❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
dubrma

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBride 10GHz ...)

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

hapi píše:radom ničemu nezabrání. Asi si myslel límec a ten taky ničemu nezabrání, jenom pomáhá ale enni samospásnej.

Jistě, dík za upomínku, myslel jsem límec.
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

dubrma píše:
Jardax píše:Jak sis mozna (ne)vsiml podle smajliku, ja se neurazim. Jen mne prekvapuje ten postoj - placnu blbost a dam si sakra praci abych to obhajil nez abych uznal ze to byla blbost.
Samozrejme mi bylo jasne ze MYSLIS limec, ale napsal jsi RADOM, proto ta otazka a smajlik.
Ja treba nevim ze dela stourac nasazovaci limce opatrene radomem, kdyz napisu radom, tak je to radom. Limec je limec. Jak se pak chcete dohodnout na dulezitych vecech, kdyz nejste ochotni dodrzovat ani zakladni terminologii?
To je problem rychlokvasek (bez urazky tentokrat), lidi co nemaji zaklady potrebne k pochopeni vsech nuanci tehle technologie. Ano, kolikrat to ani neni potreba, dneska uz jsou ty zarizaeni fakt plug&play, ale jen do okamziku nez se to ze zahadneho duvodu podela, a pak je to horror.
A ja se obavam, ze v te 10ce to bude jeste horsi, protoze tam narozdil od 5ky panuji urcita (byt bohuzel nepsana) pravidla, ktera kazdy vyrobce zatim dodrzoval.
A tam se da napachat poradnej bordel s timhle pristupem.

Tak když nevíš že je Štourač dělá, tak jsi nemusel odpovídat.

Když už jsi s tím začal=> nechápu ten postoj, komentuješ příspěvek který se tě netýká jen proto aby jsi autora příspěvku shodil, protože jeho příspěvek není napsán v přesné terminologii.

A jeeeje, to je na dlouho...
Tak znova - ten prispevek byl zjevny nesmysl. Ano? Proto ta otazka. Ano? Ocekaval jsem opravu, proto ten smajlik. Ano?
Dockal jsem se vysvetleni, ze radom zlepsi predozadni pomer. Coz je kravina.
Kdyz ty nejsi soudny, poloz tuto otazku stouracovi, ten ti na ni odpovi predpokladam uplne stejne jako ja.
Tecka. Vsechno uz bylo receno.
Jestli tobe nevadi placat kraviny, je to tvuj problem.
Ja si zase na takovy blemcy muzu reagovat po svem a o autorovi si myslet taky svoje.
Jasne?
0 x

Jardax

dubrma píše:
hapi píše:radom ničemu nezabrání. Asi si myslel límec a ten taky ničemu nezabrání, jenom pomáhá ale enni samospásnej.

Jistě, dík za upomínku, myslel jsem límec.

Ano, limec a radom, jak uz jsem ostatne psal, jsou dve zcela nezavisle veci urcene kazda na neco uplne jineho.
Kdyz je budes zamenovat, tak jednak vypadas jako trouba, a druhak mates ty co to ctou a jsou na tom jeste hur.

Booooze kam az se da dojit v debate o desitce... :D
0 x

dubrma

Jardax píše:A jeeeje, to je na dlouho...
Tak znova - ten prispevek byl zjevny nesmysl. Ano? Proto ta otazka. Ano? Ocekaval jsem opravu, proto ten smajlik. Ano?
Kdyz ty nejsi soudny, poloz tuto otazku stouracovi, ten ti na ni odpovi predpokladam uplne stejne jako ja.
Ja si zase na takovy blemcy muzu reagovat po svem a o autorovi si myslet taky svoje.
Jasne?

Všichni ostatní vědí co jsem měl na mysli, jen ty si ze mě musíš dělat debila. No nechám tě při tom, nemá to cenu se hádat...

Takže jasný!;) Tvé ego +1
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Porad tu placate o 11GHz, ale co kdyz na miste kde ji potrebuji neni volna? Nebo je to jen 8km, kam se ti muze stat, ze ti ji CTU kvuli kratkemu spoji ani neda. To mam jako misto 0,- Kč platit 32.000,- Kč ročně, jen kvuli tomu, že si nejaký hovado tohle koupí a sestřelí mi 10tku? Nehledě na to, ze ten nový spoj musí taky nekdo zaplatit!!!
0 x

Jardax

dubrma píše:
Jardax píše:A jeeeje, to je na dlouho...
Jasne?

