

Tak to udělej líp a levněji.. Najednu stranu naříkáte, jak je všechno drahé a na druhou, když někdo příjde s novým řešení naříkáte, že to je bastl a je to drahé..

Všichni víte, že všechno nějak vzniká, prochází nějakým vývojem, tvrdit že 40T je hodně.. Fakt tomu nerozumím.. Udělejte to lépe, levněji a rychleji, nebo mlčte.
Až toho budete kupovat 20ks měsíčně každý, bude cena jinde. Poklona ale všem, kdo jsou schopni a ochotni dát čas něčemu co má reálný výsledek. Buďte si naprosto jistí, že ačkoliv z mého pohledu to není nic světoborného, musel do toho vývojář dát minimálně tolik umu, který by stačil na mikrovlnou část kdejaké Alcomy ME, Sumitu UNI, Orcavu v QPSK nebo naší M3. Protože kdyby to alespoň tyto parametry nemělo, vůbec by se to nerozběhlo. Jestli si myslíte, že příjde Lumen, sedne a postaví napoprvé něco úrovně Ray, SDM, M7, MP165 nebo Oneshitu.. Kdepák, všechno nějak začíná a je jenom na stavu trhu, jak hodně dupe do pedálů a co dovolí novému subjektu. V našem případě to bylo poměrně nesložité, protože úroveň "konkurence" v roce 2005 byla velice bídná a proto pro nás vstup nebyl moc náročný a stačilo k tomu vybavení laboratoře v řádu stovek tisíc korun. I přesto, že tu byly tzv "konkurenti" 10+let. Musím konstatovat a je to prostý fakt, že úroveň konkurenčního spoupeření dohnaly úroveň výrobků českých firem za posledních 5 let na světovou špičku. Skutečně, výrobky, které dneska kupujete si ničim nezadají se světovou produkcí. Vstupovat do tohoto odvětví je tedy dnes daleko složitější, než tomu bylo před 5 lety. A to nejen z důvodů znalostní báze, ale především z důvodů finanční báze.. Odhaduji, že základní vývojové vybavení pro vývoj na špičkové úrovni, kterou si dneska trh vyžaduje je minimálně v řádu jednotek milionů korun, ale naprosto bez okolků tvrdím, že kvalitní laboratoř dnes příjde na 5 a více milionů korun. Což už je solidní bariera vstupu. Samozřejmě jsou koumáci, kteří používají akademické vybavení, ale pokud na barieru nenarazí na začátku, tak v procesu určitě, protože dřív nebo později se na to příjde.

Pokud to chcete srovnávat s cenami výroby pouťového zboří typu UBNT nebo Mikrotik.. Srovnejte si to v hlavě, tyto desky nejsou o ničem jiném, než Legu pro velké kluky a pokud na tom má něco nějakou hodnotu, tak je to FW. Základní routovací design však dodává již do výrobce čipů Qualcomm. Sekají se v desetitisícovým seriích v Asii se středním nákladem na vývoj a režii 15USD na kuse..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

termix

Příspěvekod termix » 14 years ago

delete
Naposledy upravil(a) termix dne 25 Mar 2019 12:46, celkem upraveno 2 x.
0 x

Leeonek

Poznatky za posledních 14 dnů jsou docela nemilé. Přibližně před těmi 14 dny došlo k prvnímu uplnému vytuhnutí jedné strany, vyp/zap pomohl. Zhruba za týden opět, tentokrát došlo jen k rozpojení dualu, po vypnutí a zapnutí dual nstreme rozhraní z dostupné strany dojde hned k opětovnému připojení. Bohužel k tuhnutí dochází čím dál častěji, poslední 3 dny vždy v odpoledních hodinách a dnes je to již potřetí během asi 3 hodin. Zkoušel jsem přehrát verzi ros na 5.6 která mi běží v podstatě všude bez problémů a udělal upgrade firmware, ale bohužel bez úspěchu.
Odborníci z I4 na můj dotaz druhým dnem mlčí. Ona komunikace už předtím, kdy jsem to chtěl vrátit z důvodu nesplnění uvedených parametrů probíhala dost "kostrbatě" a standartně trvala odpověď 3 dny, tak doufám že se v pátek už konečně něčeho dočkám. Mám takové neblahé tušení že to bude v závislosti na nízkých teplotách, ale je to spíš jen takový můj dojem.
Do pátku tam zatím budu muset nasadit 5ku, protože takto je to na páteřní spoj neakceptovatelné.
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 14 years ago

Leeonek píše:Poznatky za posledních 14 dnů jsou docela nemilé. Přibližně před těmi 14 dny došlo k prvnímu uplnému vytuhnutí jedné strany, vyp/zap pomohl. Zhruba za týden opět, tentokrát došlo jen k rozpojení dualu, po vypnutí a zapnutí dual nstreme rozhraní z dostupné strany dojde hned k opětovnému připojení. Bohužel k tuhnutí dochází čím dál častěji, poslední 3 dny vždy v odpoledních hodinách a dnes je to již potřetí během asi 3 hodin. Zkoušel jsem přehrát verzi ros na 5.6 která mi běží v podstatě všude bez problémů a udělal upgrade firmware, ale bohužel bez úspěchu.
Odborníci z I4 na můj dotaz druhým dnem mlčí. Ona komunikace už předtím, kdy jsem to chtěl vrátit z důvodu nesplnění uvedených parametrů probíhala dost "kostrbatě" a standartně trvala odpověď 3 dny, tak doufám že se v pátek už konečně něčeho dočkám. Mám takové neblahé tušení že to bude v závislosti na nízkých teplotách, ale je to spíš jen takový můj dojem.
Do pátku tam zatím budu muset nasadit 5ku, protože takto je to na páteřní spoj neakceptovatelné.

