❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB751-2n

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

Re: RB751-2n

Příspěvekod okoun » 14 years ago

no jo no groove za 1500 Kč, tak to se mi vyplatí box 250Kč za anténu + Rb711 a budu na tom lépe...
ta cena mě tedy dostala...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

nevidim na ceně nic zvláštního, bullet M5 stojí stejně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

hapi píše:nevidim na ceně nic zvláštního, bullet M5 stojí stejně.

Okoun by chtel vsechno zadara :-D Jeho sdruzeni asi na rozdil od jinych nefunguje :-P
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

okoun

no asi je to tím že investuji do sítě více než jiné sdružení, když vidím ty ostatní sdružení a co používají za HW...
jako ano, cena vůči UBNT je přijatelná, ale vůči RB711+ krabic za anténou, tedy není.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

od toho tu máme SXT
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

SXT máme od toho, aby bylo na co nadávat
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

pfadmin píše:SXT máme od toho, aby bylo na co nadávat

+1 :mrgreen:
0 x

okoun

pánové, přeci nebudete stavě spoje na SXTčku na 2km :D
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Ja bych se nedivil ze to nekdo postavi, kdyz sem videl spoje na nanostation na cca 2km .....
0 x

hapi

hoši, kdo říká že se budou stavět spoje na SXTčku? SXTčko je klientská sada tak nevim co do toho rejpáte. PTP spoj a PTMP spoj je snad něco uplně jinýho. Je zajímavý že na 15dB duální placku od slováků nic takovýho neslišim ale na SXTčko v jednom kuse. Kupte si SXTčko, nasaďte ke klientovy a bude to makat jak steklý. Mimochodem na SXTčkách mám dva ptp spoje protože do tý oblasti už nechci investovat prachy a na 1600m to funguje jedna báseň.

To samí jako když někdo tvrdí že nejlepší ochrana proti vodě je díra... SXTčko je zespoda děravý na několika místech a řve se tady jak je to strašný. :roll:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak nekde kde neni moc velkej provoz tim spoj udelas v pohode ...
A pravda dira je nejlepsi izolace ... tu vrtam do skoro vseho :D
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

okoun píše:no jo no groove za 1500 Kč, tak to se mi vyplatí box 250Kč za anténu + Rb711 a budu na tom lépe...
ta cena mě tedy dostala...

Bude i verze Groove s licenci L3 a ta bude stat okolo 1100,-
0 x
Bývalý ISP...

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Máte to někdo nasazený? Jakou externí anténu k tomu? Škoda že mikrotik nedělá originální příslušenství :)
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Přiznejte se, kdo máte nasazeny RB751G a RB751U :) Jaké máte zkušenosti?

Po skončení výroby PowerAPN od UBNT jsem se poohlížel po nějaké náhradě a zaujal mne právě RB751.
To PowerAPN byl ideál na vykrytí větších rodinných domů, nejen kvůli výkonu, ale i kvůli velmi slušné citlivosti přijímače - třeba v porovnání s běžnými routery jako TP Link atd. to byl značný rozdíl. Sice cena vysoká, ale majitelé těch velkých RD neměli problém si to zaplatit.

Po testech RB751 mi vyšlo následující:
- s vnitřními anténami nepoužitelné, leda na byt - je to pak prostě hluché
- s externí anténou na MMCX to běží jen na jeden chain, je nutné vypnout chain 0, nastavit antenna b a nechat jen chain 1
- při použití externí antény na MMCX je propustnost při 20 MHz celkem bída (20-25 Mbit max.), i TP Link 741ND dá víc
- při nastavení na 40 MHz je to výrazně lepší, pak to protáhne i 55-60 Mbit

Protože mě sralo, že by to mohlo být slušné MIMO AP, ale s interní anténou je to bída, trošku jsem si zabastlil a jeden 751 předělal na tři RSMA konektory na zadním panelu a na ně přišrouboval 5 dB anténky. Je to asi to nejlepší, co se tomu routeru dá udělat. Pak je i na 20 MHz propustnost slušná, kolem 35-40 Mbps jsem měřil v pohodě. Dosah a citlivost je taky super, velký RD to vykryje podobně pohodově, jako PowerAPN. Úprava vyjde tak na cca. hodinku času.

Pozitivní je i fakt, že RB751 (jako většina Mikrotiků) vůbec nevyzařuje bordel a šum, takže neruší třeba příjem rádia nebo TV, což levné routery často dělají, pokud jsou blízko antén nebo pod stožárem na půdě.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

ta obrázková úprava na forum mikrotik je tvoje?
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 50#p329077
0 x