❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
honzam

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod honzam » 14 years ago

tak sem potom hod link v plném zatížení když tam jede trafic a upload k tomu. To by mě docela zajímalo.
Rikas ze mas zapnuto framer limit 4000. Co dál? Co Pooling, CSMA? HW retries předpokládám 15?
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 14 years ago

Thomeless píše:Tak jestli tohle umis tak pred tebou smekam, protoze ja sem este nevidel spoj v Acku s nstreme kterej by dal vic jak 30-31M a to ani v lokalitach ktery nejsou zaruseny a siroko daleko naskenuju tak 5 siti.

Navic jak ty tu vsude pises jak mas v okoli starnet a velky ruseni takze jesli dokaze spoj vyladit tak ze da tech 38M tak gratuluju. Jestli nekdy budes delat skoleni, rad prijedu...

klasika A v nstreamu na ptp opravdu ma max. v tech 41-42, vic nejde.... S kvalitnima antenama s limcem a dobrym signalem jde myslim v 80% pripadu vytahnout kolem 40M. Nesmi tam byt teda 20 siti na kazdym kanalu asi.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

coz je skoro vsude kde to neni zrovna obydlena zatacka :)
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

to si nemyslim, vcera jsem zkousel pres 2 sita na 9km z toho jedna strana vysoko a zarusena a jelo to 35
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Thomeless: jako sektor je tam NN12, těch 38Mbit je standart i v Ačku s nstreme, rychlost samozřejmě padá adekváně rušení.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

s kvalitními anténami je to jiný kafe a funguje to i v zarušenym prostředí. Je rozdíl v rušení když máš super směrový anteny s límcem. Né každá límcová anténa je dobrá. Ještě před rokem jsme měly jeden spoj mezi PCčkama a tam lítalo cca 40/7Mbit na 22dBi sítech od PW několik hodin denně. Takový ty uplně první 5GHz antény co se tady daly sehnat. Ten spoj byl extrémně namáhanej než ho nahradil 10GHz ale jak říkám, jel neuvěřitelně možná díky PCčkům na koncích a krmil asi 100 lidí takže hodně datových toků ve kterých si každá technologie jako je nstreme vyloženě bahní.

Framer policy určitě zapnutej, bez toho je to scifi a zastaví se to právě někde u 30Mbit. Já používám best fit, lidi naočkovaný Klímou používaj exact size ale tomu nemůžu přijít na chuť. Framer limit na 4000 funguje jenom u novějších verzí, jinak je maximum 3999 a souvisí to s framer policy. Bez zapnutí framer policy se neaplikuje framer limit. Co je framer limit? No rozdíl mezi 802.11a a 802.11n je právě ve velikosti přenášenýho rámce (frame). U normální 802.11a je velikost rámce někde u 2400 pokud si vzpomínám ale to je maximální hodnota a reálná bejvá o něco větší než délka paketu. 802.11n si bere příklad z nstreme a zvětšily velikost rámce na 8192 a s tim souvisí průser v tom že jeden datovej tok neni schopnej vytížit spoj na plno a jsou tam delší latence i v klidu. Navíc 802.11n taky zhlukuje pakety do jednoho rámce jako nstreme čemuž opět nahrává zvětšení latencí. Nstreme má ovšem maximálku "jenom" 4000 + asi i trochu sofistikovanější řízení. CSMA... no je pravda že někde mi prostě nechodí. Na v5 mi zatim chodí všude. Na v3 po zakázání CSMA se spoj rozpadal a šlo to do kopru. HW retries na max (15) ale když máš nerušenej spoj tak to neni třeba ale udržuje to větší rate při chybovosti což je žádoucí.