Všichni ostatní vědí co jsem měl na mysli, jen ty si ze mě musíš dělat debila. No nechám tě při tom, nemá to cenu se hádat...

Takže jasný!;) Tvé ego +1

- jaci vsichni? Treba hapi ktery te rovnou opravil ze pises nesmysl?
- nebo ta hromada dalsich kterym to ani nestalo za namahu?
- ja z tebe nic nedelam, to jsou vsechno ciste tvoje zasluhy :D
Inteligentni clovek se z chyb pouci. Slusny clovek jeste podekuje. A jak se rika cloveku, ktery bude stourat argumenty aby dokazal ze jeho blabol neni blabol, protoze tudle Lojza tomu blabolu taky rozumi, takze vlastne je vsechno OK?
:D :D :D
Zamysli se, chlape...
(jinak diky za hodnoceni, to mam rad to s tim egem, to mi dela dobre ;) )
0 x

dubrma

Jardax píše:- jaci vsichni? Treba hapi ktery te rovnou opravil ze pises nesmysl?
Inteligentni clovek se z chyb pouci. Slusny clovek jeste podekuje. A jak se rika cloveku, ktery bude stourat argumenty aby dokazal ze jeho blabol neni blabol, protoze tudle Lojza tomu blabolu taky rozumi, takze vlastne je vsechno OK?
Zamysli se, chlape...

Sorry, už nemám čas, založ nové téma radom vs. límec, zítra po 12 budu mít čas na hádání, napíšu ti tam 342+ na vyvrcholení, zatím zdarec ;)

PS:
jo opravil a nedělal ze mě debila, ale to už se zase opakuji...
Kolik máš spojů v 10G? 300? :D
0 x

Jardax

dubrma píše:
Jardax píše:- jaci vsichni? Treba hapi ktery te rovnou opravil ze pises nesmysl?
Zamysli se, chlape...

Sorry, už nemám čas, založ nové téma radom vs. límec, zítra po 12 budu mít čas na hádání, napíšu ti tam 342+ na vyvrcholení, zatím zdarec ;)

PS:
jo opravil a nedělal ze mě debila, ale to už se zase opakuji...
Kolik máš spojů v 10G? 300? :D

Ja z tebe nic nedelal, jen jsem se zeptal jak to funguje. Zbytek sis zaridil ciste sam osobne :D
S dalsima argumentama si nedelej nasili, uz neni co dalsiho vymyslet.
Co se tyce vyvrcholeni, pokud mas na mysli orgasmus, mozna by stalo za to (opet) vzit k ruce nejaky sikovny vykladovy slovnik, pro 1. stupen ZS bude bohate stacit, a najit si tam hesla EGO a ORGASMUS a porovnat si je.
Jen tak, abys byl v obraze a neztrapnoval se priste tak jednoduse. I kdyz vlastne ... vy to tak bezne zamnenujete, ze jo, tak co to placam... :D

A co ma pocet 10G spoju spolecneho s touhle diskusi? Ze by zase ta zkratka, ktera tu uz probehla, jako ze hodne 10G spoju = nervozni clovek jak to dopadne?
Ta uvaha je jednak pitoma a druhak typicka pro ceskou kotlinu. No ale co uz nadelam. Ja osobne jsem celkem v klidu, protoze jednak desitek mam jen par, druhak jsem docela presvedcen, ze to ubnt ve finale v takovem provedeni jak to inzeruje neprojde.
Coz ovsem nema s touhle debatou (a s tou tvoji uz vubec) nic spolecneho, jde o princip zachovani 10G pasma v CR a upravy VO-R-14 tak, aby pokud mozno oficialne zohlednila zavedenou praxi.
Jestli si pak ubnt nebo kdokoliv jiny udela spoj za par supu, KTERY TO BUDE DODRZOVAT, tim lip.
Ja vim ze te to nezajima a ani tomu poradne nerozumis, jen jsem se chtel vratit pres tuhle epizodu zase zpet k tematu.

S pozdravem "nepis mi" a pokud mozno "nepis vubec" tvuj tridni nepritel.
:D
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

miract píše:Porad tu placate o 11GHz, ale co kdyz na miste kde ji potrebuji neni volna? Nebo je to jen 8km, kam se ti muze stat, ze ti ji CTU kvuli kratkemu spoji ani neda. To mam jako misto 0,- Kč platit 32.000,- Kč ročně, jen kvuli tomu, že si nejaký hovado tohle koupí a sestřelí mi 10tku? Nehledě na to, ze ten nový spoj musí taky nekdo zaplatit!!!

