❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Jardax
antispam: Ano

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBride 10GHz ...)

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Psal jsem to tu Xkrat a stejne to koukam vetsine nedochazi.
Profi spoje jsou drahe protoze jsou kvalitni a to neco stoji, pres to nejede vlak.
Muzeme s tim nesouhlasit, muzeme o tom vest spory, ale to je tak vsechno co se s tim da delat.
A ted uz na to dlabte a padejte cumet na hokej :)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Jardax píše:
okoun píše:mimochodem, jak zde padlo že UBNT 10GHz bude wifi, tak by mě zajímalo z čeho je to čerpáno? třebas to wifi vůbec nebude..

Je vysoce nepravdepodobne, ze by ubnt kvuli pomerne mrnavemu ceskemu trhu vyvinulo zcela jinak koncipovany hw a jeho ovladani jako jedinecnou nestandardni polozku zaintegrovali do sveho AirOs.
Je vysoce nepravdepodobne, ze by avizovane rychlosti byli schopni dosahnout na jedne polarizaci v kanale 28MHz.

Cili ano - nabeton to nikdo nevi, ja rozhodne ne. Ale vychazim z dostupnych informaci a celeho dosavadniho porfolia ubnt.

Me prijde, ze okoukavani nstreme dual by mohlo byt taky pravdepodobne ... Preci jen do profi pasem je jedina cesta pres RX a TX kanal a UBNT chce delat taky 24GHz.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Jardax

soooc píše:
Jardax píše:
okoun píše:mimochodem, jak zde padlo že UBNT 10GHz bude wifi, tak by mě zajímalo z čeho je to čerpáno? třebas to wifi vůbec nebude..

Je vysoce nepravdepodobne, ze by ubnt kvuli pomerne mrnavemu ceskemu trhu vyvinulo zcela jinak koncipovany hw a jeho ovladani jako jedinecnou nestandardni polozku zaintegrovali do sveho AirOs.
Je vysoce nepravdepodobne, ze by avizovane rychlosti byli schopni dosahnout na jedne polarizaci v kanale 28MHz.

Cili ano - nabeton to nikdo nevi, ja rozhodne ne. Ale vychazim z dostupnych informaci a celeho dosavadniho porfolia ubnt.

Me prijde, ze okoukavani nstreme dual by mohlo byt taky pravdepodobne ... Preci jen do profi pasem je jedina cesta pres RX a TX kanal a UBNT chce delat taky 24GHz.

No jo, ale jak chces vysilat a prijimat na ruznych frekvencich na jedne antene bez diplexeru?
Insidere mlc! Tvuj bazmek je totez, jen v lepsim provedeni - wifina.
:)
Dualpolarizace to sice castecne resi, ale ne uplne. A dualnstream je jen berlicka jak znasilnit dve wifiny aby se tvarily alespon trochu jako profispoj.
Proste bud je to profi spoj s oddelenym RX a TX a nebo je to halfduplex wifi. A je celkem jedno v jakem pasmu, konvertovat jde celkem lehce cokoliv kamkoliv.
Coz neni nic proti wifi jako takove, koneckoncu diky wifi a jeji primitivnosti (a tedy nizke cene) tady mame tak velike site. Ale vsechno ma sve hranice pouziti. Fluktuace latence od jednotek po stovky ms mozna staci ne prilis narocnym uzivatelum nekde v polich kde jsou radi ze jsou radi, ale na patere jsou uplne jine naroky.
Tam to musi rezat, mikrosekundy latence furt pryc, at je to zatizeny nebo neni, mlhy, snih, bourka, proste furt.
Tam se NEPOCITA s tim ze by to nekde snad zacalo laggovat, to neexistuje.
Naposledy upravil(a) Jardax dne 13 May 2011 17:53, celkem upraveno 1 x.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

Jardax píše:Plati tu urcita pravidla, zcela bezna a vyzadovana v licencovanych pasmech, v nasi 10ce bohuzel pouze nepsana.
Aha? Nepsana chapu jako dobrovolna. Samozrejme je super, ze takto muze fungovat 100 pojitek na jedne sajte, ale pokud to je pouze dobrovolne, tak muzete tezko nekoho odstrihavat klestemi.

Jardax píše:Jak rikam, pokud by ubnt nebo kdokoliv jiny uvedl radio parametricky kompatibilni, nemam proti tomu ani tuk, klidne at to prodavaji po hrstech za par supu.
Tak se nechme prekvapit :) jsem zvedav, co budou lidi rikat, az se ukaze, ze to ubnt ma take oddelene RX a TX ;)
0 x

Jardax

Walkeer píše:
Jardax píše:Plati tu urcita pravidla, zcela bezna a vyzadovana v licencovanych pasmech, v nasi 10ce bohuzel pouze nepsana.
Aha? Nepsana chapu jako dobrovolna. Samozrejme je super, ze takto muze fungovat 100 pojitek na jedne sajte, ale pokud to je pouze dobrovolne, tak muzete tezko nekoho odstrihavat klestemi.

