❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routovanie viacerych verejnych ip

Návody a problémy s konfigurací.
rado3105

Routovanie viacerych verejnych ip

Příspěvekod rado3105 » 14 years ago

Od poskytovatela som dostal dalsiu verejnu ip. Mal som len jednu.

poskytovatel <----> hlavny router <------->router1<----LAN1

verejna ip je x.x.x.x
hlavny router ma ip: l.l.l.l
router1: k.k.k.k

Chcem aby siet LAN1 mala verejnu ip x.x.x.x.

Kde nastavim tu verejnu ip, v ktorom zariadeni. Co bude v dst address a v gateway.
Ak som sa zle vyjadril dajte vediet.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

v ktorom zariadeni mas napisanu tu verejnu IP ktoru si mal doteraz? v tom hlavnom? a ostatok si robil lokalne?
0 x

rado3105

Co som mal doteraz verejnu, som ju nikde nenastavoval, automaticky sla od mojho poskytovatela. Na hlavnom routeri ju potom natujem cez masqueradu na ostatne zariadenia v sieti. Teraz mi dal dalsiu, rozmyslal som ze by sa to malo spravit cez dst a src nat na konkretnu siet ale to nefunguje. Poskytovatel spominal ze to mam naroutovat ale vobec neviem ako.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

čo šlo automaticky? Aku IP mas napisanu v tvojtom prvom zariadeni od strany ISP?
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

Routovani verejnych IP je naprosto stejne jak routovani neverejnych IP. Pokud mas 2 verejky, ty nemas jak rozroutovat, jedine src-natem prelozit 1:1 na nejakou neverejnou, nebo na kazdou verejnou nechat prekladat nekolik neverejnych. jinak s tim nic nevymyslis.
0 x

rado3105

Ako to mam zapojene:
ap poskytovatela <--vzduch--> wifi klient( ip 10.5.5.15 pre wlan1, pre ether1 192.168.120.10) z neho z ether1 ide kabel do mojho hlavneho routera(ether3, ip 192.168.120.11).
V hlavnom routeri mam dstaddress: 0.0.0.0 a default gw pre nu: 192.168.120.10). V tomto zariadeni robim nat cez masqueradu na vsetky moje siete.

Ten nat 1:1 vies mi dat nejake konkretne priklady ako to spravit? moc to nechapem.

Skusal som to tak, ze som toto: ale nefunguje

add action=dst-nat chain=dstnat comment="" disabled=no dst-address=232.142.x.x to-addresses=192.168.2.4
add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no src-address=192.168.2.4 to-addresses=213.142.x.x

zeby zle alebo treba este jedno pravidlo pre masqueradu z danej ip na verejnu?
Naposledy upravil(a) rado3105 dne 10 Apr 2011 21:51, celkem upraveno 1 x.
0 x

Ajfel

add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no src-address=A.A.A.A to-addresses=x.x.x.x

x.x.x.x - verejna IP
A.A.A.A - subnet, ktery chces natovat na tu verejnou IP

no a totez udelas pro druhou verejku a druhy neverejny rozsah
0 x

rado3105

Vsetko mi ide cez masqueradu, takze tu verejnu ktoru som mal od zaciatku som nemusil nikde zadavat a riesil som to na vsetky subnety masqueradou. Teraz ked som dostal dalsiu, tak som skusil pre jeden subnet urobit dstnat aj srcnat na novu verejnu(pricom ostatne som nechal v masquerade ako boli, ale tieto dve nove pravidla som dal na zaciatok pred vsetky doteraz co su s masqueradou). Moze to tak byt ci treba tu masqueradu zrusit a urobit to podla teba ajfel?
0 x

Ajfel

rado3105 píše:Vsetko mi ide cez masqueradu, takze tu verejnu ktoru som mal od zaciatku som nemusil nikde zadavat a riesil som to na vsetky subnety masqueradou. Teraz ked som dostal dalsiu, tak som skusil pre jeden subnet urobit dstnat aj srcnat na novu verejnu(pricom ostatne som nechal v masquerade ako boli, ale tieto dve nove pravidla som dal na zaciatok pred vsetky doteraz co su s masqueradou). Moze to tak byt ci treba tu masqueradu zrusit a urobit to podla teba ajfel?

Pokud das src nat na zacatek a masquerade za to, tak to taky tak muze byt, ja tak mam delane preklady taky, cca 20 jich mam src-natem a potom zbytek co nevezme src-nat jde pres masquerade v poslednim radku NATu
0 x

rado3105

Teraz som trocha popleteny, mam to spravit ako si pisal, jeden srcnat na tu novu verejnu a zvysok nechat ako mam cez masqueradu(akurat ten srcnat na tu novu posuniem navrch).

Alebo treba aj dstnat ako som pisal, ci ten je zbytocny?
0 x

Ajfel

rado3105 píše:Teraz som trocha popleteny, mam to spravit ako si pisal, jeden srcnat na tu novu verejnu a zvysok nechat ako mam cez masqueradu(akurat ten srcnat na tu novu posuniem navrch).

Alebo treba aj dstnat ako som pisal, ci ten je zbytocny?

presne jak pises, a dst-nat se pouziva pri presmerovani portu na jednu neverejku, jinak je zbytecny
0 x

rado3105

Takze nefunguje to, mozno poskytovatel pridelil tu ip adrese ktora je nie v tomto hlavnom routeri ale v tom v ktorom sa na neho pripajam a nat by som spravil asi tam. Ale to mi pride ako pekna blbost od neho, ci?
0 x

Ajfel

rado3105 píše:Takze nefunguje to, mozno poskytovatel pridelil tu ip adrese ktora je nie v tomto hlavnom routeri ale v tom v ktorom sa na neho pripajam a nat by som spravil asi tam. Ale to mi pride ako pekna blbost od neho, ci?

No tak je to spravne
0 x

rado3105

Myslis tym ze ten NAT mam robit v tom zariadeni poskytovatela?, nemam tam teraz pristup tak nemam to ako otestovat.
0 x

Ajfel

presne tak, jak to nemas proroutovane, tak to musis natovat na kraji site.
0 x