❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

StationBox (RF ELEMENTS) - VADA NA ANTENNI DPS

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
michal.siman

Re: StationBox (RF ELEMENTS) - VADA NA ANTENNI DPS

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Tak bych se taky nakonec vyjadril. Po precteni vsech prispevku, od lidi (alespon si to tak myslim) povolanejsich i mene povolanych, se nakonec musim smirit s tim, ze preruseny spoj na antenni DPS neni az takovou vadou jak se mi puvodne zdalo. Tedy vada to je v kazdem pripade, ale neni to vada, ktera zcela znehodnocuje vyrobek (tak jak by to bylo v pripade normalniho elektrickeho obvodu). Takze nakonec jsem rad ze jsem se dozvedel neco noveho a zajimaveho. Koneckoncu i pro RFE to tady je reklama a jsem rad ze se zapojili a snazi se vysvetlit co se stalo.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Máš vadnej pixel :lol: Na to se záruka nevztahuje, je to vlastnost :)
Naposledy upravil(a) pfadmin dne 31 Mar 2011 08:49, celkem upraveno 1 x.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

pfadmin píše:Máš vadnej pixel :lol: Na to se záruka nevztahu, je to vlastnost :)

Ja kdyz v microsoftu praskne zarovka ... vyhlasej tmu za standart :mrgreen:

Ale ocenuji ze zde zastupce firmy aspon neco napsal i kdyz e osobne spis odradil .
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 14 years ago

ppp76 píše:Nic proti ale psv 1,5 je uz na mne trosku moc a cekat jestli antena ma 1,2 mozna 1,5 a netusit co mi prijde ... z takovejch vyrobku uz sem vyrostl az budete dodavat anteny jako stourac s mericim protokolem ke kazdemu kusu tak pak je o cem se bavit . Dostali se mi do ruky nedavno dva jeho kousky a muzu rict ze to je extraliga mezi uzivatelskejma antenama.

Budem uprimny je to vsetko o nakladoch :( meranie anten aj napriek tomu ze sa to nezda je pomerne zdlhavy proces, podla skusenosti ktore mame nieje mozne pomerat viac ako 1000 ks anten za jednu pracovnu smenu. Ak by sme mali ladit kazdy kus na hodnotu PSV 1,2 a mensie + k tomu tlacit protokol pre obe porty odhadujem ze produkcia by klesla na maximalne 1/15 povodneho mnozstva. A tu je problem. Nedokazali by sme pokryt dopyt ktory na StationBox Mikro mame.

Ano riesenim by bolo najatie dalsich ludi a kapacitu zdvojnasobit, ztrojnasobit..., tu ale zase narzame na problem s cenou. V dnesnej dobe ak ma byt vyrobok uspesny, musi okrem kvalitativnych parametrov splnat aj narocne cenove podmienky a tieto musi byt schopny aj nejaky cas udrzat. Po skusenostiach ktore mame z minulosti vieme ze existuje len velmi mala skupina uzivatelov (cca 1,5%) ktori pozaduju excelentne prametre prisposobenia. Naopak vieme ze skupina uzivatelov ktori pozaduju standartne prisposobenie je cca 45% zvysok su zial uzivatelia ktorym je to uplne jedno resp ani nevedia co prisposobenie vobec znamena. Ak si to aplikujem na zamer vyrabat anteny mam na vyber rozhodnut sa pre 98,5 % uzivatelov ktorym PSV max 1,5 vyhovuje alebo pre 100% uzivatelov ktori dohromady pozaduju PSV max 1,2 (kedze to ziada mala skupinka 1,5 % uzivatelov). Zaroven aj keby som sa rozhodol pre druhu volbu, este to neznamena ze vsetci potencialny zakaznici sa rozhodnu pre nase riesenie Naopak vyssia cena moze vyrazne ovplyvnit rohodnutie nakupu hlavne z prvej vacsej skupiny a sme naspat tam kde sme boli :(

To o com tu hovorim nieje obhajoba vyroby nekvalitnych anten, naopak taketo nieco si v ziadnom pripade nemozeme dovolit, Nami garantovana hodnota PSV max 1,5 je velmi slusna hodnota ktoru bezny uzivatel od hodnoty 1,2 moze len velmi tazko rozlisit (ak vobec). V sucasnosti je na trhu cca 70% anten dosahuje tuto medznu hodnotu zvysok je daleko nad (aj ked uvadzaju ze ju splnaju). Su to hlavne anteny z polska, paradoxne anteny z ciny na tom niesu az tak zle ale su samozrejme aj vynimky. Naopak velkym prekvalenim pre nas boli anteny znamej americkej znacky ktore by som nazval velmi opatrne "na hranici priemeru" ale ako vsetci vieme predavaju sa velmi dobre prisposobenie-neprispsobenie a o ostanych hodnotach udavanych vyrobcom ani nehovorim je to skor katalog zelani ako datasheet.

