❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBride 10GHz ...)

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

Jardax píše:
Dade_Marfi píše: jinak vcera jsem mel pokec se Stouracem (dovezl nejake anteny na test) a ukazoval i svou antenu do 10Ghz ... muzu rict, ze uplne spatne to nevypadalo ;)

Povidej, prehanej ... Cassegrain s nejakou standardni prirubou? A drzak Bosch predpokladam ... ?

jj, pekna parabola plus stredovy ozarovac vyvedeny rekl bych mozna lepe jak original alcoma (neni tam jen folie nebo lak ale fakt plech) a presne to ma spasovane prave k jednotkam alcoma, ale bohuzel na stare boxy ... nicmene pry pro nove to dodela :) coz me potesil ... protoze cena jakou me rekl me fakt prijemne sokovala :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

miract píše:
Dade_Marfi píše:to miract me prislo, ze to +1 patrilo k tomu vyroku, ze je dost kmitoctu jeste zbytecne blokovanych a bylo by dobre neco uvolnit ...

Tak to si chytrolin okoun mel umaznou tu cast, ktera placa blbosti. O uvolnovani nema psat nam sem, ale zadost na CTU.
Fakt me posledni dobou dostava, co za prasata jsou nekteri ISP a jeste vetci ti, co se schovavaji za nejake OS ala Freenety.

Njn ... ja jsem do tohodle spadnul z opacne strany ( drive vystavba / planovani eurotel, ale sel jsem casem delat na sebe a pro operatory uz delam jen externe ) takze ja mam na ruzne veci prave jiny pohled nez maji ti lide co zacaly na plechovkach od parku :D
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

Dade_Marfi píše:
Jardax píše:
Dade_Marfi píše: jinak vcera jsem mel pokec se Stouracem (dovezl nejake anteny na test) a ukazoval i svou antenu do 10Ghz ... muzu rict, ze uplne spatne to nevypadalo ;)

Povidej, prehanej ... Cassegrain s nejakou standardni prirubou? A drzak Bosch predpokladam ... ?

jj, pekna parabola plus stredovy ozarovac vyvedeny rekl bych mozna lepe jak original alcoma (neni tam jen folie nebo lak ale fakt plech) a presne to ma spasovane prave k jednotkam alcoma, ale bohuzel na stare boxy ... nicmene pry pro nove to dodela :) coz me potesil ... protoze cena jakou me rekl me fakt prijemne sokovala :)

Jednalo se o ,,basic-low cost,, 35 cm provedeni [mechanicke zalezitosti],elektricke parametry nejsou az tak nejhorsi.S odrenyma usima se dokonce vleze do pozadavku +- 10 stupnu= -20 dB,coz u parabol tohoto prumeru nebyva na 10 GHz bezne.
Picture mn 121.jpg
Picture mn 121.jpg (54.98 KiB) Zobrazeno 2317 x

Picture mn 122.jpg
Picture mn 122.jpg (54.93 KiB) Zobrazeno 2317 x

V lete bych zkusil odladit 38 cm provedeni s delsim limcem,vetsim ziskem a lepsim mechanickym provedenim.

Na zaver jedno mereni paraboly 35 cm jineho vyrobce,udavany zisk 31 dBi.Pokud vam na spoji nebude vychazet uroven signalu podle kalkulacky,prilis se tim netrapte:].
Picture mn 123.jpg
Picture mn 123.jpg (44.56 KiB) Zobrazeno 2317 x

Petr Stourac
0 x

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

kdyz si čtu zdejsi flame, jsem neskutecne rad, ze nove spoje kupuju uz vyhradne v pasmu 17 a 24 GHz, tam tyhle paskvily prozatim nehrozi.
i kdyz urcite se casem najde kokot, ktery neco podobnho udela i tam. sice je to vic smerove, takze to bude odolnejsi, ale zase min kanalu...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

přesně tak, 17ka má docela slušný dosah, další desítkové spoje už kupovat nebudu. Když větší vzdálenost, tak licence.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

:arrow:
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:28, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

David2006 píše:Souhlas, když si srovnám cenu Summita 155Mb na 11ce s cenou 10GHz Raye na 170Megu (no zapnu na delší skok adaptivní či co a mám tak 131Mb linkové). Tak si jeden říká že možná dobře že s tím UBNTu přijde, protože i s 65cm anténama by ten Sumit tu licenci přeplatil tak za 3-4roky (o možnosti upgradu,vyššího výkonu ani nemluvě)... . 9,17,24...možná poptám jestli o tom UBNTu uvažuje, své případné investice bych tím možná ochránil a jistě by to info zajímalo i leckoho tady.

ty seš fakt uplně mimo. Ray přece nepotřebuje nic extra zapínat a 170Mbit je reálná rychlost. MImochodem, když budu chcít u summita vytší rychlost než těch 155Mbit, budu si muset koupit licenci na pojítko co?