Vymenit tam sitove karty. Uz se mi to s Nstream dualem stalo a nic jineho na to nezabralo...:)
0 x

Leeonek

pthv píše:Vymenit tam sitove karty. Uz se mi to s Nstream dualem stalo a nic jineho na to nezabralo...:)

díky za tip, vyzkouším jednu a pak druhou stranu a uvidím. Měl jsem to chvíli na test i jako klasické Nko s jedním konekrotem nasteveným na vysílání a druhým na příjem a jelo to líp než ten dual, tak to asi zkusím takto. Zkoušel jsem teďka propustnosti a šlo to uplně do kytek, 22 Mbit a víc ani ťuk, bittrate lítá od 60 do 120Mbit. Jo a taky jsem se díval že ten dual na jedné straně háže signál chvilkově i na -95, což nevím jestli by mělo takto dělat...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Leeonek píše:
pthv píše:Vymenit tam sitove karty. Uz se mi to s Nstream dualem stalo a nic jineho na to nezabralo...:)

díky za tip, vyzkouším jednu a pak druhou stranu a uvidím. Měl jsem to chvíli na test i jako klasické Nko s jedním konekrotem nasteveným na vysílání a druhým na příjem a jelo to líp než ten dual, tak to asi zkusím takto. Zkoušel jsem teďka propustnosti a šlo to uplně do kytek, 22 Mbit a víc ani ťuk, bittrate lítá od 60 do 120Mbit. Jo a taky jsem se díval že ten dual na jedné straně háže signál chvilkově i na -95, což nevím jestli by mělo takto dělat...

Dual Nstreme je jedovatej.. Občas hází hovadiny.. Obzvláště, když přes to něco teče.
Nízká propustnost je problém se stabilitou přesazovacích oscilátorů, OFDM je na to hle kritická
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

superweb

Příspěvekod superweb » 14 years ago

to musi svitit a prijimat ruseni pres ten plastovej box i na 2,4G..
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

to se musi tlouct uz jen z podstaty RB433 a 2 karty v nem, jiz zminene ruseni z venku take a kdovi co jeste... hele co chces za 50tacu, aby to dali do AluBoxu a chytre vymysleli pripojeni rozumne 2polarizacni anteny nebo ji rovnou na onen AluBox rozume umistili ? :?

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Leeonek

superweb píše:to musi svitit a prijimat ruseni pres ten plastovej box i na 2,4G..

svítí a příjmá, a málo to není, sítě z konkurenčního stožáru asi 50m daleko chytám na -70

pcwifi píše:to se musi tlouct uz jen z podstaty RB433 a 2 karty v nem, jiz zminene ruseni z venku take a kdovi co jeste... hele co chces za 50tacu, aby to dali do AluBoxu a chytre vymysleli pripojeni rozumne 2polarizacni anteny nebo ji rovnou na onen AluBox rozume umistili ? :?

tluče, proto to FD nikdy najednou nepojede tak, jak to dá jen jeden směr.

My co jsme se zkušenostma dál jak začátečníci (nebo hůř spořílci) bychom kombinaci RB433 a více karet nikdy nepoužili. Jak jsem psal dříve, s alixama místo RB433 to jelo podstatně líp, oni se prostě snažili ušetřit za každou cenu a navíc si za to nakonec řeknou 50000kč. Pak to takhle to dopadá, přitom stačilo železné stínění karet a pak místo RBček použít kvalitnější platformu. Hned by to bylo parametrově alespoň o něco lepší.

Bohužel to pak dopadne tak, že si to pár lidí koupí, ale jakmile se rozkřikne, že to je šmejd, už o to nikdo nezavadí. Klasické České "vyčurané" podnikání, proč bych měl dávat do něčeho o 4000 dražší komponenty, to si ty 4 tácky raději nechám....

Teďka už bych do něčeho takového neinvestoval. Kvalitní 5Ghz paraboly s boxem, 2x RB411AH, 2x Minipci karty, a mám za cenu tohoto slavného 9Ghz, čtyři normální spoje s rychlosí a spolehlivostí nesrovnatelně lepší. To jsem ještě nezmínil uplně jiné použitelné vzdálenosti, na 500m to bude šlapat jedna báseň
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Na jakou vzdalenost to mas nasazene?
0 x

Leeonek

přesně 380m, což je fakt prd. To udělám rychlejší spoj i se dvěma nanobridgema a to tam budu mít lepší latence. Tady u toho to skáče i přes 100ms. Bohužel nebím na kolik fixnout bittrate, skáče to ze 120Mbit a není problém aby to zhuklo klidně i na 60, při fixaci na 60 ale pingy i tak lítají (ikdyž ne už tak moc) a navíc už je propustnost taková, že to trumfne i p2p spoj na 2,4ce :D
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

na to nelze říct než nekupte to, když je to tak drahý

cháá cháá
0 x