Zdravím všechny,
v několika firmách používám vytáčení ADSL pomocí Mikrotiku 750 a 450, Zyxel 660 modemy v režimu Bridge. Je to cca měsíc zpět co se na dvou lokalitách začalo objevovat podivné chování.
První lokalita, poskytovatel ADSL T-Mobile, MK 4.16 (zkoušel jsem i 5.2 nebo 3.9), pppoe vytočí bez potíží, nicméně internet funguje v jakémsi omezeném režimu, kdy např. stránky googlu fungují vč. vyhledávání,
nekteré další převážně zahraniční weby také, ale český seznam.cz, polský aukro, allegro nefungují.
Přitom DNS jsou správně, ping je OK, trasování také. To samé se děje na druhé lokalitě, kde je poskytovatelem GTS, tam ale zase nefungují jiné weby,
např. technet.microsoft.com, aukro, ale seznam.cz funguje, podivné chování.
Situace se vyřešila, když jsem přepnul modemy do režimu router, pak web začne fungovat bez problémů, MK je zatím jako další router v řadě na který jsou směrovány všechny porty.
Je to celkem prekérní situace, fungovovalo to takto bez potíží několik let, nesouvisí to se změnami v síti kůli VDSL?
Volal jsem na operátory obou poskytovatelů a klasicky je u nich vše OK, žádné změny neprováděli, máme i pár firem, které mají O2 a tam je vše OK.
Nějak mi už došli nápady, ale situaci musím řešit, jelikož výkon těchto routrů nedostačuje.
Děkuji všem, kdo pomůžou nebo alespoň napoví.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ADSL a PPPoE vytáčené MikroTikem - vyřešeno
ADSL a PPPoE vytáčené MikroTikem - vyřešeno
Naposledy upravil(a) tichac dne 01 Nov 2011 12:27, celkem upraveno 2 x.
0 x
Taky mi to dřív dělalo,máš nastavenou změnu MSS v mangle?
add chain=forward protocol=tcp tcp-flags=syn action=change-mss new-mss=1440 \
comment="" disabled=no
A pak mi ještě pomohlo změnit DNS na google 8.8.8.8 ,t-mobile v tom měl nějaký zmatky jednu dobu
add chain=forward protocol=tcp tcp-flags=syn action=change-mss new-mss=1440 \
comment="" disabled=no
A pak mi ještě pomohlo změnit DNS na google 8.8.8.8 ,t-mobile v tom měl nějaký zmatky jednu dobu
0 x
Změna DNS mě nepomohla, to jsem zkoušel již dříve, ale MSS v mangle, to je dobrý nápad, vyzkouším a dám vědět výsledek. Díky za tip.
Naposledy upravil(a) tichac dne 13 Jun 2011 18:27, celkem upraveno 1 x.
0 x
V 3 a výš to nějak po vytočení aplikuje automaticky,teď jde o to na jakou hranici to stahne,ja to mam na v 2.9,tak jsem musel manualně.
0 x
Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že je problém vyřešen. Šlape to jak po másle, aktuální verze OS 5.4.
Díky za pomoc, pravidlo v mangle opravdu funguje.
Díky za pomoc, pravidlo v mangle opravdu funguje.
0 x