❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Záložní router - zrcadlo

Návody a problémy s konfigurací.
hafieror

Záložní router - zrcadlo

Příspěvekod hafieror » 14 years ago

Dobrý den,
máte někdo funkční řešení routeru ve stylu, že máte 2 zcela identické routery a pokud jeden shoří, přebírá jeho úlohu okamžitě druhý? Jde mě konkrétně o zálohování páteřního shaperu, na kterým je x vlan s bránama pro spoustu rozsahů.
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 14 years ago

hafieror píše:Dobrý den,
máte někdo funkční řešení routeru ve stylu, že máte 2 zcela identické routery a pokud jeden shoří, přebírá jeho úlohu okamžitě druhý? Jde mě konkrétně o zálohování páteřního shaperu, na kterým je x vlan s bránama pro spoustu rozsahů.

nechapem ako by si to chcel riesit tie kable by sa same prehodili na ten nahradny router?
mna napada len jedno riesenie zosietovat aj ten nahradny a proste drbnut tam OSPF a navrhnut topologiu aby proste to bola ze v priapde ak nejde ta cesta pojde vsetko tou cestou...
ale ak ma este niekto nejake riesenie tak tiez rad vypocujem ale man eln toto napada...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

e eee. Mikrotik na to má extra funkci. Jeden server simuluje druhej stejnou IP i mac a v případě že se slave router nespojí s masterem tak si okamžitě nastaví stejnou IP i mac a tim to jede vše dále. Testoval jsem to a jede to ale neřeknu ti co to bylo za funkci protože si to už nepamatuju :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hafieror

To vím úplně přesně, to dělá vrrp, ale to mě neřeší stejně jako ospf mít dvě zcela stejné konfigurace. Mám na na routeru spoustu vlan a adresy na této vlaně slouží uživatelům jako brána do netu. To znamená pokud umře jeden, tak by prostě jel druhej, kterej by byl píchnutej do stejnýho vlanovýho switche. Jiný adresy tam být nemůžou, protože bránu zákazníkům hned nezměním.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

tak to asi nebylo vrrp ale ono to právě zastoulo i ip adresy prostě uplně všechno. Ovšem takhle to taky nepude. Jestli máš na tom routery u vlany tak to horkotěžko pořešíš online.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

CANOPA

Příspěvekod CANOPA » 14 years ago

Je to VRRP. Akorat musis nastavit vrrp interface per vlan. Samotne IP pak nahazujes primo na vrrp interface. My to takhle mame a funguje to presne tak jak popisujes a spolehlive.
Podle RFC bys mel mit jeden subnet minimalen o 3 adres ...1adresa vlan ifcu routeru1, 2adresa vlan ifcu router2 a pak treti ip na vrrp u obou routeru. IP ktere pouzivas u klientu pak davas jen na vrrp interface. Na zaloznim routeru je pak vrrp infe down ..takze IP dostupne nejsou atd atd atd.Snad to takhkle staci. Funguje to spolehlive!
0 x
Petr S.

hafieror

Canopa díky. Tohle je odpověď, která mě dala sílu s tím zase zabojovat.
0 x

jnovak
antispam: Ano

Příspěvekod jnovak » 14 years ago

0 x

hafieror

Ještě bych se zeptal na zkušenosti s výkonem. Mám tam 114 vlan a toto číslo určitě není konečné.
0 x

CANOPA

Příspěvekod CANOPA » 14 years ago

s vykonem?ja myslim ze se to chova jako kazdy jiny interface ..ale kdybys mel pochyby a mel nejaky problem, tak to rozhod do krize...1/2 VRRP interface das master na rt1 a druhou pulku na rt2.pripadne ze jedne spadne tak jen ta druha pulka na nej prepadne. Zbytek vyressi dynamickym routovanim. A i kdybys tak resil problemy s vykonem, udelej to treba jako ja;-) na routeru kde chci aby mi bezely IP jako master je mam nahozene na vlan interface ..a pouze ze ten jden spadne, tak to na drhuhem nabehne druhem na VRRP.Ty pomocne IP jak jsem psal v min. prispevku mam nahoezen standartne.

Mozna sem moc zvedavej, ale na co 114 vlan????Neni to trosku "out of the" ?
0 x
Petr S.

hafieror

Nad tím jsem taky uvažoval, že to rozhodím napůl.
0 x