❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak docilit neprepinaní rychlosti (Tx/Rx) u uzivatelu ?
Tak jsem včera napevno nastavil Tx rate u APček i WDS spojů a rost to pomohlo. Na AP jsem nastavil buï 5,5, nebo 11Mbps, podle kvality signálu klientů, stejně pozděluju rychlosti po 512kbps, nebo 1Mbps. Na WDS spojích sem nastavil až na dvě vyjímky 54Mbps, u těch dvou je kvůli horšímu signálu nastaveno 24 a 36Mbps. Tím se vyřešil můj problém s odpojováním klientů a s jitterem (aspoň si myslim, ze se tomu tak říká, mělo by to být ono kolísání pingů). Takže moje první dojmy jsou velice dobré.
0 x
jahoo píše:Tak jsem včera napevno nastavil Tx rate u APček i WDS spojů a rost to pomohlo. Na AP jsem nastavil buï 5,5, nebo 11Mbps, podle kvality signálu klientů, stejně pozděluju rychlosti po 512kbps, nebo 1Mbps. Na WDS spojích sem nastavil až na dvě vyjímky 54Mbps, u těch dvou je kvůli horšímu signálu nastaveno 24 a 36Mbps. Tím se vyřešil můj problém s odpojováním klientů a s jitterem (aspoň si myslim, ze se tomu tak říká, mělo by to být ono kolísání pingů). Takže moje první dojmy jsou velice dobré.
Vazne mas v TX rate u cm9 AP nastaveny rychlosti jen 5,5 a 11, ktere se muzou pouzivat (tzn. nepouzivas rychlost 1 ani 2). Ja jsem do toho zatim nesel, protoze nechci docilit toho, ze budu nekde pryc a projevi se to, ze to blbne jeste vice a ja nebudu mit moznost to zmenit. Cekal jsem az bude vikend, ze bych to otestoval.
A pouzivas tohle nastaveni jak pro Rate tak basic rate? Tedy ze u obou vynechas rychlosti 1a 2?
Jinak je tohle spravna cesta, jak co nejlepe vyladit nastaveni cm9 karty pro klienty? Souhlasite s tim vsichni?
0 x
Tak snad jsem na to kapl. To co napisu nebylo z me hlavy a vubec by me to nenapadlo. Velke diky patri uzivateli Vaio.
Mel jsem drive na MK nastaveno manual tx power a vse jelo jak melo. Pak jsem se s MK hral, spise s nastavenim karty cm9 a zmenil to na reg. domain a od te doby jsem si vsiml te nestability odezvy. Netusil jsem ze muze mit vliv tato polozka, ale po dnesnim vraceni nastaveni na manual tx power se vse vratilo do drivejsich hodnot, nebo drivejsiho stavu.
Vas nazor na to?
Mel jsem drive na MK nastaveno manual tx power a vse jelo jak melo. Pak jsem se s MK hral, spise s nastavenim karty cm9 a zmenil to na reg. domain a od te doby jsem si vsiml te nestability odezvy. Netusil jsem ze muze mit vliv tato polozka, ale po dnesnim vraceni nastaveni na manual tx power se vse vratilo do drivejsich hodnot, nebo drivejsiho stavu.
Vas nazor na to?
0 x
pepulis píše:Vazne staros je co se tyka kvality jinde nez MK. To se mi nechce verit, kdyz dost lidi prechazi prave z nej na MK.
Proč mikrotik nepodporuje orinoka? 2,4Ghz only podporuje pouze prismy které už se nedají sehnat. Dávat hybridy 2,4/5Ghz je vždycky horší než čistě 2,4kovou kartu, hybrid nebude nikdy uplně super v obou frekvencích. Mě se mikrotik taky zamlouvá, to jo ale na doporučení kolegů a různých příspěvků z fór sem koupil jeden staros + orinoko karty, zatím testuju ale první dojmy a spolehlivost je excelentní. Bohužel to nepatří sem takže to nebudu dál rozvíjet, možná v nějakém jiném tématu
pepulis píše:Mel jsem drive na MK nastaveno manual tx power a vse jelo jak melo. Pak jsem se s MK hral, spise s nastavenim karty cm9 a zmenil to na reg. domain a od te doby jsem si vsiml te nestability odezvy. Netusil jsem ze muze mit vliv tato polozka, ale po dnesnim vraceni nastaveni na manual tx power se vse vratilo do drivejsich hodnot, nebo drivejsiho stavu.
jaký manual tx power jsi měl nastavený? pokud dáš regulatory domain výkon se stáhne podle toho aby se vlezl do normy
0 x
raven-il píše:pepulis píše:Myslel jsi tim nastavit natvrdo polozku Client TX limit? Dekuju. Protoze kdyz to tak udelam u klientu v registration je pak napsane client tx limit 16((
Musis tam napsat 11MB
Jinak me to treba moc nechodi, ale je to tak jediny co me napada...