Nas zamer je vyrabat vysoko kvaline produkty vo vyssom standarde za ferovu cenu. Nesnazit sa konkurovat specializovanym vyrobcom rucne ladenych anten, ale ani vyrabat braky. Druhou zasadou je NIKDY neuvadzat nepravdive hodnoty v datasheetoch. Tieto praktiky su zial na trhu bezne (od vyslovneho uvadzani vymyslenych hodnot az po ucelove pouzitie logaritmickej mierky pre prezentovanie grafu vyzarovacej charakteristiky) a len vemi tazko sa snimi sutazi, kedze niektori uzivatelia maju sklony bezhranicne doverovat niecomu co je napisane na papieri aj ked to v skutocnosti vobec nemusi byt pravda. Naopak nasou stategiou je nechat uzivatelov samych si vyskusat nas vyrobok a nechat si ich o nom urobit svoj vlastny nazor. Doverujeme nasim vyrobkom a rovnako tak doverujeme aj uzivatelom nasich vyrobkov, preto je tento sposob pre nas vhodnejsi ako prezentovat sa tvrdenim ci nase PSV je take alebo onake.

Co sa tyka "vecnej otazky" ci PSV 1,5 je dostatocne kvalitna hodnota alebo nie resp, aka je v porovnani s PSV 1,2 , ktomu sa nebudem vyjadrovat, pretoze by sme len rozputali znova dalsi flame ktorych je na tuto temu aj v tomto fore uz myslim akurat dost. Skor by som chcel navrhnut inu vec. Ak ma niekto zaujem mozeme urobit maly test: Mozeme vyrobit 2 anteny z ktorych jedna bude naladena na PSV 1,2 a druha na PSV 1,5 oznacime ich iba symbolmi takze uzivatel ktry bude testovat nebude vediet ktora je ktora. Urobi merania v realnej prevadzke na roznych miestach a svoje vysledky zverejni. Stavim sa (napriklad o karton piva) ze z nameranych hodnot nebude mozne urcit ktora antena ma PSV 1,5 a ktora 1,2. Vysledky budu podla mojho nazoru naozaj podobne az zhodne , naopak podla podmienok miesta nasadenia sa moze dokonca stat, ze antena s lepsimi parametrami bude mat horsie vysledky ako ta druha so standartnymi parametrami (to ale neznamena ze je to pravidlo). PSV skartka neije vsetko.Na kvalitu spoja vplyva velke mnozstvo dalsich faktorv z ktorych je PSV iba jeden z nich.

Kedze o RF problematike uz nieco "malo" viem samozrejme aj u mna plati ze cim lepsie prisposobenie tym lepsie. Dodavam ale, ze nie za kazdu cenu a nie iba PSV anteny je zarukou kvalitneho spoja.

Ak niekto am chut sa zapojit do testu ktory som navrhol budem rad.
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

este ma napadlo, ze uz ked tie anteny aj tak merame kazdy jeden kus, tak okrem nevyhovujucich odkladat bokom aj tie excelentne (najdu sa tam ja kusky pod 1,15) a k tymto tlacit protokoly a predavat ich za vyssiu cenu, bol by o nieco take zaujem? ak ano mozeme to urobit to by az taky velky problem nebol.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak PSV je pouze jedna z hodnot i kdyz casto opomijena , dulezity sou smery kterymy antena vysila atd .... viz nektere anteny na trhu co maji papirove uzasny parametry v realu je to 180 stupnovej sektor :mrgreen:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

tak oni tam píšou maximální zisk a úhel pro kterej plalí nějakej pokles zisku (typicky 3dB). Pak je spíš lepší koukat na vyzařováky protože skutečně tam pak je 180° jen to švihne ale na těch krajních úhlech je pokles oproti hlavnímu laloku jenom třeba 6dB. Tak pokud to koupíš, tak můžeš řezat do hlavy jenom sám sebe. :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

JJ presne tak , pisou vetsinou pouza hlavni lalok zbytek u tech levnejsich byva obcas desivej ... obcas mivaj i slusnej dozadu :mrgreen: uz sem videl dost intalaci na zadek takovejch sektorek :D
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:tak oni tam píšou maximální zisk a úhel pro kterej plalí nějakej pokles zisku (typicky 3dB). Pak je spíš lepší koukat na vyzařováky protože skutečně tam pak je 180° jen to švihne ale na těch krajních úhlech je pokles oproti hlavnímu laloku jenom třeba 6dB...

