❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF

Návody a problémy s konfigurací.
pajas
antispam: Ano

Re: OSPF

Příspěvekod pajas » 15 years ago

michal.siman píše:mam otazku, na vsech routerech pouzivam v ospf dynamicke interface, tady mk si je vytvari sam, v nastaveni ifacu tudiz jsou defaultni data. pouzivate to taky tak a nebo vytvorite iface v ospf natvrdo a popripade mu nastavite paramatry jako hello interval na jinou nez default hodnotu (10) ci jeste jine parametry?

Já nepoužívám dynamické interface pouze v případě, pokud potřebuju nastavit ručně cenu cesty, pokud je na router více cest a já chci, aby to šlo prioritně jednou z nich. Ale je potřeba nastavit tuto cenu i na protistraně.
A rozhodně neměň parametry jako hello interval a podobně, pak by se ti to vůbec nedomluvilo.
p.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

Mam ospf a nemam kruh, ale hvezdu. Jde nejak zamezit aby se me na vsechny routery v Backbone nedistribuvoali vsechny routy ze vsech routeru ? Mam proste 50 rout ktere stejne smerujou na branu. Tak si rikam ze by to tam nemuselo bejt, aby to bylo prehlednejsi.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jasně, uděláš víc area a u těch koncových nastavíš jinej typ area. Někde si to pohledej na netu. On prostě pak ví že je na konci a udělá jenom jednu defaultní routu. Osobně to zatim nežešim a to mám rout něco přes 50 protože to na výkonu neni znát. Je to router, silně optimalizovanej na hledání v routovací tabulce. To je základ routeru takže mu to jde opravdu dobře.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

Jenomze ja to mam vsechno v BACKBONE a primo do hlavniho routeru (6 cipu - PtP nebo ethernet). ZE to je na tom hlavnim vsechno to chapu. Ale ze kazdej cip hvezdy ma routy i tech ostatnich cipu to me nejde do hlavy, kdyz by to nebylo potreba, ale byla by jenom default gateway.
0 x

pepop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepop » 15 years ago

V podstatě je ti u hvězdy dynamické routování na dvě věci :). Ale jestli to chceš pořešit jak píšeš, je dobre udělat Area na každou větev a tu větev nastavit jako stub ne default. Jo a aktivovat LSA na všech routerech! Ještě můžeš zapnout sumarizaci route. Ještě mě napadá možnost udělat kombinaci RIP a OSPF atd.

50 route je nic. ja mam na bacbone přes 300 route :)
0 x
pepop

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 14 years ago

Jednou za 8 hodin se mu rozpadne OSPF. Hodi me to :

Database DEscription packet has init bit self middle of an exchange
OSPF neighbor 0.0.0.6: state change from Full to 2-Way

Oba routery jsou 3.25 a jsou spojeny kabelem.

Teda jeste dodam ze to bylo rok v pohode, pred 14 dny jsem mezi to hodil jeden switch. A 2 dny zpet to zacuna delat, kazdych 8 hodin se to rozpada, rozpad trva cca 20 minut a pak je to zase ok. Rozpadne se to at tam tece 0 nebo 15 Mbits.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

tak vyměň switch, očividně nezvládá přenos broadcastu tak jak by měl. Co je to za switch?
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 14 years ago

Starej Lantech 16 port 100 Mbits¨.

Jeste pozoruju ze bude spatnej, nejen ze se rozpadne OSPF, ale ve stejnej cas se objevi i paket-lost na dane routery.

Skusim ho vyhodit a uvidim.
0 x

menicks

Příspěvekod menicks » 14 years ago

mocnala píše:je to dost....
Tak ako som pisal....

Verim tomu ze pri statike to bude rychlejsie...

Jak muze byt statika rychlejsi? Na pingy to nema absolutne vliv !!! Jde jen o to jak se distribuji routy. Routování je vždy stejně rychlé. Jediné co to ovlivní že ti občas proběhnou helou pakety po síti, je to nula nula nic provozu, takže pokud máš špatně udělanou sit a v urcitou chvili ji nemas zatizenou probihaji hellou pakety a ty pingas zvysi se ti odezva. Ale na alespon na slusné síti nepoznáš statiku od dynamickeho routovani. Akorat odrazujes lidi od pokroku. Ospf nam beha jiz nekolik let v siti bez problemu, mame ji i v kruhove topologii zmena gw pri vypadku je do jedné sekundy atd. Proste super.
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Pár known bugs:

1) Pokud máte "hada" (prostě routery za sebou bez zálohy) v ospf síti v backbone, čas od času nějaké routery ztratí spojení a dál je had KO - pomáhá buď restart (otravné, často to lehne, je to jen neřešení problému), nebo nastavit staticky def routu (a ohlídat až se třeba jednou z hada stane kruh, že ji odeberete, pak problémy zmizí a def routa tam být nemusí). Horší je, že s daným problémem jsem se setkal i v kruhu, jen na jednom místě, a projevovalo se to tak, že jste někde udělali upgrade, dali reboot, a routy buď nikde, nebo nefungovaly. Otázkou je, jakou roli tam sehrála linuxová část ospf sítě.

