❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

jakou nastavit akceleraci v queues

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

jakou nastavit akceleraci v queues

Příspěvekod okoun » 14 years ago

ahoj, neznáte program který by spočítal jaké mám dát parametry pro akceleraci?
potřebuji nastavit aby prvních 700 MB bylo staženo akcelerací 10Mb a dalších už potom 4 Mb
Jako max limit nastavím 4Mb, to je jasné, ale jaké dát přesné hodnoty do burst limitu (asi 10Mb) a burst thresholdu a burst timu ??

Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 14 years ago

okoun píše:ahoj, neznáte program který by spočítal jaké mám dát parametry pro akceleraci?
potřebuji nastavit aby prvních 700 MB bylo staženo akcelerací 10Mb a dalších už potom 4 Mb
Jako max limit nastavím 4Mb, to je jasné, ale jaké dát přesné hodnoty do burst limitu (asi 10Mb) a burst thresholdu a burst timu ??

Díky

burst neumi pracovat s prenesenyma MB. Tzn ze to musis jen vypocitat. Treshold nastavuje uroven "spousteni" burstu, tzn. kdyz tam nastavis treba 2Mb a klient nepreleze tuhle hodnotu, burst (tech 10Mbit) se neaktivuje. a Burst Time je delka trvani tech 10Mbit. Proto musis vypocitat, jak dlohou bude tech 700MB stahovat tou rychlosti 10Mbit. Ja ted vstal, po me to nechtej :D
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

sub_zero píše:
okoun píše:ahoj, neznáte program který by spočítal jaké mám dát parametry pro akceleraci?

Díky

Treshold nastavuje uroven "spousteni" burstu, tzn. kdyz tam nastavis treba 2Mb a klient nepreleze tuhle hodnotu, burst (tech 10Mbit) se neaktivuje. a Burst Time je delka trvani tech 10Mbit. Proto musis vypocitat, jak dlohou bude tech 700MB stahovat tou rychlosti 10Mbit. Ja ted vstal, po me to nechtej :D

Dyt to neni pravda ;)

Treshold prave nastavujes uroven, kdy se ma burst prestat pouzivat ;)
Ono to celkove je trosku sofistikovanejsi - ten burst time je laicky receno cas ve kterem se kontroluje, zda-li dat. tok presahl prave burst treshold (presneji v kazde 1/16 burst timu) viz. zde: http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/3.0/qos/queue.php
0 x
Jan Ptáček

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:
sub_zero píše:

Díky

Treshold nastavuje uroven "spousteni" burstu, tzn. kdyz tam nastavis treba 2Mb a klient nepreleze tuhle hodnotu, burst (tech 10Mbit) se neaktivuje. a Burst Time je delka trvani tech 10Mbit. Proto musis vypocitat, jak dlohou bude tech 700MB stahovat tou rychlosti 10Mbit. Ja ted vstal, po me to nechtej :D

Dyt to neni pravda ;)

Treshold prave nastavujes uroven, kdy se ma burst prestat pouzivat ;)
Ono to celkove je trosku sofistikovanejsi - ten burst time je laicky receno cas ve kterem se kontroluje, zda-li dat. tok presahl prave burst treshold (presneji v kazde 1/16 burst timu) viz. zde: http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/3.0/qos/queue.php

v tom pripade informace, ktery sem mel z verze 2.9 jsou totalne out. Kdyz jsme meli nastavenej burts tady, treshold urcoval prah spousteni. A Burst Limit byla uroven, do ktere se mohla queue otevrit.

edit: a ted koukam na ten link, co si posilal http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/3.0/qos/queue.php a popisuji to tam stejne, jako sem to psal ja. Logicky to tak i funguje. Takj ted nevim....
0 x

Jirka Lazorčák

net.work
Kontaktovat uživatele:

to urcite ne... mezi v 2.9 a v 3.0 a novejsi neni zadny rozdil ve fungovani queue a ani burstu...
edit: urcite to tak nefunguje, jak popisujes - burst pouzivam na siti vice nez 5 roku a pokud je to spravne nastaveno, tak to funguje tak, ze uzivatel nameri rychlost dle burst limitu az do te doby, dokud neprekroci burst treshold..