Pre nazornost prikladam 3D zobrazenie vyzarovania anteny ktora je instalovana v StationBox Mikro

Obrázek

ako je vidiet postranne laloky su na rozhrani zelenej a mierne lizu zltu farbu, co znamena su niekde na urovni -10 dB az -12 dB oproti hlavnemu vyzarovaniu. Co sa tyka zadneho vyzarovania tak to je na urovni tyrkysovej farby co znamena cca -24 dB. Nasa antena je to najlepsie co sa nam podarilo vyzmykat zo 3x2 antennej rady (boli to mesiace stravene na simulaciach v CST-cku), limitovany sme boli hlavne rozmermi takze vysledok je tomu adekvatny, pred dokoncenim mame uz aj vykonnejsiu variantu kde su samozrejme vyzarovacie charakteristiky na uplne inej urovni, ale ako som uz spomenul je to dane velkostou anteny. Fyzika sa neda oklamat.

Osobne nemam rad 2D zobrazenia vyzarovacich uhlov, nakolko byvaju maximalne v 2 rovinach a to je naozaj malo, hlavne pri antennych radach kde je viac ako 10 prvkov sa zvyknu objavovat parazitne laloky, ktore su mimo standartne zobrazovanych rovin a teda na vyzarovacom diagrame nieje vobec vidiet akykolvek problem. Alebo tiez velmi skresleny pohlad moze nastat ak antena "silha" vtedy je stred vyzarovania posunuty mimo rovinu rezu a tym padom aj postranne laloky maju vyrazne nizsie hodnoty, co ale zvacsa nieje pravda. Takto pri 3D zobrazeni si clovek moze byt isty ze ho necaka ziadne prekvapenie.

Problem "bludnneho" vyzarovania castokrat byva spojeny s prilisnou snahou o prisposobenie antenneho portu. Uz viac krat som videl ze na vedeni vedla konektora sa nachadzaju zrozne "giganticke" nezmysly ktore sice umoznuju dostat hodnotu prisposobenia portu na spravnu hladinu ale to co si uz malo kto uvedomi ze zaroven sa teketo prvky stavaju antenou a maju svoje vyzarovanie, potom sa clovek nestaci divit kde vsade ta antena vyzaruje.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Predpokladam ze tohle je vysledek ze simulace , nebo to je vysledek nejakeho realneho mereni?
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

ppp76 píše:Predpokladam ze tohle je vysledek ze simulace , nebo to je vysledek nejakeho realneho mereni?

Ano je to vysledok simulacie. Samotne meranie je iba akymsi posvetenim celej prace pre pokoj na dusi pricom robime iba referencnu kontrolu a to standartnym sposobom ako vsetci. CST Microwave studio je nastroj na simulaciu EM pola ktory prave nahradza zdlhavy system pokus omyl s pilnikom v ruke a travenim casu v komoroe alebo na streche. Takto dnes riesia anteny vyrobcovia typu Nokia, SE, Apple, a podobne a vobec RF casti vsetkej elektroniky pocnuc mobilmi a konciac radarmi do riadenych striel. Sme v 21 storoci a rozhodne ak maju vysledky prace ktoru robime mat dlhodoby efekt ina ceste ako vyuzitie existujucich technologii na to urcenych nieje. Je sice pravda ze pouzite EM simulatora "iba" na vyrobu anten je mozno degradovanie jeho moznosti a tiez trosku luxus z pohladu vyvoja, ale aspon vieme ze mame k dispozicii to najlepsie co umoznuje dnesna technologia a nemusime sa bat ze nas konkurencia prekvapi s niecim prevratnym na co by sme nemali (skor naopak).

Este mala poznamka na zaver:
V minulosti ked sme vyrabali nase anteny "rucnim" pocitanim patchov a vedeni podla literatury a s kalkulackou v ruke ich pilnikovanim a naslednym meranim vo VUS alebo TESTCOM-e ma vzdycky iritoval (az vytacal) fakt ze meraci protokol za ktory sme zaplatili nekrestanske peniaze pretoze ho vyproduktovalo certifikovane laboratorium mal v specifikacii uvedenu presnost merania +- 2 dB. K tomu nieje co dodat :(
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Beru ze dnesni vybaveni je nekde jinde a simulace sou sakra presny a nejsou delany jen nejak nahodne , ale taky vim ze zalezi na materialu ze kteryho je zaric vyroben , staci aby se neco malo zmenilo u vyrobce prvotni desky a parametry nesedej .... a vyrobce anteny to nemusi ani vedet ze vyrobce desky zemnil mirne slozeni ....
Ale jen by me zajimalo jestli nekdo nechava obcas ty realny testy udelat ....
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

ppp76 píše:Beru ze dnesni vybaveni je nekde jinde a simulace sou sakra presny a nejsou delany jen nejak nahodne , ale taky vim ze zalezi na materialu ze kteryho je zaric vyroben , staci aby se neco malo zmenilo u vyrobce prvotni desky a parametry nesedej .... a vyrobce anteny to nemusi ani vedet ze byrobce desky zemnil mirne slozeni ....

toto akoby mi z ust vypadlo, prve nieco podobne sa nam uz v minulosti stalo, preto robime pre istotu aj tie referencne merania, ak sa zhoduju tak je to v poriadku, ak nie tak neostava nic ine ako pracne zistovanie kde nastal problem.