Neplet ho

0 x
skrebon píše:raven-il píše:pepulis píše:Myslel jsi tim nastavit natvrdo polozku Client TX limit? Dekuju. Protoze kdyz to tak udelam u klientu v registration je pak napsane client tx limit 16((
Musis tam napsat 11MB
Neplet hoTam sa pise rychlost prenosu klienta, ale nie linkovacia rychlost. Tu na apecku pre klienta nenastavis. Jedine globalne cele APecko preladis na nizsiu speed, ale zasa ho tym degradujes.
Nu, ja tedy nevim, ale kdyz tohle nastavim v Ap TX limit, tak se mi srovnaji rychlosti z apcka, tak proc by to neslo z klientu ?

0 x
raven-il píše:skrebon píše:raven-il píše:pepulis píše:Myslel jsi tim nastavit natvrdo polozku Client TX limit? Dekuju. Protoze kdyz to tak udelam u klientu v registration je pak napsane client tx limit 16((
Musis tam napsat 11MB
Neplet hoTam sa pise rychlost prenosu klienta, ale nie linkovacia rychlost. Tu na apecku pre klienta nenastavis. Jedine globalne cele APecko preladis na nizsiu speed, ale zasa ho tym degradujes.
Nu, ja tedy nevim, ale kdyz tohle nastavim v Ap TX limit, tak se mi srovnaji rychlosti z apcka, tak proc by to neslo z klientu ?
Nestacilo by na AP povolit pouze rychlost 11 Mbps a taky se nic nebude prepinat. Ja to tak udelal, vsem se drzi rychlost 11 Mbps, neprepina se to a pingy neskakaji. Takhle zaroven zjistim kdo ma spatny signal aby touhle rychlosti mohl jet stabilni, a aby jej to neodpojovalo. Pak jiz staci doladit konkretniho uzivatele a je. Takhle to resim na vsech MK AP a na dvou, kde se jiz klienti vyladily se pingy drzi jak maji.
0 x
pepulis píše:raven-il píše:skrebon píše:raven-il píše:pepulis píše:Myslel jsi tim nastavit natvrdo polozku Client TX limit? Dekuju. Protoze kdyz to tak udelam u klientu v registration je pak napsane client tx limit 16((
Musis tam napsat 11MB
Nestacilo by na AP povolit pouze rychlost 11 Mbps a taky se nic nebude prepinat. Ja to tak udelal, vsem se drzi rychlost 11 Mbps, neprepina se to a pingy neskakaji. Takhle zaroven zjistim kdo ma spatny signal aby touhle rychlosti mohl jet stabilni, a aby jej to neodpojovalo. Pak jiz staci doladit konkretniho uzivatele a je. Takhle to resim na vsech MK AP a na dvou, kde se jiz klienti vyladily se pingy drzi jak maji.
Jo, to jsem taky zkousel, jenze nektery klienti ohne nevydejchaji.
Treba lidi s kartou DWL 520+, nektery kliosi s RTL 8186 zase nesnesou 5,5 (kde dneska jede rozume 11, ze jo)
0 x
raven-il píše:skrebon píše:raven-il píše:pepulis píše:Myslel jsi tim nastavit natvrdo polozku Client TX limit? Dekuju. Protoze kdyz to tak udelam u klientu v registration je pak napsane client tx limit 16((
Musis tam napsat 11MB
Pretoze to nejde. Je to v zasade len rychlost v bps, nie linkova. A ide to len medzi MK nastavit na AP i klientovu linkovu speed.
a vlozim i vypis z http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.9/interface/wireless
Kód: Vybrat vše
ap-tx-limit (integer; default: 0) - limits data rate for this wireless client (in bps)
0 - no limits
client-tx-limit (integer; default: 0) - limits this client's transmit data rate (in bps). Works only if the client is also a MikroTik Router
0 x
skrebon píše:raven-il píše:skrebon píše:raven-il píše:pepulis píše:Myslel jsi tim nastavit natvrdo polozku Client TX limit? Dekuju. Protoze kdyz to tak udelam u klientu v registration je pak napsane client tx limit 16((
Musis tam napsat 11MB
Pretoze to nejde. Je to v zasade len rychlost v bps, nie linkova. A ide to len medzi MK nastavit na AP i klientovu linkovu speed.
a vlozim i vypis z http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.9/interface/wirelessKód: Vybrat vše
ap-tx-limit (integer; default: 0) - limits data rate for this wireless client (in bps)
0 - no limits
client-tx-limit (integer; default: 0) - limits this client's transmit data rate (in bps). Works only if the client is also a MikroTik Router
Cili je to jen jakysi primitivni shaper ?
0 x