❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak nastavit více DNSek do Mikrotiku?

Návody a problémy s konfigurací.
David2006

Jak nastavit více DNSek do Mikrotiku?

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Ahoj, na své iGW používám RB750 v4.11 . Bohužel před chvílí mě postihl výpadek Sloane DNSka (potažmo mu odlítly i kvůli vadnému switchy stránky) . Dosud jsem tomu nevěnoval moc pozornosti a tedy
mám v DNS nastavení právě jen ten DNS co byl jako na potvoru dole tedy 77.48.254.254 přitom 77.48.100.254 případně Googlovský 8.8.8.8 v domácích PC jede. Bohužel nevím proč mě při změně
na Mikrotikáckém DNS stále nic nejelo (dal jsem jak 100.254 tak 8.8.8.8 ). Možná pro že v jednotkách (UBNTu) to bez restartu bylo stále vedeno jako původní 254.254 DNS:( a na to abych porestartoval
všechny jednotky naráz jsem neměl čas (ale je to jen domněnka možná jsme něco v nastavení Mikrotiku opomněl). Reboot Mikrotiku jsem dával po této změně několikráte, ale teprve jakmile to Sloane
spravil mi to naběhlo i u klientů. Tedy moje otázka zní - jak korektně mít třebas 2-3DNS servery na iGW Mikrotiku aby při výpadku jednoho to NS M5 dhcp klient (případně PC) pobraly?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

plácáš DNSka pátý přes deváty. Máš mít 1-2 centrální a v MK tedy aspoň ve v5 jle zadat víc DNS serverů.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Díky za reakci Hapi, i mě šlo zadat více DNSek ve v4 , ale bohužel se změna nechtěla projevit :( . Proto jsem se tu chtěl zeptat co jsem nejspíše opomněl.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 14 years ago

Nejrychlejsi reseni je asi presmerovat dotazy pravidlem na nejake funkcni DNSko, ne?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ano, dočasně to funguje. Ale jak někdo psal, sekundární DNSko se použije až v případě kdy od primárního se neodrázěji icmp požadavky což je paradoxně na hlavu. Většinou vytuhne DNS server ale mašina jako taková běží...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Pintero píše:Nejrychlejsi reseni je asi presmerovat dotazy pravidlem na nejake funkcni DNSko, ne?

Můžeš mi prosím takové pravidlo napsat?
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

overene odskusane DNS vsade pisem 8.8.8.8, 8.8.4.4
0 x

David2006

To vím že 8.8.8.8 od googlu se dá použít (pokud nepotřebuji mít kvůli např. přesměrování na dashboard vlastní DNSko) . Prostě mi jde o to PROČ mi to hnedle nejelo, když jsem tam to DNSko na iGW doplnil :( .
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 14 years ago

Nejelo to, protoze pokud mas na konci PC, ktere si bere IP a DNS z DHCP, tak pouziva tuto IP a DNS po dobu lease (zapujceni IP a DNS). A ted jde jeste o to, jak mas nastavenou sit, jestli mas DNSko nastaveny jen na IGW a posledni krabicka pred klientskym PC si jej bere z IGW, nebo mas to DNSko nastaveny natvrdo na posledni krabicce u zakaznika. V prvnim pripade kdyz zmenis DNS na IGW, zmeni se na zakaznickem PC DNS az po vyprseni lease a znovu vyzadani IP. V druhem pripade pokud je DNS nastaveny na poslednim routeru natvrdo, zmena DNS na IGW nepomuze, jen presmerovani pozadavku.
0 x