Kedze robime merania prisposobenia kazdeho kusa anteny uz z priebehu ktory zobrazi merak je mozne vydedukovat pripadny problem v konstrukcii alebo vyzarovani, ale je to skor dvojita kontrola ako zamer hladat problem niekde kde ziaden nieje.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

michal.siman píše:Firma RF ELEMENTS nas pred casem oslovila s nabidkou na zaslani vzorku anteny StationBox. Jedna se o neco ve smyslu ala "nanostation" kdy je nejaky box se zabudovanou antenou, do nej se jednoduse necha umistit jeste elektronika (RB711, WISP, RB411), pak se napichne UTPcko na strese, cele se to zacvakne, pribindruje ke stozaru a je to.

vice info ZDE: http://www.stationbox.info/

Nu, jak je neco zadarmo, tak na to slysim a tak jsem objednal jeden kousek pro RB711 na test. Vzorek zhruba po mesici dorazil, vypadal jako normalni finalni kus, v original krabici, tak jsem ho rozbalil, koukame na to s kolegou, nebudu to nejak moc hodnotit, neni to uplne zle, ale videl jsem lepsi vylisky plastu, nicmene jsme se dostali az k antene, resp. DPSce tvorici antenu. Na ni jsme si nemohli nevsimnout preruseni jednoho s zhlavnich spoju. Rozhodne to nevypadalo ze tam ten spoj je prerusenej schvalne, jako ze to tak ma byt, vypadalo to spis jako vyrobni vada. Tak jsem to napsal zpatky te pani co nam ten vzorek nabizela a posilala a odpovedel mi nejaky reditel a napsal:

"Dobry den,

prerusene vedenie by sa na doske vyskytnut nemalo, kazdopadne pri tom
mnozstve kusov sa to bohuzial moze stat.

Kazdy box prejde testovanim pri vystupe a antena splna parametre
funkcnosti. Odporucame vam ju otestovat v praxi, kazdopadne sa mozete
rozhodnut aj inak. Pripadne vam mozeme zaslat iny kus.

s pozdravom"

Zaujala me v tom predevsim ta pasaz kde se pise ze "... kazdy box prejde testovanim .... a antena splna parametre .... odporucame vam ju otestovat ...".

Podle me to zni jako spatny vtip. Na VF DPS je evidentne kaz a oni tvrdi ze to nevadi. Nejak se mi to nezda, jaky na to je vas nazor, muze ta zavada na desce vadit nebo nevadi VF provozu?

A kde jde tuhle antenu poridit? O station boxu vyklada tenhle pan z RFe uz dobre 3 roky a v ceskych eshopech ani vidu ani slechu ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:A kde jde tuhle antenu poridit? O station boxu vyklada tenhle pan z RFe uz dobre 3 roky a v ceskych eshopech ani vidu ani slechu ...

Kompletny zoznam distributorov najdete na tejto stranke: http://www.rfelements.com/where-to-buy.html

co sa tyka Ceskej republiky Novinku StationBox Mikro je mozne kupit:
v i4wifi : http://www.i4wifi.cz/stationbox-mikro-15-dbi-dualni-antena-mimo-2x2-s-boxem-pro-rb711-rb411_d2274.html
alebo vo wificentre: http://www.wificentrum.cz/default.asp?cls=stoitems&fulltext=stationbox+mikro

StationBox Mikro je novinka a je prave na ceste a buduci tyzden bude u distributorov na sklade

vo wificentre je mozne kupit aj predchadzajucu generaciu riesenia StationBox ktora sa predava uz 3 roky.

http://www.wificentrum.cz/default.asp?cls=stoitems&fulltext=sbxx tato verzia je skladom

Napriek tomu ze sme Slovenska firma a vyvoj aj hlavna cast vyroby prebieha na Slovensku primarne sa orientujeme na trhy mimo naseho regionu. V sucasnosti expedujeme viac ako 95% produkcie mimo SK a CZ trhu (hlavne v amerike). V Ceskej republike sa z nasej produkcie naviac predava drziak pre produkty nanostation - NanoBracket http://www.nanobracket.info ktory je mozne kupit u vsetkych vyznamnych predajcov.

Obrázek
0 x