Jestli tohle někoho zajímá tak když se člověk zamyslí tak mu dojde, proč mikrotik s příchodem Nka pracuje na nv2 co v sobě má tdma a podobný věci a nstreme ve skutečnosti na Nku neni takovej zázrak protože se nstremem sníží velikost rámce na polovinu což má za následek nárůst režije na L1 vrstvě a tim snížení rychlosti. Proto muselo přijít NV2 kde se dá "regulovat" velikost rámce pomocí TDMA period size a zpětně se zase logicky dokde k tomu, že maximálka na sektoru na jednoho klienta bude menší než u nstreme i když v případe nv2 se nestane že jeden sosal vyžere downloadem APčko což zase souvisí s modelem komunikace nstreme a nv2...

jo asi bych měl jít přednášet :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

honzam píše:tak sem potom hod link v plném zatížení když tam jede trafic a upload k tomu. To by mě docela zajímalo.

pokusim se vytahnout nějakej graf přenosový rychlosti. Ale koukám že to asi nepude jelikož na druhym konci neni dostatečnej odběr od klientů. Je tam pouze jedna přetížená všesměra která čeká na upgrade a lidi to nevysosnou. Uvidíme.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Hapi: Tak to zkus zatížit BT at vidíme jestli to tam protlačí tak jak píšeš. Nevadí že to nebude reálný provoz.

Mám podobný spoj jako ty. 2x prowax proti sobě na 500metrů na obou stranách RB600. Zapnut Nstreame. Dnes jsem zkusil zvýšit framer limit na 3600.
Přesto i když je slinkovaný na 54/54Mbit a kvalita linky je 100% tak mě to neukáže větší propustnost jak 30Mbit. Když to zatížím pomocí BT tak se na těch 30Mbit dostanu.
Ale nechápu jak tu píšete že v obyčejném A + Nstreame dáte 36-38Mbit. To bych prosil o radu jak toho docílit?
Přílohy
nstreame.JPG
nstreame.JPG (79.26 KiB) Zobrazeno 2319 x
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Ted mam k dispozici jen tento horsi spoj co jsem psal nahore. V tom lepsi to jede stab. 40M
Přílohy
mk.png
mk.png (80.05 KiB) Zobrazeno 2308 x
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Acko+Nstreme na cca 3km v dobe testu realnych cca 13/2Mbit zbytek btest. Na jedne strane je RB411AH na druhe X86, karty CM9. Anteny Dcom 24dB. Koax na jedne strane jsem si delal sam dle potrebne delky. Na druhe strane je jen pigtail.
Přílohy
rb411.JPG
rb411.JPG (82.37 KiB) Zobrazeno 2289 x
0 x

honzam

disable CSMA, framer limit 3999. Fakt nevím co dělám špatně ale víc jak 30Mbit z toho nevytáhnu
Přílohy
Bez názvu.JPG
Bez názvu.JPG (85.96 KiB) Zobrazeno 2288 x
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Ja tam mam:
Enable Nstreme
Enable Polling
best fit
3200

Nic vic. Verze je tam 3.11 od zacatku.
0 x

honzam

BIGG píše:Nechci ti do toho moc mluvit, ale v první řadě, soudím podle výkonů co vidím, to asi smažíš naplno.
Uber ..... a pak testuj. Tady neplatí když to nejde po dobrém, vezmu na to ještě větší kladivo.

Přepálený výkonem to nemám. Na kartě jsou nastavený 3dB a na obou stanách jsou prowax 24dB. Zkusil jsem na zkoušku ubrat na obou stranách na 2dB a ejhle. Najednou 39Mbit.
Pak jsem zkusil ubrat ještě o jeden. A najednou disconect - resociating. Člověk by nevěřil jak se to změní po ubrání o 1dB.
Ještě jednou dík za radu
Přílohy
39.JPG
39.JPG (33.91 KiB) Zobrazeno 2277 x
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

jj, sice je zajimave, ze v tomto vykonu to delalo takovej bordel, ale dobry... jinak s tim vykonem je to klasika.... 433 a ani vubec nikde nenechavat default... Myslim, ze v 90% kdo rika ze se rusi 433 karty tak je to prave timto... ja jsem vsude kde mam 433 a delalo to bordel poresil vykony a jede to naprosto vsude OK. A to jich mam hodne.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

basty píše:jj, sice je zajimave, ze v tomto vykonu to delalo takovej bordel, ale dobry... jinak s tim vykonem je to klasika.... 433 a ani vubec nikde nenechavat default... Myslim, ze v 90% kdo rika ze se rusi 433 karty tak je to prave timto... ja jsem vsude kde mam 433 a delalo to bordel poresil vykony a jede to naprosto vsude OK. A to jich mam hodne.

presne tak - taky mam par RB433 a stazene vykony a nejake ruseni mezi kartama sem taky nezaznamenal....
0 x
Jan Ptáček