❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routování multicastu (vyřešeno)

Návody a problémy s konfigurací.
Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Routování multicastu (vyřešeno)

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 14 years ago

Zdravim mám v síti streamovanou TV. Když se připojím do sítě přímo tak mi seznam ve VLCčku naběhne. Ale potřebuju se připojit za RBčkem a nedaří se mi ten multi cast procpat do te sítě.

Prosím o pomoc Ruda

p.s.: podle wiki mikrotik mi to moc nejde
Naposledy upravil(a) Rudolf Dvořák dne 26 May 2011 18:06, celkem upraveno 1 x.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

routing/pim
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 14 years ago

Napiš mě minimálně na skype, který jsem ti dneska říkal. Pokud si ho nepamatuješ, tak napiš na internet@našedomena.cz

Ten co tě dneska připojil.
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

miract píše:routing/pim

To jsem z wiki pochopil.

udělal jsem
/routing pim interface add
/routing pim rp add address=***.255.255.255

a stále to nefunguje jak má

p.s.: potřebuju docílit průchodu multicastu z:
***.255.0.1-***.255.0.30 a ***.255.255.255
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

*
Naposledy upravil(a) Rudolf Dvořák dne 22 May 2011 17:50, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

v mikrotiku je něco směrování multicastu. Myslim že je na to extra balíček. Pokoukni po tom.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:v mikrotiku je něco směrování multicastu. Myslim že je na to extra balíček. Pokoukni po tom.

ten mam zaplej, ale ani pres PIM ani pres IGMP-Proxy se mi to nedaří nastavit
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

To opravdu nikdo multicasty neroutujete?
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 14 years ago

Routing multicastu som na MK ešte neskúšal , proxy hej aj mám o niekoľko klientov nasadené a to behá bez problémov na rôznych verziách ROS (3.30-5.2)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

Routing multicastu pomocí PIM jsme zkoušel experimentálně přes PIM. Funguje s několika ale.
Pro tvůj případ ti stačí jen aktivovat igmp proxy funkci. Přes igmp proxinu v podobném případě jsme dostával i IPTV k sobě domů (než jsme nasznal, že je po večerech lepší chlastat s manželkou, než čučet na TV).
Je potřeba správně nastavit který interface patří do lokální tvé sítě a který je uplink. Potom je třeba do uplinku namlátit IP rozsah z kterých se multicasitng vysílá. Sorry, konfig ti přesně nepastnu. RBčko dělající proxinu mi shořelo v sobotu a navíc jsem pryč na cestách.

Nicméně v noťasu mám něco v staré záloze, co asi fungovalo:

/routing igmp-proxy
set query-interval=2m5s query-response-interval=10s quick-leave=yes
/routing igmp-proxy interface
add alternative-subnets=\
10.0.10.0/24,10.0.90.0/24,10.0.100.0/24,10.100.0.0/16,192.168.3.0/24 \
comment="" disabled=no interface=bridge3-wan threshold=1 upstream=yes
add comment="" disabled=no interface=vrrp1-lan1 threshold=1 upstream=no

iface bridge3-wan byla linka k ISPčku, po které přicházrl i multicasting, vrrp1-lan je lokální interní síť. Ty IP adresy jsou zdrojové IPčka beden, co vysílají IPTV stream. Ty musíš vyrazit z IPTV poskytovatele.
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Majklik píše:Routing multicastu pomocí PIM jsme zkoušel experimentálně přes PIM. Funguje s několika ale.
Pro tvůj případ ti stačí jen aktivovat igmp proxy funkci. Přes igmp proxinu v podobném případě jsme dostával i IPTV k sobě domů (než jsme nasznal, že je po večerech lepší chlastat s manželkou, než čučet na TV).
Je potřeba správně nastavit který interface patří do lokální tvé sítě a který je uplink. Potom je třeba do uplinku namlátit IP rozsah z kterých se multicasitng vysílá. Sorry, konfig ti přesně nepastnu. RBčko dělající proxinu mi shořelo v sobotu a navíc jsem pryč na cestách.

Nicméně v noťasu mám něco v staré záloze, co asi fungovalo:

/routing igmp-proxy
add alternative-subnets=\
10.0.10.0/24,10.0.90.0/24,10.0.100.0/24,10.100.0.0/16,192.168.3.0/24 \
comment="" disabled=no interface=bridge3-wan threshold=1 upstream=yes
add comment="" disabled=no interface=vrrp1-lan1 threshold=1 upstream=no

iface bridge3-wan byla linka k ISPčku, po které přicházrl i multicasting, vrrp1-lan je lokální interní síť. Ty IP adresy jsou zdrojové IPčka beden, co vysílají IPTV stream. Ty musíš vyrazit z IPTV poskytovatele.

Od ISP mám informace, že IPTV běží na IP adresách 239.255.255.1 - 239.255.0.30 a že playlist je na 239.255.255.255
takto jsem mikrotik nastavil a pořád nic, v logu se objeví "IGMP Proxy started"

Kód: Vybrat vše

# may/24/2011 17:00:04 by RouterOS 4.16
#
/routing igmp-proxy
add alternative-subnets=239.255.0.0/16 comment="" disabled=no interface=bridge_up-link threshold=1 upstream=yes
add comment="" disabled=no interface=bridge_lan threshold=1 upstream=no
0 x

