pfadmin píše:Já tak nesouhlasím, jednak je tu abstrahováno od rizikové prémie. Provozování sítí, třebaže telekomunikace jako takové jsou dosti stabilní obor poměrně necitlivý na ekonomické otřesy, má svá rizika, pokud mohu upřednostnit jistý výnos před nejistým (x let provozovat síť, která se díky morálnímu zastarávání stává co do majetku rychle bezcennou a hodnotu si uchovává pouze neřád typu exkluzivita a rozvody delší hodnoty typu FTTx a lokální rozvody), tak mi těch 35 - 37 procent nákladů obětované příležitosti sice také vyjde, ale s rizikem srovanatelným s obory s rizikovou prémií ve výši 30 procent. Takže shrnuto sečteno, pokud provozujete síť, a prodáte ji, tak jste udělal naprosto normální kauf, kdy jste obětoval rizikovou prémii a vzal jste si hodnotu sítě oddiskontovanou od rizikové prémie, protože zákonitost je jen jedna - co jde nahoru, musí jednou jít i dolů.
A druhak to, že to daného člověka baví, a nesmí konkurovat, je věc jiná - je otázka, jak se na to tváří zákon, pokud vyvíjíte činnost neodpovídající definici podnikání (soustavná činnost za účelem dosažení zisku) a začnete budovat neziskovku, která má za cíl cokoli jen ne to, co nějak vzdáleně souvisí s popisem předchozí podnikatelské činnosti. A přesto tahá optiku, montuje antény a vesele prosperuje

Ale bavíme se o nákupu ISPiku, ne? Ty mluvíš o občanských sdruženích, které fungujou jako schovanky pro správcovské organizace vedené předsednictvem, nebo rodinnými klany "rentierů".. Já se bavím o poskytovatelích služeb elektronických komunikací, ne o partě strejdů, kteří si hrají na dobrodince za těžké kováky.
A zásadně, 90 procent malých sítí má investiční hodnotu 0, mají ale zákazníky, na které si kluci s cingrlaty nesahnou, dokud tu ta firma bude. 1 zákazník má hodnotu cca kolem 7 000Kč. To že je tam nějaký HW? No sorry, ale HW, který mi připojený kořen sítě nezaplatí do 3 měsíců je pro mne drahý. Neberu investice typu FTTx, tam je to tvrdém drivu na goal, ale tam už to není o tom, chci nechci prodat, tam se to dela pro budoucnost a faktem je, že co se FTTx týče, tak u kuovaných subjetů se jednalo o paralelní struktury kupujícícho, které mají malý význam.
A dovoluju si tvrdit, že v horizontu 24 měsíců mne nikdo v lokalitě technologicky a úrovní služeb bude jenom velmi těžko předhánět. To je realita. Jediné co má na té firmě hodnotu, jsou zákaznici a jejich jakáž takáž spokojenost a nulový chtíč něco měnit. Faktem je, že když nastane bod 0 (bod podojení Equity - že začnu stahovat hodnotu společnosti do financí), tak myslím, že každá ze sítí vydrží bez investice pro "dodojení" minimálně 24Měsíce, za tu dobu máš 1/čas na rozmyšlenou jestli je to dobrý nápad, 2/čas přípravu odprodeje zbytku těch co s tebou nebudou mít po 2 letech problém - když už s tím chceš seknout.
Samozřejmě jsou zapotřebí dílčí opravy a personál, ale to je zlomek nákladů.
Ale jak si ťukl do těch neziskovek, první kolo privatizace ve velkém v ČR probíhá celkem dlouho, smutné je občas pozorovat to rozčarování, co všechno musí dělat pro to, aby nové firmy mohly existovat.
Spousta lidí prodávalo i proto, že byli schopní technici, ale neschopní obchodníci. Je sice umění dostat data k lidem, ale kolikrát je ještě větší umění od lidí stáhnout peníze - s tím zase nemají problém velké firmy.. Nevím jak jsou na tom ostatní, ale naše nedobytné pohledávky u ISP se pohybujou v cca 0,3 - 0,6 procentech obratu. Vím, ale o firmách, které s 200-300 zákaníky mají pohledávky 200+tisíc a je to až 30 procent obratu a už to nejsou ochotní dál táhnout, protože jim 1/ nic nenese a 2/ je to lidsky topí.
Znám i sítě, kde se s potem na zádech snaží nevalnými výsledky, tam prodej chápu a udržitelný rozvoj? Jeho progrese se již dávno zastavila, uplně nový zákaznící jsou tak 10 procent ročně, zbytek jsou nadšenci po Bublifuku a kvucích v vůžovým.