Dejme tomu, ze to hovado budu ja. Proste pujdu do obchodu a koupim si LEGALNI (pokud to tak bude, to je samozrejme otazka) spoj ve VOLNEM pasmu 10GHz a zprovoznim ho tak, ze mi pojede. Jelikoz tam zadny uplne volny kanal uz nebude, budu muset vybrat ten, kde je jinych spoju nejmene. Bohuzel. Tim ti tvuj spoj sestrelim, protoze jel treba nadoraz nebo tak neco. Jinymi slovy, stane se uplne totez, co se deje i v jinych VOLNYCH pasmech 2.4GHz a 5.5GHz. Kde je problem? To pasmo je VOLNE, to znamena, ze nepatri pouze vyvolene skupine lidi, co si za drahe penize koupili nejake spoje. Nikdo je nenutil, abyste si je kupovali a jelikoz se jedna o VOLNE pasmo, tak vam muselo byt jasne, ze se toto drive ci pozdeji stat muze. Pokud chcete mit vase investice ochranene, jsou tu licencovana pasma. A kdyz to licencovane pasmo neni volne, tak mas proste smulu, tak to bohuzel chodi. Pokud se ti to nelibi, tak napis na CTU, at uvolni nejaka dalsi pasma pro datove spoje ;) Pripada mi, ze velka cast spektra je blokovana kvuli dosti nepodstatnym aplicacim.
Naposledy upravil(a) Walkeer dne 13 May 2011 13:21, celkem upraveno 2 x.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

pěkně se to tu rozjelo, tak já přispěju aby mě zase někdo mohl urážet :lol:

Především je vše o penězích

je přeci jasné že ten, kdo má na zaplacení předražených spojů ty peníze netiskne, musí je někde odkrojit od něčeho, třeba že kupuje méně konektivity má velké agregace, atd. nebo používá šuntský HW na Wifi, protě ty peníze někde vzít musí.
Já chci mít kvalitní síť a při 50 lidech si to fakt dovolit nemůžu, nemůže nikdo. Pokud bych na 10GHz spoj dával 100 a více lidí, tak si to dovolit už můžu a nemám s tím problém, ale já to prostě chci mít kvalitní.

Takže pokud je tu někdo do nasazuje 10GHz s cenou okolo 100 táců pro 50 lidí, tak před ním smekám.

No a pokud se takto uvolní 10GHz tak to bude jenom dobře pro všechny, kterí chtějí zlepšit kvalitu sítě a z nějakého důvodu nemůžou.

Dnešní možnosti jsou opravdu žalostné (finančně).
Pokud stavíte spoj na 5GHz, dáte cca 15 táců s DPHčkem, potom ale dlouho nic a je tu až možnost ugrade na 10GHz za 100 táců a více. Byl bych rád kdyby to vypadalo třebas tak, 5GHz za 15 táců, 10GHz za 50 táců a licence 100 a více táců. Prostě trochu uměrné.

A poslední věcí je to, že nechápu proč tady majitelé 10GHz spojů furt brečí, že jim to bude padat. Přeci to je riziko free pásma. Furt se mi zdá že si všichni myslí že 10GHz je nějaké jisté pásmo kde je 100% funkčnost. Prostě to tak není a nebude a žádná vysoká cena to nespraví.

Mimochodem víte kolik stojí 5GHz spoj o Cisca? Ten kdo má ten přehled, tak ví že by šli prodávat 10GHz spoje ve stejné kvalitě v podstatně menší cenové relaci. Všechno je pouze jen obchod se značkama, nic víc!
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

okoun

Walkeer píše:
miract píše:Porad tu placate o 11GHz, ale co kdyz na miste kde ji potrebuji neni volna? Nebo je to jen 8km, kam se ti muze stat, ze ti ji CTU kvuli kratkemu spoji ani neda. To mam jako misto 0,- Kč platit 32.000,- Kč ročně, jen kvuli tomu, že si nejaký hovado tohle koupí a sestřelí mi 10tku? Nehledě na to, ze ten nový spoj musí taky nekdo zaplatit!!!

