❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

Re: Ubiquiti PowerBride 10GHz má být v červnu i v ČR "legal"

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

:arrow:
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:21, celkem upraveno 2 x.
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Uvedomte si, ze se tady bavime o normalni wifine.
I kdyz to ma byt v desitce tak to neni ani vzdalene podobne klasickym profispojum tak jak je znate. Neni to duplex, neni to jeden kanal tam a druhy zpatky, neni to profi spoj ktery drzi 1ms at se deje co se dej.
Neni a nikdy nebude.
Je to wifina naladena do jineho pasma,bohuzel desitky.
Takze krome jedine drobne vyhody wifin, ceny, ma vsechny ostatni nevyhody wifin.
A co se te ceny tyce - proc asi je wifina vyrazne levnejsi nez profi spoj?
Ono to ma sve realne technicke duvody. Vsichni asi mame nejake zusenosti s ladenim a problemy s wifinama. No tak tady to bude to same, jen v jinem pasmu.
Par zoufalcu co si nemuzou dovolit slusnou desitku si to koupi, zaserou pasmo, ostatnim co maji kvalitni patere nezbyde nez je dublovat z ruznych smeru pres ospf a nebo to rovnou preklopit do 11ky.
A jestlize k tomuhle dojde, tak "vetsi" ISPci odepisou 10ku jako spojovaci pasmo uplne a zacnou nasazovat tyhle hybridy jako lastmile nebo proste podle potreby.
A jsme zpatky u historie 5kovyho pasma. Na kratke skoky to pujde, na dlouhe patere to bude nestabilni.
Nazdar, konecna :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

+1, plně souhlasim. Jenom lidi co chtěji utýct s 5GHz si teď libujou jak to bude chodit ale za pár let už to zase chodi nebude.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Jardax

David2006 píše:
Jardax píše:1Gbps v 11ce bratru pul mega. Pripocti licence za 2 dvojkanaly...
Nejaky takovy vypocet mas na mysli? :)

Jenže to není náhrada za 100-160Mbit desítku.Která i s 65cm anténama v D1 stěží překročí 130tis s DPH a stačí ji 40MHz za 12+DPH ročně.

http://wifi.aspa.cz/summit-development- ... s-z103049/

Ne to neni, vytahl jsem to nejnadupanejsi co momentalne znam :)
Ale co se tyce 11ky, ja si pockam na RAYe s cim vylezou.
Jinak nemusite hledat jen u nasich, 11ka uz je preci jen mezinarodnejsi pasmo a delaji pro nej hw i zahranicni vyrobci.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 14 years ago

hapi píše:...licencovaný pojítko pokud vim stojí vždy víc než pojítko na 10GHz...

A tím sis odpověděl. Mezi cenou licencovaných a nelicencovaných spojů existuje nepsaná přímá úměra.
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

Jardax

David2006 píše:Tak jasně, já jsem jen chtěl "reagovat a uvést na pravou míru" to s tou cenou za desítku jak se tu pořád nadhazuje jak to bude neskonale dražší... . Prostě rozumím těm argumentům proč je to špatně že UBNTu s tím vyleze, ale jako těžkou tragédii pro toho kdo v tom nemá nainvestováno či to není jeho hlavní produkt z pohledu výrobce to tedy nevidím.

No tak to te mozna cekaji zajimave casy. Nejvice v tom ma totiz nainvestovan stat a statem rizene instituce. A jakmile tem zacnou padat spoje, bude CTU sakra litat ;)

Ja chapu tvuj postoj "mne se to netyka a ostatni si vylizte", nicmene kazda mince ma dve strany...
0 x

hapi

problem to pro tebe bude až mi zarušíš spoj na 100k protože pak budeš zbírat M10 po zemi.... asi vítr ne?
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

já tam vidim že to je bez napáječů a anten. To neni kompletní spoj.
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:22, celkem upraveno 1 x.
0 x

David2006

Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:22, celkem upraveno 1 x.
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Kdyby nebyla nadějná 9 Ghz, tak levnou 10 Ghz beru všema deseti, takhle je to zbytečné, naopak by bylo fajn, kdyby 10 ghz byla na 5 - 15 km spoje, a 9 Ghz na krátké a střední do 5 km. Takhle tu máme 2 pásma na spoje krátkého dosahu.
0 x

Jardax

David2006 píše:
Jardax píše:
David2006 píše:Tak jasně, já jsem jen chtěl "reagovat a uvést na pravou míru" to s tou cenou za desítku jak se tu pořád nadhazuje jak to bude neskonale dražší... . Prostě rozumím těm argumentům proč je to špatně že UBNTu s tím vyleze, ale jako těžkou tragédii pro toho kdo v tom nemá nainvestováno či to není jeho hlavní produkt z pohledu výrobce to tedy nevidím.

No tak to te mozna cekaji zajimave casy. Nejvice v tom ma totiz nainvestovan stat a statem rizene instituce. A jakmile tem zacnou padat spoje, bude CTU sakra litat ;)

Ja chapu tvuj postoj "mne se to netyka a ostatni si vylizte", nicmene kazda mince ma dve strany...

To jsou vcelku zbytečně silná slova na moji adresu.

Mozna jo, z tveho pohledu jiste.
0 x

hapi

no jo ale už seš o několik desíte tisíc vejš + placení licence. Je zajímavý že by sis koupil drahý na provoz 11GHz ale levnější 10GHz bez nákladů na provoz ne a radši koupíš super levný 10GHz který se bude srát.
0 x