Jardax píše:Jak rikam, pokud by ubnt nebo kdokoliv jiny uvedl radio parametricky kompatibilni, nemam proti tomu ani tuk, klidne at to prodavaji po hrstech za par supu.
Tak se nechme prekvapit :) jsem zvedav, co budou lidi rikat, az se ukaze, ze to ubnt ma take oddelene RX a TX ;)

Ja ubnt beru jako levny lowend, ale to neznamena, ze je to spatny. Ve svu tride moc dobry zarizeni.
Pokud udelaji 10ku kompatibilni s nasi normou, je mi to egal a spanembohem at si na tom vytriskaj prachy.
S tim problem nemam. Co mi vadi je, ze by kdokoliv diky urcite benevolenci VO dal na trh zarizeni, ktery by zacalo delat problemy ostatnim.

Co s tyce te dobrovolnosti, dovedu si naprosto jasne predstavit, ze tato pojitka dostanou na urcite velke (dulezite) POPy proste zakaz. Jedna vec je pustit si to nekde v poli, ale v civilizaci je to o necem jinem ;)

Btw ta poznamka presne odrazi stav tehlete zoufale spolecnosti. Jo ono je to nepsane? No tak to ja na to seru, vy ostatni co to leta po tisicich dodrzujete a provozujete si vylizte...
Jojo, vsak jsme v Cechach, koneckoncu ;)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Walkeer píše:Aha? Nepsana chapu jako dobrovolna. Samozrejme je super, ze takto muze fungovat 100 pojitek na jedne sajte, ale pokud to je pouze dobrovolne, tak muzete tezko nekoho odstrihavat klestemi.

jo? ale když mi to zarušíš tak furt nemůžu použít kleště?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

v tomto state se musis branit asi fakt jen klestema. CTU prdeli tezko hne,dyt to je inštytucyja jak hovedo, spis na okrasu :roll: a k cemu to, kdyz si postezujes 1 den, ze nejaka kurva ti leze do tveho spoje a tyden, ne li dokonce mesic se nic nedeje,kliosi chtej kvalitni net furt a ne 2x do tydna... co se tyce zarizeni, CTU ocividne odkyvava vse, co muze, ale nemusi byt zregulovano do nasich podminek. S tim nikdo nic neudela a ve volnem pasmu se asi fakt niceho zakonnou cestou nedovolas...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

:arrow:
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:27, celkem upraveno 1 x.
0 x

Jardax

David2006 píše:Btw. Jardaxi kopeš za svoji síť nebo děláš obchoďáka či prostě pracuješ u nějakého výrobce desítek? Promiň že se ptám jen mi to tak přišlo na um.

Ani jedno, rekl bych.
V siti sice par desitek mam, ale to neni vcelku nic kritickeho. Tam kde jsou se nikdo bez meho vedomi nedostane, takze po tehle strance je mi to celkem volny. S desitkama neobchoduju ani je nevyrabim. Ostatne ani jiny radia :)
Proc se ptas?
Je ti divny, ze by se nekdo angazoval ciste kvuli principu? :)
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:27, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ne hele to nemá smysl. Víš co, ono by bylo zajímavý kdyby jsi zdělil čim seš připojenej do netu. Já si myslim, že naprostá většina z nás je připojená do netu právě přes 10GHz a nebo by si to spousta lidí přála protože 5GHz je poruchový ať už od jakýhokoliv výrobce a poruchový nemyslim hardwarově ale prostě zarušením. Znám několik lidí co by měly prostě přejít na 10GHz do netu ale nemaji na to nebo spíš si ani nezařídí splátky na takovej spoj a mezi tim než ho splatí maji božskej klid. Což se ovšem s příchodem M10ky změní a hodně lidí si to koupí. Až si to koupí lidi včetně tebe v domění že to pojede luxusně jako mě na Orcave 1S10 tak narazíš na problem, že 5 lojzíků si to koupilo taky a z toho sajtu na popu to tahaji taky pryč a už teď se tam předháněji v tom kdo koho víc zaruší a teď nastane ta situace, že tam přijdeš ty a bude plno a spoj pojede stěží na 50Mbit a pojede to zase tak blbě jako teď na 5GHz. Přítom můžeme mít super páteřní spoje na desítky kiláků do cca 180FDX ale ne, my chceme cenu a prasit pásmo.

Mě už je to fuk, máme už tolik lidí že se nám lehce 11GHz zaplatí tam kde ho budu potřebovat ale ty osobně zapláčeš první pokud tohle nepochopíš. Koukni na třeba hodně zmiňovanej gomel v českých budějovicích. Jedno 10GHz pojítko vedle druhýho. Neříkám že všechny jous v 10GHz ale drtivá většina ano a funguje to. Kolik pojítek od UBNtu tam pojede na maximální propustnost? 10? a konec.

Aktuálně si s timhle přístupem zabijem něco co v čechách je raritka a koukni se na slováky jak brečí že museji do licencu... přesně tak to bude tady.

gomel ČB
http://www.skylan.cz/galerie/v/Standa/p ... l.jpg.html
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Jardax

Ja si dam tu praci a spocitam desitky na Stimu... :)

Btw k tem drahejm desitkam ... co takhle 70Mbps s moznosti soft upgrade na 175Mbps za 2k mesicne? Furt drahy?

RAY bez navyseni na 36 mesicu primo od vyrobce, resp. od Vanca.
Naposledy upravil(a) Jardax dne 13 May 2011 19:33, celkem upraveno 1 x.
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:28, celkem upraveno 1 x.
0 x

erotel

Příspěvekod erotel » 14 years ago

BIGG píše:

slyšel jsem, že je tam údajně více jako 180 antén :wink: na jednom hnízdě

Hmm spousta isp = spousta kleští :D .
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:28, celkem upraveno 1 x.
0 x