Dejme tomu, ze to hovado budu ja. Proste pujdu do obchodu a koupim si LEGALNI (pokud to tak bude, to je samozrejme otazka) spoj ve VOLNEM pasmu 10GHz a zprovoznim ho tak, ze mi pojede. Jelikoz tam zadny uplne volny kanal uz nebude, budu muset vybrat ten, kde je jinych spoju nejmene. Bohuzel. Tim ti tvuj spoj sestrelim, protoze jel treba nadoraz nebo tak neco. Jinymi slovy, stane se uplne totez, co se deje i v jinych VOLNYCH pasmech 2.4GHz a 5.5GHz. Kde je problem? To pasmo je VOLNE, to znamena, ze nepatri pouze vyvolene skupine lidi, co si za drahe penize koupili nejake spoje. Nikdo je nenutil, abyste si je kupovali a jelikoz se jedna o VOLNE pasmo, tak vam muselo byt jasne, ze se toto drive ci pozdeji stat muze. Pokud chcete mit vase investice ochranene, jsou tu licencovana pasma. A kdyz to licencovane pasmo neni volne, tak proste smulu, tak to bohuzel chodi. Pokud se ti to nelibi, tak napis na CTU, at uvolni nejaka dalsi pasma pro datove spoje ;) Pripada mi, ze velka cast spektra je blokovana kvuli dosti nepodstatnym aplicacim.

+1
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

:arrow:
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

Jardax

Vy furt nechapete ten zasadni problem.
Pasmo 10GHz a spoje v nem provozovane jsou dostatecne odolne, aby jen tak nepadaly.
ALE!
Plati tu urcita pravidla, zcela bezna a vyzadovana v licencovanych pasmech, v nasi 10ce bohuzel pouze nepsana.
A to je , ze se vysila vyhradne a jedine v opacnem pulpasmu nez je prijem. Kanaly 1-4 jsou dolni, 7-10horni. Ta mezera mezi nimi taky neni jen tak z pleziru.
Je to dane technickym provedenim - aby ten spoj dosahoval parametru jakych dosahuje, ma urcita omezeni.
Tohle je jednim z nich. Za normalnich okolnosti to neni problem, tam kde se sejde vetsi mnozstvi 10tek na jednom POPu se urci, ktere pulpasmo bude mistni, tedy vysilaci. Takze vsechny stanice na konkretnim POPu vysilaji bud v hornim nebo dolnim.
A neni vubec zadny problem. V Praze na Stimu bezi odhadem 100 10tek vsemi smery. Bez problemu.
Pokud se to sejde tak ze je to nezbytne udelat pro jeden spoj na POPu obracene, dela se to velmi opatrne a po domluve s ostatnimi - muze to fungovat bez problemu, ale muze to sestrelit nekolik spoju kolem. A to tak ze nenahoditelne, proste konecna.

A do tohohle prijde volne laditelna stanice, ktera vysila, navic jak to tak vypada v obou polarizacich, ve stejnem pasmu jako prijima.
A ne v rukou nejake vetsi firmy, ktera preci jen ma urcite instalacni postupy a tak dale, ale pro kazdeho.
Cimz nechci rict ze by byl kazdy maly ISPik apriori prase, to ne, ale statisticky to urcite nebudou lichotiva cisla.
To je vse o co tu jde.
Jak rikam, pokud by ubnt nebo kdokoliv jiny uvedl radio parametricky kompatibilni, nemam proti tomu ani tuk, klidne at to prodavaji po hrstech za par supu.
Naposledy upravil(a) Jardax dne 13 May 2011 13:37, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

zapomínáte na jednu věc. ČTU má nad každym spoje ochranou ruku a když to poženu na ČTU tak ty vaše bazmeky co mi zarušily spoj pujdou dolu ať chcete nebo nechcete a já věřim že to ČTU bude řešit protože v tom jsou nemalí prachy a podle zákona to řešit musí. V 5GHz se to nějak už moc neřeší ale tady, tady se to nějak řešit bude.

Nicméně okoune, pro tebe to bude levnej nezarušnej spoj ale za pár let to zase bude zarušenej spoj. Nechápu jak něko může tvrdit to co píšeš, každý free pásmo jednou chcípne a ty na konci světa máš problem s 5GHz a za nedlouho tam budeš mít problem i s 10GHz a budeš zase tam kde seš teď a to v řiti.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

mimochodem, jak zde padlo že UBNT 10GHz bude wifi, tak by mě zajímalo z čeho je to čerpáno? třebas to wifi vůbec nebude..
0 x