❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

spoj WiFi cca do 10km, HELP

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Martin 258

spoj WiFi cca do 10km, HELP

Příspěvekod Martin 258 » 14 years ago

Zdravim Vas pánové,
prosil bych o radu jak dostat konektivitu na chatu? Bydlím v obci za městem. Doma mám O2 ADSL 16Mb a chtěl bych jej poslat na chatu vzdálenou vzdušnou čarou cca 7km. U chaty mám pevný 15m vysoký stožár na než mám přístup. Ze střechy mého domu jej přes pole (5,5km) a (1km) lesu dalekohledem dokonce i vidím! Poraďte mi tedy prosím co za HW mám koupit abych to zprovoznil... :) Má představa je postavit síť v 5GHz za použití 2ks AP outdoor (např. AirLive AirMax5 802.11a) k němuž připojím nějaké pořádné antény 2ks. Nevím však jaké???

Mám připraveno cca 15 tis.

Poradí mi někdo...
Martin
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

15.000? Tak to mi 11.000 dej, a za zbylých 4.000 tam můžeme dát velké nanobridge, na 7 km to bude na hraně, ale pro tvé potřeby to stačit bude. 8)

P. S. trochu si to tu projdi, řešilo se to tu ne xkrát, ale x na xtou krát. Ale 15000 je fakt škoda utratit, 5000 by mohlo postačit, 2x parabola 24 - bullet M5, apod.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

jo, dvě jirousky 24 extreme a 2 bullet M5
0 x

Martin 258

Příspěvekod Martin 258 » 14 years ago

Óóó sklaním se před rychlostí odpovědí :) DÍKY
jen bych chtěl podoktnout, že si raději připlatím ba i zvolím jiné pásmo, ale ať mi to funguje za každého počasí. Např i v zimě či když náhodou stromy povyrostou... Možná se i domluvím s ostatníma chatařema a svůj net rozšířím i mezi ně. Podotýkám však, že se nejedná o prodej netu. Spíše bych umožnil kamarádům se také připojit. :)

Proto se tedy ptám, zda to bude fungovat na 100%, páč rpvní pán podotýká že je to na hraně :( těch 7km...

Díky chlapáci...
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

7 km je na hraně s nanobridgi 25, s jirousy nebo maxlinkama s bulletem je to akorát, ty ten zisk mají doopravdy, a i to budeš moci zregulovat skoro do limitu, nebo zcela, pokud ti nebude vadit, že to dá tak 15 - 30 Mbps (což bys měl tak, jako tak!). Případně si připlať za nějaký D-COM 26 dbi a podobné antény střední třídy, bullet našroubuješ na všechno. Na tuhle vzdálenost je asi blbost tam cpát něco vyloženě uzounkého, 29 dbi paraboly už sou dost drahé, na 7 km postačí směrovost 24 - 26 dBi antén. Dobrou práci odvede i 27ka sejto pacific wireless, akorát bude trochu víc svítit i dozadu.
Pokud to chceš šířit dál, tak se rozhodni, jak moc profi budeš, pokud je to odlehlá oblast, dobrou práci ti odvede jakékoli stabilní 2,4 Ghz apčko, buď nějaké vyhrabeš a našroubuješ na to všesměrovku, nebo koupíš. Pokud nemáš, vem všesměrovku, lite-N apčko (nkové s 1 výstupem), starý všesměr (nebo koupíš, 8 - 12 dbi všesměr stojí pár stovek), a máš i domácí wifi na chatě jako bonus.
Naposledy upravil(a) pfadmin dne 18 Apr 2011 13:56, celkem upraveno 1 x.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

a ty na ten stožár vidíš i když je listí? ten spoj by byl nad lesem nebo by se střílelo skrz les?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

Martin 258 píše:jen bych chtěl podoktnout, že si raději připlatím ba i zvolím jiné pásmo, ale ať mi to funguje za každého počasí. Např i v zimě či když náhodou stromy povyrostou...

Pokud stromy povyrostou a nebude přímá viditelnost tak jedina technologie která ti pomůže je http://www.garden-technik.cz/pila-retezova-benzinova-stihl-ms-180-c-be/d-57017/

A cenově se taky vejdes do tech 15 000,-
0 x
Bývalý ISP...

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

s těma 24 jrc to bude na 7 km tak rate 36Mb v normě a to ještě za lepšího počasí. na 7km volím jedině jrc 29
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

Thomeless : :lol: :lol: :lol: pravda...

Martin 258 : stromy resp spise listnate vetve jsou fakt zabijaci signalua a jine pasmo nez 2G4 / 5G tu volne neni :roll:

At chces ci ne, budes muset riskovat neuspustis li od toho zameru celkove. Pokud to pojede v lete,kdyz stromy fest zazelenaj, videl bych to kladne uz po cely rok.

PW 8)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

Šel bych do NanoBridge 25. Myslím že na to vzdálenost 10M protlačí stabilně.

Pokud to chceš na jistotu volil bych rocket dish a k tomu samo raketu. S tímto řešením máš 40M pevných jako skála, nezapomeň správně zemnit.

Podmínka přímá viditelnost! Jinak zmiňovaná pila, v případě budov bagr apod...

Na AP bych taky dal nějakou novou Nkovou wifi např od tp linku, bulleta, nebo edimax viz http://wifi.aspa.cz/edimax-br-6228nc-80 ... s-z103115/ k tomu všesměr...
0 x