BTW, kdyby to fungovalo tak jak popisujes - k cemu by ten burst byl dobry? leda tak pro stahovace... pac by se ten burst aktivoval az po stazeni xxx dat...
Naposledy upravil(a) net.work dne 01 May 2011 12:18, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jan Ptáček

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:to urcite ne... mezi v 2.9 a v 3.0 a novejsi neni zadny rozdil ve fungovani queue a ani burstu...

tak v tom pripade mam nastavenej burst podle sebe, ale funguje stejne jak popisuje mikrotik :-) btw, koukni se na Hapiho demo, jak ma nastavenej burst :wink:
0 x

Jirka Lazorčák

net.work
Kontaktovat uživatele:

sub_zero píše:
net.work píše:to urcite ne... mezi v 2.9 a v 3.0 a novejsi neni zadny rozdil ve fungovani queue a ani burstu...

tak v tom pripade mam nastavenej burst podle sebe, ale funguje stejne jak popisuje mikrotik :-) btw, koukni se na Hapiho demo, jak ma nastavenej burst :wink:

ma nastaveny burst temer stejne jako ja ;)
0 x
Jan Ptáček

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:
sub_zero píše:

ma nastaveny burst temer stejne jako ja ;)

vsak tak to mam taky.. asi komunikacni sum nebo ja nevim...

edit2=lama: sypu si popel na hlavu a klanim se. net.work ma recht, burst treshold je limit, pri ktere se burst DEAKTIVUJE a ne AKTIVUJE :roll:
0 x

Jirka Lazorčák

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm, a jako že jsem na tohle forum psal asi 10x jak funguje burst že.

Burst time je čas za kterej se počítá průmer datovýho toku. Průměr se porovnává s thresholdem a podle toho se zapíná a vypíná burst. Tedy je-li threshold větší než průměr datovýho toku za time, burst je aktivovanej jinak ne. To se samozřejmně mění v závislosti na aktuálnim toku a následně na průměrnym za ten čas. Pak totiž může klient peakovat na max a pak zase bejt na nule a vůbec se burt nevypne. Typicky tohle používáme pro serfaře kdy web naběhne rychle ale stahovače to zařízne po 15 sekundách na běžnou rychlost. Jasně že když stahuje a serfuje tak je zaříznetej pořád.

Budu li stahovat kontinuálně 10Mbit po dobu 30 sekund, tak za time 60 sekund budu mít průměr 5Mbit a v případě že threshold mám na 5Mbit, tak se burst vypne bez ohledu na to jestli jsem do teď jel v burstu nebo ne.

okounův stav se takhle řešit nedá protože tam nejde nastavit kdy je staženo 700MB. Může to řešit pouze tak že mu to prvních 5 minut pojede na max a pak ho to řízne někam na 1Mbit. Ovšem když se to blbě nastaví, tak ho to řízne klidně i dřív a hlavně i když bude stahovat pouze polovinou z maxima, tak ho to taky může zaříznout.

http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/3. ... _burst.jpg

tohle je to co to vysvětluje. Doporučuju koukat na to tak půl hodiny, pak to totiž do sebe krásně zapadne.

U okouna by se to dalo řešit tak, že by nastavil do burstu normální rychlost kterou platí zákož, a do max limitu tu když stahuje a nastavit rozumnej threshold a time tak aby userovy co serfuje nebo čučí na youtube to net nezařízlo po minutě a nestal se mu z netu šnek.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

ano, presne tak to je.

Jenom mozna pro doplneni poznatek z praxe - cim vetsi cas nastavime, tim sice bude delsi burst, ALE zaroven se prodlouzi i doba kdy bude klient (po dosazeni tresholdu) bez burstu...
0 x
Jan Ptáček

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

ano tak jsem to myslel, vím že tam nejde nastavit 700MB na tvrdo, ale tedy pokud budu stahovat 700MB 10Mb rychlostí tak by to mělo být za 9,3 min ?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

net.work píše:ano, presne tak to je.

Jenom mozna pro doplneni poznatek z praxe - cim vetsi cas nastavime, tim sice bude delsi burst, ALE zaroven se prodlouzi i doba kdy bude klient (po dosazeni tresholdu) bez burstu...

to je snad jasný.
0 x

hapi

okoun píše:ano tak jsem to myslel, vím že tam nejde nastavit 700MB na tvrdo, ale tedy pokud budu stahovat 700MB 10Mb rychlostí tak by to mělo být za 9,3 min ?

jojo tak nějak, ale za předpokladu že bude tahat furt 10Mbit. Když jenom 5Mbit tak to bude 20 minut.

To co chceš by se dalo řešit tak, že mužeš sledovat mangle kolik tam proteklo a podle toho aktivovat jiný mangle a pouštět to do jiný QT a nechat scrit aby to kontroloval každou minutu třeba.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:
net.work píše:ano, presne tak to je.

to je snad jasný.

jasne to je, ale je to docela nezadouci - klient prestane sosat a ceka jeste treba 3 minuty nez mu net pojede normalni rychlosti (uz vidim ty maily a telefony proc mu net nejede tolik kolik ma...)

takze je potreba s tim docela dost polaborovat tak, aby zpatky na svuj burst nemusel cekat "pul dne" ale aby ten burst mel zase dostatecne dlouhou dobu...
0 x
Jan Ptáček

hapi

no tak to je na tobě jak si to uděláš
0 x