Majklik

239.255.255.1 - 239.255.0.30 (obecně vše padající pod 224.0.0.0/4) nejsou zdrojové adresy, to jsou cílové multicastové adresy. Ty potřebuješ do té proxiny namlátit unicastové adresy, které jsou v těch paketech jako zdrojové. Takže vlastní IPčko toho zdroje. Buď adresní rozsah od IPTV poskytovatele nebo jestli tvůj ISP broadcastuje sám co nachytá přes DVB-S/T, tak jeho (v mé cfg uvedené rozsahy tak rok zpět platily pro A1M).
Co firewall? Potřebuješ mít povolen příchozí igmp protokol na wan/lan straně a dále potřebuješ povolen in směr pro cílové adresy 224.0.0.0/4 a UDP protokol (nebo u tebe asi stačí omezit 239.255.0.0/16). Pozor, povoleno v input, ne forward.
Pokud zkusíš pustit vlc a dát mu, aby se připojil na nějakou multicast skupinu, tak v MFC záložce na v routing/igmp proxy by jsi měl vidět, že se proxina začne snažit něco dělat (hledat, kde sehnat stream, pokud tma uvidíš požadovanou mcast skupinu, ale nebude u ni uvednea zdrojová IP adresa, tak ti chybí v tom alternative-subnets správná hodnota).
Dále v té tvé cfg vidím, že tam máš také bridge rozraní (bridge_lan). Až to pustíš, podívej se na záložku toho rozhranní v proxy igmp, zda správně si určil querier source IP (měla by tam být vnitřní IP routeru na LAN straně), občas to mělo snahu nenajít nebo nějakou koninu (pokud je víc adres nebo někdo má udělaný bridge, ale IP adresa není připojená k bridge, ale fyzickému iface).
0 x

Majklik

Rudolf Dvořák píše:

To jsem z wiki pochopil.

udělal jsem

PIM jde použít také, ale upozorňuji, že je to totální žrout výkonu a potřebuješ hodně výkonný hardware na to, aby ti to fungovalo OK.

Jinak bota je evidetně v tom randevous pointu. Jednak si musíš s ISP ujasnit, zda je použit PIM-SM (sparse mode) režim. Pokud ano, tak ten ROS umí (PIM-DM a další nepodporuje a nehodlá). Dále musíš mít jistotu, že na wan sítí přímo na tom tvém segmentu poslouchá aktivní PIM router, pokud ne, tak PIM použít nemůžeš (pokud tam má jen igmp proxiny neob na downlinku k tobě je jen pasivní PIM s IGMP, tak mužeš použít jen proxinu) a naposledy potřebuješ vědět IP adresu randeovus pointu (to je to rp add address) a případně pro jaký rozsah multicastingu platí (pokud není uvedeno, nastaví se pro všechny 224/4). RP adresa bude unicastová, nebude patřit do 224/4 segmentu. Další věc je, že mutlicasing používá svoji vlastní multicastingovou routovcí tabulku, která nemusí být shodná s tou klasickou IP/route! Ale asi to nebude snad tvůj případ, v základu se přebere v ROSu z ní. Poslední bod je správně trefit verzi IGMP protokolu ve shodě s nadřazenými prvky. A obět obligátně povolený PIM, IGMP protokoly na WAN/LAN straně ve firewallu a UDP pro daný rozsah multicast adres. A konfigurivat tka, že WAN interfac eje aktivní (zapnutý PIM i IGMP v routeru a LAN strana stačí pasivní, jen IGMP zapnuté).
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Majklik píše:
Rudolf Dvořák píše:

To jsem z wiki pochopil.

udělal jsem

PIM jde použít také, ale upozorňuji, že je to totální žrout výkonu a potřebuješ hodně výkonný hardware na to, aby ti to fungovalo OK.

Jinak bota je evidetně v tom randevous pointu. Jednak si musíš s ISP ujasnit, zda je použit PIM-SM (sparse mode) režim. Pokud ano, tak ten ROS umí (PIM-DM a další nepodporuje a nehodlá). Dále musíš mít jistotu, že na wan sítí přímo na tom tvém segmentu poslouchá aktivní PIM router, pokud ne, tak PIM použít nemůžeš (pokud tam má jen igmp proxiny neob na downlinku k tobě je jen pasivní PIM s IGMP, tak mužeš použít jen proxinu) a naposledy potřebuješ vědět IP adresu randeovus pointu (to je to rp add address) a případně pro jaký rozsah multicastingu platí (pokud není uvedeno, nastaví se pro všechny 224/4). RP adresa bude unicastová, nebude patřit do 224/4 segmentu. Další věc je, že mutlicasing používá svoji vlastní multicastingovou routovcí tabulku, která nemusí být shodná s tou klasickou IP/route! Ale asi to nebude snad tvůj případ, v základu se přebere v ROSu z ní. Poslední bod je správně trefit verzi IGMP protokolu ve shodě s nadřazenými prvky. A obět obligátně povolený PIM, IGMP protokoly na WAN/LAN straně ve firewallu a UDP pro daný rozsah multicast adres. A konfigurivat tka, že WAN interfac eje aktivní (zapnutý PIM i IGMP v routeru a LAN strana stačí pasivní, jen IGMP zapnuté).

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Trochu se v ní nevyznám, od ISP mám informaci, že jsem na VLANě s multicast serverem a tedy jsem přímo (pomocí switchů) spojen se serverem (mám optiku).
0 x

Majklik

Pokud je to tak, že přímo vysílací multicast servery jsou na stejném síťovým rozsahu jako ten wan port (a není tak v cestě multicastový router/proxina), tak v té igmp proxině nastavit ty alternate subnet na hodnotu segmentu na wan portu.
Jestli je to pravda, se á zkusit tak, že místo RBčka se dá přímo to pecko s VLC, když to tak jede a pomocí wireshark se podívám, zda to z těch adres doopravdy teče.
0 x