❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
marinak01

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod marinak01 » 14 years ago

Tak jsem tam natlacil ten novy firmware 1.1. Prvni zkusenosti jsou zatim pozitivni. Pripada mi po upgradu link stabilnejsi a mene chybuje (pri fec 0.67). Pohrali si nejspis i s nastavenim radia, ma lepsi citlivost (o cca 2 dBm).
Web management je v JAVA apletu ale POZOR! Neni na 80 ale na 443. Asymetrii jsem jeste nezkousel nastavit.

Ale nevim jestli nemame nejakou jednu jednotku divnou. Prvni vec co me zarazi ej stasne velky rozdil signalu mesi nima a druha vec je ze ac mam nastavenou symetrii, rychlost by mela byt cca 180/180 ale je pouze 180/30. Ikyz zatizim jen jeden smer, tak stale jen 30. No jeste to budu zkouset nejprve nejak postelovat. Frestnel neni zadny, jen jestli mu nejak nevadi na jedne strane kovova cepice od ventilacni sachty co je cca 2m od jednotky. ale je vic jak 0.5m nize a do 1. frestnelovy zony nezasahuje, ani 2. ani 3... zasahuje az do 31. a to je irelevantni. No zkusim to asi presunout vys a uvidim jestli to bude mit vliv.

Napada vas neco jineho?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

jen takovy postreh ... 200 Mbps HD tezko pojede 180/180 :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

marinak01

Dade_Marfi píše:jen takovy postreh ... 200 Mbps HD tezko pojede 180/180 :)

jak 200HD, 400HD snad ne?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

tak to nevim ... co sem kde videl tak to melo byt 200 HD
0 x
- programming
- development
- education

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

a časem upgrade licence na 400HD a ten čas už minul.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

a kdo to jako upgarduje ? to jako dostanes nejaky klic ?
0 x
- programming
- development
- education

marinak01

Nevim jak mel probehnout upgrade, ale nam spoje co jsme koupili uz dorazili s 400HD. Nekde se to i psalo ze ten dovoz na konci ledna uz mel byt s 400HD rovnou.
Jen me porad nejede ten jeden smer naplno, zkusim to posunout jinam na stozaru, kdyby sa tomu opravdu nelibily nejake odrazy od te plechove cepicky. Pokud to nepomuze, tak jsou spoje dolu a budu je zkouset na stole a pak pokud to porad nebude fungovat jak ma leti na reklamaci. Ale doufam ze to tak daleko nezajde.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

přesně tak, už první várky v lednu byli rovnou 400, šak sme to tu psali o dosažených rychlostech, jak sakra to čtete :)

marinak01: asimetrii jsem měl zpočátku taky, ale na jedné straně byla RB600 která nezvládala generovat takový tok, po umístění na finální místo a x86 na obou stranách, to už jede naplno. Pokud bys měl jedním směrem menší propustnost, a bylo by to rádiem, bude to vyhazovat chyby, ukazuje ti to chybovost?
0 x

marinak01

No prave zew na te jedne strane to ma tendenci chybovat, ael opravdu jen ma tendenci, spise to nechybuje.

Nicmene kdyz sleduju odezvu na spoji tak pokud zatizim ten smer co funguje v poradku tak je latence cca 3ms s 0% PL, ale jak zatizim ten "vadny" smer, tak jsou latence 400ms a tak 50% PL. Nekd eje problem. Routuje mi to momentalne 450G proti 750G, ale zkousel sem to ted i z dvoujadra x86 co tam mam a problem uplne stejny. Takze v tom to nebude. (traffic generuju v UDP)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

ten rb750g zahoď
0 x

marinak01

Peyrak píše:ten rb750g zahoď

Ja vim ze to neni buhvi co, ale zvladne to 250 Mbit/s FD s prehledem a nemam v tom, nic jineho nez-li siklu. Takze v tom bych nehledal problem.
0 x

Leeonek

marinak01: jo, pozor na to, pokud zkoušíš btest a máš následující konfiguraci

router A ---- spoj ----- router B ------ router C

a v případě, že jsou A a B slabší stroje, a otestuješ z C který je třeba x86 oproti A, tak jedním směrem Ti pořád genetuje traffic router A. Pro optimální testování optřebuješ v případě tvého hw ještě před A nacpat něco výkonnného a testovat až na C. Onehdá jsem to řešil tady s jedním človíčkem, taky se divil proč mu to jede dobře jen jedním směrem ;)

Jo, průtok 250Mbit možná zvládne, ale rozhodně ho nezvládne generovat
0 x

marinak01

Neboj, o tom vim, metodika testovani propustnosti je mi znama. Momentalne to mam zapojene jak pises ALE!
A -450G --- spoj ---- B -750G ----- C -x86 C2D
Zkousim generovat traffic JEDNIM smerem od C pres B a spoj do A, tj. traffic generuje x86, a propustnost je tech zminovanych 30 Mbit/s +- s tema vysokyma latencama a PL.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

v tomhle případě bych doporučil test skrz UDP a sledovat na vzdálenym iface jestli tam opravdu ta rychlost dojde a koukat na lost packets v btestu. Ale jestli ti to zvedá latence, tak je špatně něco jinýho.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

co ten velký rozdílný signál, nemáš špatně zaměřenou jednu stranu? Já jsem to zprvu měl na nějaký boční lalok, který byl poměrně dost vzdálený od hlavního.
0 x