Ty už prostě nevíš jak obhájit příchod M10.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:29, celkem upraveno 1 x.
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 14 years ago

David2006 píše:Hapi, na delší vzdálenosti je mezní rychlost pojítek v 10GHz na trasy 15-20km a více dle mě problém dosáhnout stabilní linkovku jakou uvádí Ray při té zaplé fičuře kterou se adaptivně linka přizpůsobuje okolí (tak nějak bych to nazval). Pokud s tím máte někdo jiné a doufám lepší zkušenosti klidně i od jiných výrobců dejte to sem v plén budu jen rád a to ikdyž na 12km třebas použijete 120cm zrcadla.

Pokud se týče Summita v 11ce myslím že díky většímu povolenému výkonu, širšímu kanálu a možná ždibku ziskovějších antén na tom bude prostě líp (ikdyž asi technologicky RAy povede). Cena je za 11GHz vcelku dobrá a licence umožní přenést po jejím zaplacení i o dost víc jak 170Mbit tedy morálně zastará také o něco později.

A zase Hapi, proč mohu v klidu argumetovat a Ty mne zase jen osočovat?

Vsak je vsem jasne, ze 10GHz je pro plnou rychlost tak to tech 15km na delsi skoky se prave vetsinou bere ta 11tka, kdyz je tam jeste volna frekvence...:)
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Blbost, ty pasma jsou prakticky stejny, jen v 11ce je vetsi klid diky planovani. Proto ma RAY ACP, tedy automaticke snizovani bitrate (=modulace) pro pripa nejakeho skokoveho zaruseni. Ale ta ficura je tam jako ficura, tedy lze ji zapnout a nastavit ji nejake limity a nebo ji nezapinat a jet natvrdo.
Vzhledem k tomu ze mi v silne zarusenem prostredi bezi RAY na 90kach na 9km na 100Mbps a se 120kou (alespon na jedne strane) pobezi s rezervou plnych 200Mbps tak bych v tom nevidel az takovy problem. Jde o skutecne extremne zarusene prostredi. Nekde venku to s prehledem da 20 i 30 kilaku.
0 x

David2006

0 x

Jardax

David2006 píše:Díky za info že 90/90 běží na 100ce při 9km (mě běžel na 15km 65/65cm 130/95Mbit). A teď někdo aspo'n s 12km na maximálce o tu mi tu totiž jde a byla příčinou zbytečného sváru, kdy mi tu někdo tvrdil že prostě běží a hotovo... .

To neni tak uplne presne. Vzhledem k prostredi je to hranice, ale pri asymetrickem provozu by to slo podle vseho az na 100/150 pri zachovani rezervy kolem 20dB. Bezi to bez ACP, high kodovani. A myslena je obchodni 100, tedy 92,8 Mbps bitrate jak ji uvadi management (32QAM)
Momentalne je tam toto, to je asi nejdulezitejsi udaj:
RSS [dBm] -54.0 -54.0
SNR [dB] 22.9 25.8

Obdobny spoj na 7km v o neco lepsim prostredi (ale stale precpana Praha) bezi na 65/65 parabolach taky vyborne.
Dlouhe skoky v nezarusenem prostredi nejsou bohuzel moje specialita :D :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

David2006 píše:Hapi, na delší vzdálenosti je mezní rychlost pojítek v 10GHz na trasy 15-20km a více dle mě problém dosáhnout stabilní linkovku jakou uvádí Ray při té zaplé fičuře kterou se adaptivně linka přizpůsobuje okolí (tak nějak bych to nazval). Pokud s tím máte někdo jiné a doufám lepší zkušenosti klidně i od jiných výrobců dejte to sem v plén budu jen rád a to ikdyž na 12km třebas použijete 120cm zrcadla.

Pokud se týče Summita v 11ce myslím že díky většímu povolenému výkonu, širšímu kanálu a možná ždibku ziskovějších antén na tom bude prostě líp (ikdyž asi technologicky RAy povede). Cena je za 11GHz vcelku dobrá a licence umožní přenést po jejím zaplacení i o dost víc jak 170Mbit tedy morálně zastará také o něco později.

ale prostim tě, pokud máš rezervu 20dB tak protahneš i 50km na 120cm parabolách na plnou rychlost.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Jardax

hapi píše:

ale prostim tě, pokud máš rezervu 20dB tak protahneš i 50km na 120cm parabolách na plnou rychlost.

Ja netvrdim ze ne, i kdyz o tom celkove pochybuju - tedy ze na plne 256QAM protahnu 50km s 20db rezervou.
Ono je protahnout a protahnout, hapi :)
Nicmene v cistem prostredi to desitky km samozrejme protahne, to jsem koneckoncu uz psal.
0 x

David2006

0 x