2) ubiquity mrchy uvidíte v neighbors, když je dáte na páteř, i když jen bridgují a v ospf nemají co pohledávat. V lepším případě je tam jen uvidíte, v horším se vám na nich začnou ztrácet ospf pakety jako v černé díře. Je to kus od kusu a fw od fw.

3) bacha na L3 switche, není nad L3 switch se zaplou podporou ospf v defaultu

A jedno číslo - v ČR existuje síť běžící na OSPFv1 s jednou backbone a v ní kolem 1500 položek ospf routovací tabulky, jak s MK, tak s linux. Víte o nějaké větší? OSPF jako takové tam kupodivu i funguje bez nějakých větších problémů (pro zasvěcené - OS PF OSPF).
0 x

hapi

mám tady toho tvýho hada ale backbone nepoužívám. Tedy area 0.0.0.0 nepoužívám. Sice jsem čet jak OSPF funguje ale čistě logicky to jsou beztak čísla a jedeme na area 0.0.0.1 a bez problemu. Podle mě tam lidi nastavujou něco na víc než já nebo něco někde přepnou blbě a padaji jim routy. To se nám stávalo na začátku že se prostě rozpojili a routy nenaběhnuli. Ale minimálně tak 2 roky už vůbec žádná chybička od v2.9.51 až po dnešní v5.1 a aktuálně všechny verze mezi v2.9.51 po v5.1 máme na síti a posílaji si OSPFko korektně.
0 x

4gd1

Příspěvekod 4gd1 » 14 years ago

no, podstatne zalezitosti, co se ospf tyce a nikdo je nezminuje, kazdy jen rika, ze to nefunguje je:
- v kazde area smi byt max 40 routeru, dle standardu cisco, je to maximum, potom uz routery mohou spatne navazovat neighbor ship a nedojde k adjancancy a zacnou vypadavat routy
- pres srandicky od UBNT v bridgi se routovani poustet nesmi, musi se pres EoIP na tom, jinak se zacnou ztracet routy a prestane navazovat
- s vypadavanim rout je problem, kdyz v siti je kombinace V3 a V4.x a V5 tiku, resime to se supportem mikrotiku, resili jsme to i na MUMu v Madarech s janisem, vedi o tomto bugu, ale opraven zatim nebyl, je problem, ze ospf radne ve verzi 5 pozmenili...
- resenim je zmena network typ na nbma a zadat neigbory rucne, potom problem s vypadavanim rout prestane..
- problem s vypadavanim rout nam zpusobovaly jeste karty PCI-e od intelu (dual port i sigle port), kdy pres ne spatne ospf prechazelo ... vymena - vyreseno.
0 x

hapi

KECI KECI KECI KECI, všechno co si řek nám tu funguje dokonale. Uplně všechno co jsi napsal nám tu funguje bez problemu. UBNTu hračky v cestě nemáme takže až na tohle ti všechno můžu vyvrátit a ukázat že to funguje bez problemu UŽ NĚKOLIK LET. Aktuálně na bráně máme 66 rout a všechno v jednom area. Jak už jsem psal, aktuálně tu máme všechno od v2.9.51 do v5.1 a všechno OSPF.

Známej má 160 routerů na OSPF a všechno v jedný area podle mého nastavení. Teď by mě zajímalo jestli to neni myšlený jako 40 OSPF routerů v jednom subnetu, v jednom switchy co se vidí mezi sebou přímo. Ale koho to zajímá, to že má cisco svoje speciality mě netrápí. :wink:

network type i když to je nejspíš area type, tedy v mikrotiku je o u area, máme na default. Vim že nám kdysi vypadávaly routy ale to bylo nedokonalou znalostí OSPF nastavení.
0 x

4gd1

cha cha na 2.9.51 se tomu uz dalo rict OSPF? :-D
0 x

4gd1

network type je network type..;) zadny area type - cituji : " Vim že nám kdysi vypadávaly routy ale to bylo nedokonalou znalostí OSPF nastavení. " stale u Tebe pretrvava
0 x